Jodokus von der Recke: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 1 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Jodokus von Recke''' (ka ''Jost'' või ''Jobst'') oli [[Tartu piiskop]] aastatel [[1543]]–[[1551]] (ametlikult kuni [[1553]]).
'''Jodokus von Recke''' (ka ''Jost'' või ''Jobst'') oli [[Tartu piiskop]] aastatel [[1543]]–[[1551]]/[[1553]].


Jodokus oli [[Liivimaa ordu]] [[Liivi ordu maameister|maameistri]] [[Johann von der Recke]] vend või nõbu, ta pärines Mindeni piiskopkonnast Saksamaal. 1543–[[1544]] oli Jodokus Tartu toomkapiitli praost ja 1543. aasta alguses nimetas piiskop [[Johannes Bey]] teda oma [[koadjuutor]]iks. 1543. aasta mais sai Jodokus Tartu piiskopiks, paavsti kinnituse sai ta 1544. aastal.
Jodokus oli ordumeister [[Johann von der Recke]] vend. Nagu temagi, oli ka Jodokus tugevalt [[protestantlus|protestantlike]] sümpaatiatega ning ei varjanud seda ka piiskopiks saamise järel. Setõttu tekkisid tal peagi vastuolud [[katoliiklus|katoliiklikult]] meelestatud toomkapiitliga, pealegi olevat ta eluviis olnud piiskopile mittekohane. Seetõttu lahkus ta 1551. aastal Tartust Saksamaale ning tema asemel valiti piiskopiks [[Hermann II Wesel]]. Jodokus abiellus aga juba 1553. aastal Johanna von der Heideniga ja ütles seega lõplikult lahti katoliiklusest.

Jodokus oli [[protestantlus|protestantlike]] sümpaatiatega ning ei varjanud seda ka piiskopiks saamise järel. Setõttu tekkisid tal peagi vastuolud [[katoliiklus|katoliiklikult]] meelestatud toomkapiitliga, pealegi olevat ta eluviis olnud piiskopile mittekohane. 1551. aasta apirllis Tartust Saksamaale, tuues põhjuseks vastuolud oma seisustega, ehkki on ka arvatud, et tegelikuks põhjuseks võis olla hirm Venemaa rünnaku ees. Jodokuse asemel valiti 1552. aasta oktoobris uueks piiskopiks Kärkna abt [[Hermann II Wesel]]. Jodokus keeldus esialgu piiskopikohast loobumast, kuid 1553. aasta oktoobris nõustus ta sellega viimaks, vastav leping sõlmiti Jodokuse ja Hermanni esindajate vahel [[Horneck]]is. Jodokusel oli kavatsus saada ka [[Münsteri piiskop]]iks, kuid tema asemel valiti piiskopiks tulevase Liivimaa ordumeistri [[Gotthard Kettler]]i vanem vend [[Wilhelm Kettler (Münsteri piiskop)|Wilhelm]]. Seejärel abiellus Jodokus Johanna von der Heideniga ja hakkas protestantlikuks jutlustajaks, öeldes sellega lõplikult lahti katoliiklusest.


{{algus}}
{{algus}}

Redaktsioon: 16. aprill 2014, kell 12:21

Jodokus von Recke (ka Jost või Jobst) oli Tartu piiskop aastatel 15431551/1553.

Jodokus oli Liivimaa ordu maameistri Johann von der Recke vend või nõbu, ta pärines Mindeni piiskopkonnast Saksamaal. 1543–1544 oli Jodokus Tartu toomkapiitli praost ja 1543. aasta alguses nimetas piiskop Johannes Bey teda oma koadjuutoriks. 1543. aasta mais sai Jodokus Tartu piiskopiks, paavsti kinnituse sai ta 1544. aastal.

Jodokus oli protestantlike sümpaatiatega ning ei varjanud seda ka piiskopiks saamise järel. Setõttu tekkisid tal peagi vastuolud katoliiklikult meelestatud toomkapiitliga, pealegi olevat ta eluviis olnud piiskopile mittekohane. 1551. aasta apirllis Tartust Saksamaale, tuues põhjuseks vastuolud oma seisustega, ehkki on ka arvatud, et tegelikuks põhjuseks võis olla hirm Venemaa rünnaku ees. Jodokuse asemel valiti 1552. aasta oktoobris uueks piiskopiks Kärkna abt Hermann II Wesel. Jodokus keeldus esialgu piiskopikohast loobumast, kuid 1553. aasta oktoobris nõustus ta sellega viimaks, vastav leping sõlmiti Jodokuse ja Hermanni esindajate vahel Horneckis. Jodokusel oli kavatsus saada ka Münsteri piiskopiks, kuid tema asemel valiti piiskopiks tulevase Liivimaa ordumeistri Gotthard Kettleri vanem vend Wilhelm. Seejärel abiellus Jodokus Johanna von der Heideniga ja hakkas protestantlikuks jutlustajaks, öeldes sellega lõplikult lahti katoliiklusest.

Eelnev
Johannes VI Bey
Tartu piiskop
15431551/1553
Järgnev
Hermann II Wesel