Huygensi printsiip: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 36 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Huygensi printsiip''' on meetod, mille järgi saab määrata [[lainefront|lainefrondi]] kuju mingil järgneval hetkel, kui on teada [[laine levimiskiirus]] ning selle kuju antud hetkel.
'''Huygensi printsiip''' on meetod, mille järgi saab määrata [[lainefront|lainefrondi]] kuju mingil järgneval hetkel, kui on teada [[laine levimiskiirus]] ning selle kuju antud hetkel.


Huygensi printsiibi kohaselt on lainefrondi iga punkt uue elementaarlaine allikas, millest lähtuvad homogeenses levimiskeskkonnas sfäärilised sekundaarlained. Kõikide elementaarlainete kohtumispaik moodustab [[tasalaine]]te puhul frondi ehk kõigi lainete mähispinna. Kuna paralleel- või [[ristlaine]] frondist kiirguvad elementaarlained igas suunas, siis on võimalik, et lained painduvad tõkete taha.
Huygensi printsiibi kohaselt on lainefrondi iga punkt uue [[elementaarlaine]] allikas, millest lähtuvad homogeenses (isotroopses) levimiskeskkonnas sfäärilised (või ringjoonelised) [[sekundaarlaine]]d (moodustub ka tagasilaine). Kõikide elementaarlainete kohtumispaik moodustab [[tasalaine]]te puhul uue lainefrondi, mis on kõigi elementaarlainete [[mähispind]]. Lainefrondi uue asendi määrab kõigi elementaarlainete [[superpositsioon]].
Kuna paralleel- või [[ristlaine]] frondist kiirguvad elementaarlained igas suunas, siis on võimalik, et lained painduvad [[tõke]]te taha.

Huygensi printsiibi sõnastas esialgsel kujul [[Christiaan Huygens]] ning täiendatud kuhul [[Augustin Jean Fresnel]], mistõttu seda nimetatakse ka '''Huygensi-Fresneli printsiibiks'''.

Huygensi printsiibist moodustub palju erijuhtumeid, näiteks [[difraktsioon]] kaugväljas ([[[[Fraunhoferi difraktsioon]]) ja difraktsioon lähiväljas ([[Fresneli difraktsioon]]).<ref name="SmithKing2007">[[F. Graham Smith]], [[Terry A. King]], [[Dan Wilkins]]. ''Optics and Photonics: An Introduction'', John Wiley & Sons, ISBN 978-0-470-01783-8</ref>

==Üksikasjad==
[[Pilt:Refraction - Huygens-Fresnel principle.svg|pisi|Tasase [[lainefront|lainefrondi]] [[murdumine]] Huygensi printsiibi järgi]]
Leviv [[lainefront]] osutub [[elementaarlaine]]te [[mähispind|mähispinnaks]], sest elementaarlained levivad samas [[levimiskeskkond|levimiskeskkonnas]] ja sama kiirusega nagu algne [[laine]]. Eri keskkondades on [[laine levimiskiirus]] ja seetõttu ka [[levimissuund]] erinev, mida on näha [[murdumine|murdumise]] järgi. [[Tõke|Tõkke]] äärel tuleneb Huygensi printsiibist [[difraktsioon]].

==Ajalugu==
Huygens suutis oma teooriaga seletada valguse difraktsiooni ja murdumist, mida suutis siiski seletada ka [[Isaac Newton]]i [[korpuskulaarteooria]]. Alles siis, kui määrati [[valguse kiirus]]ed erinevates keskkondades, saao otsustada, kumb teooria paika peab. [[Valgus]]lainete levimiskeskkonnaks postuleeris Huygens [[eeter (füüsika)|eetri]]. Pärast [[Albert Einstein]]i 1905 avaldatud [[erirelatiivsusteooria]] üldist omaksvõttu osutus eetri mõiste üleliigseks.


==Vaata ka==
==Vaata ka==
7. rida: 20. rida:
*[[Difraktsioon]]
*[[Difraktsioon]]
*[[Laine]]
*[[Laine]]

==Märkused==
{{viited}}

{{Commons|Huygens' principle}}
{{Commons|Huygens' principle}}
[[Kategooria:Füüsika]]
[[Kategooria:Füüsika]]

Redaktsioon: 8. mai 2014, kell 21:10

Huygensi printsiip on meetod, mille järgi saab määrata lainefrondi kuju mingil järgneval hetkel, kui on teada laine levimiskiirus ning selle kuju antud hetkel.

Huygensi printsiibi kohaselt on lainefrondi iga punkt uue elementaarlaine allikas, millest lähtuvad homogeenses (isotroopses) levimiskeskkonnas sfäärilised (või ringjoonelised) sekundaarlained (moodustub ka tagasilaine). Kõikide elementaarlainete kohtumispaik moodustab tasalainete puhul uue lainefrondi, mis on kõigi elementaarlainete mähispind. Lainefrondi uue asendi määrab kõigi elementaarlainete superpositsioon.

Kuna paralleel- või ristlaine frondist kiirguvad elementaarlained igas suunas, siis on võimalik, et lained painduvad tõkete taha.

Huygensi printsiibi sõnastas esialgsel kujul Christiaan Huygens ning täiendatud kuhul Augustin Jean Fresnel, mistõttu seda nimetatakse ka Huygensi-Fresneli printsiibiks.

Huygensi printsiibist moodustub palju erijuhtumeid, näiteks difraktsioon kaugväljas ([[Fraunhoferi difraktsioon) ja difraktsioon lähiväljas (Fresneli difraktsioon).[1]

Üksikasjad

Tasase lainefrondi murdumine Huygensi printsiibi järgi

Leviv lainefront osutub elementaarlainete mähispinnaks, sest elementaarlained levivad samas levimiskeskkonnas ja sama kiirusega nagu algne laine. Eri keskkondades on laine levimiskiirus ja seetõttu ka levimissuund erinev, mida on näha murdumise järgi. Tõkke äärel tuleneb Huygensi printsiibist difraktsioon.

Ajalugu

Huygens suutis oma teooriaga seletada valguse difraktsiooni ja murdumist, mida suutis siiski seletada ka Isaac Newtoni korpuskulaarteooria. Alles siis, kui määrati valguse kiirused erinevates keskkondades, saao otsustada, kumb teooria paika peab. Valguslainete levimiskeskkonnaks postuleeris Huygens eetri. Pärast Albert Einsteini 1905 avaldatud erirelatiivsusteooria üldist omaksvõttu osutus eetri mõiste üleliigseks.

Vaata ka

Märkused

  1. F. Graham Smith, Terry A. King, Dan Wilkins. Optics and Photonics: An Introduction, John Wiley & Sons, ISBN 978-0-470-01783-8