Larp: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Andres teisaldas lehekülje LARP pealkirja Larp alla
Irve (arutelu | kaastöö)
kohandan avalõigu entsüklopeedilisemaks
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=september|aasta=2006}}
{{ToimetaAeg|kuu=september|aasta=2006}}
[[File:Larp Drachenfest 2012 (stseen lõpulahingust).JPG|thumb|right|350px|Stseen larbi Drachenfest 2012 lõpulahingust]]
[[File:Larp Drachenfest 2012 (stseen lõpulahingust).JPG|thumb|right|350px|Stseen larbi Drachenfest 2012 lõpulahingust]]
'''Larp''' on [[rollimäng]], milles osalejad püüavad kehastada tegelasi neid füüsilises maailmas välja mängides. Larbile on omane väljamõeldud keskkond, milles rollimängurid püüavad suhtluse ja tegude abil oma eesmärke saavutada. Mängudele on omased olukorrad, milles tegevuse edukuse määravad kas enne mängu kokkulepitud reeglid või mängijate omavaheline konsensus. Mänge korraldavad mängujuhid, kelle voli on mängu keskkonna ja reeglitesse puutuva üle otsustamine.
'''LARP''' on lühend, mis tuleneb [[inglise keel|ingliskeelsest]] väljendist ''Live Action Roleplay'', mis [[eesti keel]]es tähendab "päris elus rollimäng". LARP on [[rollimäng]], kus mängijad näitlevad ja mängivad välja suuremat jagu oma rolli tegevusi, vastandina laua taga mängitud rollimängudele, kus tegevusi kirjeldatakse ("Minu tegelane ütleb...").


==LARP'i põhitõed==
==LARP'i põhitõed==

Redaktsioon: 26. veebruar 2014, kell 19:27

Stseen larbi Drachenfest 2012 lõpulahingust

Larp on rollimäng, milles osalejad püüavad kehastada tegelasi neid füüsilises maailmas välja mängides. Larbile on omane väljamõeldud keskkond, milles rollimängurid püüavad suhtluse ja tegude abil oma eesmärke saavutada. Mängudele on omased olukorrad, milles tegevuse edukuse määravad kas enne mängu kokkulepitud reeglid või mängijate omavaheline konsensus. Mänge korraldavad mängujuhid, kelle voli on mängu keskkonna ja reeglitesse puutuva üle otsustamine.

LARP'i põhitõed

Suuremas osas LARP'i süsteemides tehakse vahet sellel, kas mängija on mängus sees (IG, in game), ehk siis tegeleb aktiivselt oma tegelase rolli mängimisega, või mängust väljas (OG, out of game). Kui mängija on IG, koheldakse teda põhimõtteliselt nagu ta olekski tegelane. Kui mängija ütleb "Ma olen haige," siis teised mängijad arvavad et tegelane on haige ja mängija vaid teeskleb haige olemist. LARPil mängimine sarnaneb mitmes mõttes teatris või filmis näitlemisega, kuigi LARPil on tegelase roll visandlikum ning käitumine ja repliigid enamasti improviseeritud, mitte ei lähtuta ette kirjutatud näidendist või stsenaariumist.

Võitlus

Enamasti tarvitatakse LARPides võitlemisel bofferrelvi ja lahingud mängitakse välja ilma mängu peatamata. Mõnedes LARP'ides ei mängita lahinguid otseselt välja, vaid peatatakse selleks ajaks mäng ja kasutatakse kaudseid viise (nt täringute veeretamine, tegelaste omaduste võrdlemine), et lahingu tulemus välja selgitada.

Žanr ja lugu

Populaarsed LARPi žanrid on ulme ja fantaasia. Mängu loo mõtlevad välja või kohandavad enamasti mängujuhid (GM, game master), kes panevad paika mängu üldise tausta ja eeldatava sisu. Enamasti vaatavad nad enne mängule lubamist ka mängijate tegelased üle, või mõtlevad ise tegelased välja ning jagavad siis mängijatele. Mängujuhid võivad mängu kulgu mõjutada ka mängu ajal, mängides kõrvaltegelasi (NPC, non-player character 'mängijata tegelane', necessary plot character 'süžees oluline tegelane'). Vajadusel värbavad mängujuhid abijõudu kõrvaltegelaste mängimiseks, kellele antakse konkreetseid ja täpseid juhiseid, kuidas saadud rolli mängida (vastandina mängijate – vähemalt näilisele – täielikule mänguvabadusele). Peale loo on mängujuhtidel vaja hoolitseda ka logistika, toitlustuse ning ööbimise eest mängu ajal. jftg

Mängu formaat

Mängijate arvu poolest võivad LARP'id ulatuda kümmekonnast mitme tuhandeni. Nii suuri mänge pole Eestis korraldatud, küll aga on neid toimunud mujal maailmas. Ka kestus võib kõvasti varieeruda - paarist tunnist tervete nädalateni. LARPid võivad olla kas eraldiseisvad või moodustada osa mängude seeriast. Mängude seeriad koosnevad mitmest järjestikusest mängust, mis toimuvad samas mängumaailmas, samade reeglite järgi ja suures osas samade tegelastega.

Viited

Mall:Link GA