Voogsisestusanalüüs: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Fix URL prefix
P parandasin skripti abil kriipsud
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}
{{keeletoimeta}}
'''Voogsisestusanalüüs''' ([[inglise keel]]es ''flow injection analysis'' ehk ''FIA'') on [[keemiline analüüs|keemilise analüüsi]] meetod, kus on võimalik sisestada [[analüütiline proov|proove]] automaatselt otse [[kandelahus]]esse, mis liigub kindlal [[kiirus]]el. Selle meetodiga saab järjest sisestada erinevaid lahuseid erineva voolukiiruse ja kogusega. Seejärel saab toimuda [[keemiline reaktsioon]] aparaadi sees. Sellega on võimalik jälgida koheseid reaktsiooniga kaasnevaid muutuseid. Standardne voogsisestustehnika põhineb lahustatud proovi sisestamisel kandelahusesse, mis vahetpidamata liigub [[konstant]]sel voolukiirusel. [[Kandjavoog]] transpordib analüüdi läbi [[reaktor]]i ning seejärel [[detektor]]isse.
'''Voogsisestusanalüüs''' ([[inglise keel]]es ''flow injection analysis'' ehk ''FIA'') on [[keemiline analüüs|keemilise analüüsi]] meetod, kus on võimalik sisestada [[analüütiline proov|proove]] automaatselt otse [[kandelahus]]esse, mis liigub kindlal [[kiirus]]el. Selle meetodiga saab järjest sisestada erinevaid lahuseid erineva voolukiiruse ja kogusega. Seejärel saab toimuda [[keemiline reaktsioon]] aparaadi sees. Sellega on võimalik jälgida koheseid reaktsiooniga kaasnevaid muutuseid. Standardne voogsisestustehnika põhineb lahustatud proovi sisestamisel kandelahusesse, mis vahetpidamata liigub [[konstant]]sel voolukiirusel. [[Kandjavoog]] transpordib analüüdi läbi [[Reaktor (keemia)|reaktori]] ning seejärel [[detektor]]isse.


== Ajalugu ==
== Ajalugu ==
58. rida: 58. rida:
=== Protsesside jälgimiseks ja kontrollimiseks ===
=== Protsesside jälgimiseks ja kontrollimiseks ===


Kui füüsikalised [[andur]]id - temperatuur, rõhk ja muud täidavad protsesside jälgimise ja kontrollimise rolli, keemilised andurid, hoolimata sajandite pikkuste uuringute pingutustele, kohtavad harva keemiatehnika rangeid nõudmisi. Automatiseeritud keemilisi [[analüsaator]]eid, mis põhinevad kestval lahusevoolul, sai sellepärast viimaseks abinõuks, kuna muu oli ebasoosingus nende keerukuse tõttu, suure reagentide kulukuse ja konstantse jälgimisvajaduse tõttu. Need puudused on kõrvaldatud, kui protsessi analüsaator põhineb voogsisestus põhimõtetel, kuna vooluprogrammeerimine ja instrumentatsiooni lihtsustamine muudab süsteemi kokkusobivaks koos protsessi kontrollikeskkonna rangetele nõuetele.
Kui füüsikalised [[andur]]id temperatuur, rõhk ja muud täidavad protsesside jälgimise ja kontrollimise rolli, keemilised andurid, hoolimata sajandite pikkuste uuringute pingutustele, kohtavad harva keemiatehnika rangeid nõudmisi. Automatiseeritud keemilisi [[analüsaator]]eid, mis põhinevad kestval lahusevoolul, sai sellepärast viimaseks abinõuks, kuna muu oli ebasoosingus nende keerukuse tõttu, suure reagentide kulukuse ja konstantse jälgimisvajaduse tõttu. Need puudused on kõrvaldatud, kui protsessi analüsaator põhineb voogsisestus põhimõtetel, kuna vooluprogrammeerimine ja instrumentatsiooni lihtsustamine muudab süsteemi kokkusobivaks koos protsessi kontrollikeskkonna rangetele nõuetele.


== Erinevad sisestussüsteemid ==
== Erinevad sisestussüsteemid ==

Redaktsioon: 21. veebruar 2014, kell 12:21

Voogsisestusanalüüs (inglise keeles flow injection analysis ehk FIA) on keemilise analüüsi meetod, kus on võimalik sisestada proove automaatselt otse kandelahusesse, mis liigub kindlal kiirusel. Selle meetodiga saab järjest sisestada erinevaid lahuseid erineva voolukiiruse ja kogusega. Seejärel saab toimuda keemiline reaktsioon aparaadi sees. Sellega on võimalik jälgida koheseid reaktsiooniga kaasnevaid muutuseid. Standardne voogsisestustehnika põhineb lahustatud proovi sisestamisel kandelahusesse, mis vahetpidamata liigub konstantsel voolukiirusel. Kandjavoog transpordib analüüdi läbi reaktori ning seejärel detektorisse.

Ajalugu

Analüüsimeetodit esitleti esmalt seitsmekümnendate aastate keskpaigas. See sai eelnevalt edukaks lülilise vooganalüüsina, mida kasutati enamasti kliinilistel ja keskkonnaalastel analüüsidel. Selle eelise tõttu, aga ka protsessi kontrollimise pidev areng ja keskkonna järelvalve, muutis FIA metoodika edukaks. Erakordselt efektiivse mehhaniseerimisvahendina mitmesugustele vedelatele keemia analüüsidele ja protseduuridele, FIA metoodika mis oli kasutuses suure hulga kaasaegse analüütilise keemia detekteerimismeetoditega, oli paljude huviorbiidil. FIA metoodika kiire ja intensiivne arendamine oli mitmete erinevate tegurite tõttu vajalik igapäevaste analüütiliste määramiste jaoks, näiteks proovide kulutamise piiramiseks, lühikese ajaga analüüsil, mis põhineb väheneva signaali mõõtmisel läbivooludetektoriga ja analüüdi väljakandmisel keerulistel eraldusoperatsioonidel, eelkontsentratsioonil või füüsikalise keemia analüütide muutmine tuvastatavateks ühenditeks. Aastakümned uuringud, mis on läbiviidud mitmete uurimusrühmade poolt üle maailma, on kindlustanud olulise edasiarengu nähtuste teoreetilisel kirjeldamisel FIA’s ja mitmete füüsikalise keemia analüütide käsitlemise toimimised. [1]

Metoodika

Katse protokoll koosneb järgmistest sammudest:

  • Proovi sisestus on välja töötatud sedasi, et mõõta täpne analüüdi kogus voolavasse reaktiivi.
  • Samal ajal kui proovi sisaldav lõik liigub kandelahuse vooluga reaktorisse, dispersiooniprotsess segab proovi reaktiiviga, mille tulemusel saadakse reaktsiooniprodukt. Segunemisastet ja reaktsioonikiirust kontrollitakse voolukiirusega, kanali mahu ja ehitusega.
  • Reaktsioonisegu voolab läbi detektori saades analüütilise tulemuse. Kuna kõik standardlahused ja proovilahused, mida analüüsitakse, töödeldakse individuaalselt samamoodi, siis kalibreerimiskõver on lubatud ka teadmata olevatele proovilahustele, mida töödeldakse.

Piigi kõrgus, mis mõõdetakse detektoriga on proportsionaalne analüüdi kontsentratsiooniga.

Programmeeritav voogsisestus meetod

Eelised arvuti tarkvaras ja juhtimisel. Hiljuti lubas voogsisestustehnika edasist arengut, rakendades vooprogrammeerimis põhimõtet, mis oli esialgselt loodud järjestikkuse sisestamise meetodi jaoks. Iga analüüsiprotokolli samm: proovilahuse sisestamine, segamine, inkubeerimine, saaduse järelvalve ja instrumendi läbipesemine tuleb kõige paremini välja erinevatel voolukiirustel. Tavalised analüüsiprotokollid, mis põhinevad konstantsel voolukiirusel on seetõttu tõsiselt ohtu seatud, kuna need toimivad keskmistatud voolukiirusel või kasutatakse liiga pikki reaktsiooni pooli, et lisada reaktsiooniaega aeglasematele keemilistele reaktsioonidele. Erinevuseks on see, et vooluprogrammeerimine hoiab kokku reagente, kasutades väga madalaid voolukiiruseid proovilahuse inkubeerimiseks ja lühikese aja vältel kiireid voolutugevusi et pesta läbi kogu süsteem. Ennenägematu voolukiiruse programmeerimine suurendab tundlikkust ja enamiku reagentide avastamispiiri, mis leiduvad proovides, saavutades seda kui kohandada voolukiirust ja inkubeerimisaega kõigest andmete sisestamisega arvutisse, ilma süsteemi ümberkorralduse vajaduseta.[2]

FIA rakendused teaduses

Keskkonnaalastel uuringutel

On välja töötatud süsteemid, mis on ideaalselt kohandatud värske või reovee analüüsimiseks, kattes kõrge/keskmise sisalduse, aga samas ka väga madalama sisaldusega analüütide kontsentratsioonid vees. Tüüpilise kaks sisestust minutis proovivõtmisega, üks FIA süsteem, mis on ühendatud automatiseeritud proovivahetajaga, võib rutiinselt analüüsida mitusada proovilahust päevas.

Mereproovid ja ookeanivesi

Merevee keemilised analüüsid okeanograafilisteks uuringuteks on väga keeruline ala, toetudes robustsetele analüütilistele instrumentidele, mis peavad olema kergelt transporditavad laborist uuringulaevale, kus see peab hästi töötama ja vastupidama, minimaalse hoolduse vajadusega pikkadel ajaperioodidel. Teine vajalik teema on reagentide kulu, pikema ajaliste merereiside jaoks ja muude ebasoodsate tingimuste puhul on ebapraktiline transportida ja ladustada suuri reagentide koguseid, mis tuleb valmistada enne mereleminekut maal.

Põllumajandus ja maapind

Põllumajanduslikud testid, kaasaarvatud erinevate mullaekstraktsioonide[KCl(kaaliumkloriid), Bray, Olsen] kontrollimine,mille tulemused määratakse sageli voogsisestussüsteemiga. See on eriti tõhus seal, kus lõppkasutajal on kõrged läbilaskvusnõuded. Väiksema mahuga kontroll-lahuste jaoks on FIA väga ökonoomne valik.

Jälgedeanalüüs=

Aatomabsorptsioon(AA), Induktiivplasma Aatom Emissioonspektroskoopia (ICP-AES) ja Induktiivplasma Massispektroskoopia (ICP-MS) on võimsad analüüsimeetodid elementide jälgede määramiseks. Samuti on neil ka oluline puudus, interferents, mis on põhjustatud teatud maatriksiosakeste poolt. Kõrge soola sisaldus, mis muudab need meetodid ebasobivaks merevee, soolvee või muude sarnaste proovide analüüsimiseks, ilma proovi eeltöötlemiseta.

Sorbendi ekstraktsioon ja eelkontsentreerimine

Tahke faasi ekstraktsioon, mis on automatiseeritud FIA poolt on välja töötatud tehnika kiireks ja selektiivseks proovi ettevalmistamiseks ja puhastamiseks enne nende testimist, et eemaldada maatriks ja eelkontsentraadi tuvastatavatel analüütidel. Puhastatud proovid saab kas koguda proovikogujaga või otse edastada detektorile nagu näiteks ICP-MS, AA, UV-VIS spektromeetrile või fluorestsents spektromeetrile. Tahke faasi juhendid on saadaval okeanograafilisteks, farmatseutilisteks, toidu- ja joogikeskkonna, nafta ja põllumajanduslikeks testideks.

Farmatseudilisteks testideks

Ravimite tootmine ja testimine, puhtuse ja stabiilsuse kontrollimine, ühtluse testid ja lahustuvuse määramine on alad, kus FIA tehnikad leiavad rakendust, kuna annab tihti sama informatsiooni, kui kromatograafia. Küll aga kiiremini ja keskkonnasõbralikumal viisil. Kuna reagendipõhistes testides UV-VIS’i, fluorestsentsi või kemoluminestsentsmeetodi detektorid on laialdaselt kasutusel farmatseutilistel analüüsidel, nende automatiseerimine FIA poolt oli loomulik edasiareng.

Rakulisteks ja bakteriaalseteks testideks

Rakkude mikrovedelike manipuleerimine, mis on kinnitatud mikrograanulite külge, kombineeritud fluorestsentsi või neeldumise mõõtmistega, millega saab uurida rakuliste protsesside kineetikat ajaga, mida ei saa võrreldagi manuaalse tehnika kasutamisega. Järgnevad näited illustreerivad selle uue metoodika ulatust: Farmaatsia antagonismi mõõtmiste funktsionaalsed uuringud. Metaboolsed uuringud, mis on seotud hapniku ja glükoosi kulutamisega ja laktaadi väljatõukamisega (Schultz, 2002) Redoksuuringud, mis oleks vesinikperoksiidi degradatsioon elusrakkude poolt, nagu ka rakusisese vesinikperoksiidi jälgimine. Automatiseeritud tehnikad mikrograanulite külge kinnitunud rakkude lugemiseks.

Biomolekulide ja biotehnoloogia valdkondades

Käärimise jälgimiseks kasutati esmalt FIA’t, seejärel SIA’t(inglise keeles sequential injection analisys) ehk järjestikkuse sisestuse analüüsi pidevateks toitainete ja saaduste testideks nii tööstuslikuks kui ka laboratoorseks seadmeks. Tänasel päeval FIA ja SIA tehnikad on samuti laialdaselt kasutusel toiduanalüüsidel, kliinilistel ning biokeemilistes testides. Nende rakenduste tavapärane ühine kasutusala on ensümaatiliste testides kasutamine, kuna nad on automatiseeritud ja miniatuursed, kasutades UV-VIS spektromeetri või fluorestsentsi detektorit.

Protsesside jälgimiseks ja kontrollimiseks

Kui füüsikalised andurid – temperatuur, rõhk ja muud täidavad protsesside jälgimise ja kontrollimise rolli, keemilised andurid, hoolimata sajandite pikkuste uuringute pingutustele, kohtavad harva keemiatehnika rangeid nõudmisi. Automatiseeritud keemilisi analüsaatoreid, mis põhinevad kestval lahusevoolul, sai sellepärast viimaseks abinõuks, kuna muu oli ebasoosingus nende keerukuse tõttu, suure reagentide kulukuse ja konstantse jälgimisvajaduse tõttu. Need puudused on kõrvaldatud, kui protsessi analüsaator põhineb voogsisestus põhimõtetel, kuna vooluprogrammeerimine ja instrumentatsiooni lihtsustamine muudab süsteemi kokkusobivaks koos protsessi kontrollikeskkonna rangetele nõuetele.

Erinevad sisestussüsteemid

  • Voogsisestussüsteem
  • Järjestikkuse sisestussüsteem
  • Järjestikkuse sisestuse kromatograafia
  • Mikrograanulite sisestussüsteem

Viited

  1. "Flow Injection Analysis" (Inglise keel). www.worldscientific.com/worldscibooks/10.1142/3145. Vaadatud 26.09.2013.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. "FIAlab" (Inglise keel). http://www.fialab.com. Vaadatud 27.09.2013. {{netiviide}}: välislink kohas |Väljaandja= (juhend)CS1 hooldus: tundmatu keel (link)