Dekoor (koondis): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: ''''Dekoor''' oli 1928. aastal asutatud rakenduskunstnike koondis. Dekoorile aluse pannud iseseisvuse ajal kodumaal hariduse saanud rakenduskunstnikud seadsid oma eesmärgiks ''"...'
 
8. rida: 8. rida:
== Allikad ==
== Allikad ==
G. Vestenberg, Dekoor viis aastat, Rakenduskunst nr 1, 1933, lk 31-32
G. Vestenberg, Dekoor viis aastat, Rakenduskunst nr 1, 1933, lk 31-32

[[Kategooria:Tarbekunst]]

Redaktsioon: 21. aprill 2014, kell 13:34

Dekoor oli 1928. aastal asutatud rakenduskunstnike koondis.

Dekoorile aluse pannud iseseisvuse ajal kodumaal hariduse saanud rakenduskunstnikud seadsid oma eesmärgiks "rakenduskunsti ja ilutunde edendamise, selle propageerimise, nende isikute koondamise ja toetamise, kes rakenduskunsti alal töötavad ja tegutsevad". Asutamiskoosolekust võtsid osa 23, peamiselt Riigi Kunsttööstuskoolis hariduse saanud, noort rakenduskunstnikku. Juba esimesel tegevusaasta alustasid Kunsttööstuskooli ruumides tegutsemist Dekoori õhtused joonistuskursused, hiljem avati ka aktiklass. Asutati ka liikmetevaheline tööbüroo. Järgmisel aastal toodi joonistuskursuste õppekavasse loovjoonistamise, rahvakirjade ja stiliseerimise õpetus.

4.mail 1931 avati Dekoori korraldatud esimene rakenduskunsti ülevaatenäitus Eestis. Näitus toimus Kujutava Kunsti Sihtkapitali Valitsuse ruumides. Näitusel olid esindatud pea kõik rakenduskunstialad: sisekujundus, mööblikujundus, riide-, lõnga- ja nahkehistöö, keraamika, portselan, emailmaal, filigraan- ja metallehistöö aa ka tarbe- ja dekoratiivgraafika ning skulptuur.

Allikad

G. Vestenberg, Dekoor viis aastat, Rakenduskunst nr 1, 1933, lk 31-32