Württemberg-Baden: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
30. rida: 30. rida:
[[Vapp]] ühendab elemente kahelt eellasriigilt: punane triip kuldsel väljal [[Badeni vapp|Badeni vapilt]] ja kolm hirvesarve [[Württembergi vapp|Württembergi vapilt]].
[[Vapp]] ühendab elemente kahelt eellasriigilt: punane triip kuldsel väljal [[Badeni vapp|Badeni vapilt]] ja kolm hirvesarve [[Württembergi vapp|Württembergi vapilt]].


[[Kategooria:Saksamaa ajalugu]]
[[Kategooria:Lääne-Saksamaa]]

Redaktsioon: 20. aprill 2014, kell 12:01


Lipp
Vapp
Württemberg-Baden (ereoranž) sõjajärgse Saksamaa Ameerika okupatsioonitsoonis (kahvatuoranž).

Württemberg-Baden on endine Saksa Föderatiivse Vabariigi osariik. See loodi aastal 1945 Ühendriikide okupatsioonijõudude poolt pärast endiste Badeni ja Württembergi jagamist Ameerika ja Prantsuse okupatsioonitsoonide vahel. Selle pealinn oli Stuttgart. Aastal 1952 ühendati Württemberg-Baden, Württemberg-Hohenzollern ja Baden Baden-Württembergi liidumaaks.

Ajalugu

Kolm osariiki, mis ühendati aastal 1952 Baden-Württembergi moodustamiseks.

Württemberg-Baden koosnes endiste Württembergi ja Badeni osariikide põhjaosadest. Selle ameeriklaste poolt hallatud osa lõuapiir oli seatud nii, et Karlsruhet ja Münchenit ühendav autobahn (tänapäeval A8) oli täielikult Ameerika tsoonis. Ameerika tsooni kolm suurt alajaotust (Suur-Hessen, Baieri ja Württemberg-Baden) kuulutati välja 19. septembril 1945.

24. novembril 1946 kehtestati uus põhiseadus ja valiti Württemberg-Badeni esimene parlament. 23. mail 1949 sai osariigist Saksa Föderatiivse Vabariigi asutajaliige.

24. septembril 1950 korraldati Württemberg-Badenis, Württemberg-Hohenzollernis ja Badenis rahvaküsitlus kolme osariigi ühendamise küsimuses, millele järgnes 16. detsembril 1951 referendum. Mõlemal juhul saavutasid Württemberg-Badeni valijad selge enamuse ühendamise kasuks. Kõik kolm osariiki ühendati ja 25. aprillil 1952 asutati Saksamaal Baden-Württembergi liidumaa.

Poliitika

Ainus Württemberg-Badeni ministerpresident oli Reinhold Maier (DVP, siis FDP; 1946–1952). Maier sai Baden-Württembergi esimeseks ministerpresidendiks selle moodustamisel aastal 1952.

Württemberg-Baden was subdivided into two administrative districts, known as Landesbezirke. The boundaries for these two districts were taken from two former state sections that comprised Württemberg-Baden. These two districts remain largely unchanged today as the Regierungsbezirke of Stuttgart (Württemberg) ja Karlsruhe (Baden) within Baden-Württemberg.

Lipp ja vapp

Aastal 1947 heaks kiidetud Württemberg-Badeni lipp oli must-puna-kuldne Saksamaa trikoloor, mille võtsid hiljem taas kord omaks aastal 1949 asutatud uued Saksa riigid Saksa Föderatiivne Vabariik ja Saksa Demokraatlik Vabariik.

Vapp ühendab elemente kahelt eellasriigilt: punane triip kuldsel väljal Badeni vapilt ja kolm hirvesarve Württembergi vapilt.