Taliolümpiamängud: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: fr:Jeux olympiques d'hiver is a good article
13. rida: 13. rida:
== Taliolümpiamängude alad ==
== Taliolümpiamängude alad ==


=== Tänapäeval kavva kuuluvad olümpiaalad ===
=== Tänapäeval kavase kuuluvad olümpiaalad ===
*[[Bobisõit]]
*[[Bobisõit]]
*[[Curling]]
*[[Curling]]

Redaktsioon: 10. veebruar 2014, kell 14:59

Talioümpiamängud on kaasaegsete olümpiamängude talispordialade üritus, kus võisteldakse lumel ja jääl ning need toimuvad iga nelja aasta järel.

Ajalugu

Saksa iluuisutajad Anna Hübler ja Heinrich Burger 1908. aasta OM-il

Taliolümpiamänge peetakse alates 1924. aastast. Tänastest talialadest oli iluuisutamine kavas siiski juba 1908. aasta suveolümpiamängudel Londonis ja 1920. aasta suveolümpiamängudel Antwerpenis. Neist viimastel oli kavas juba ka jäähoki.

Algul toimusid taliolümpiamängud samal aastal suveolümpiamängudega. Alates 1994. aastast peetakse taliolümpiamänge nelja-aastase tsükliga, mis on suveolümpiamängude tsüklist kahe aasta võrra nihkes.

Erinevalt suveolümpiamängudest loendatakse taliolümpiamängude puhul mänge, mitte olümpiaade. Sõja tõttu ära jäänud mänge loendamisel ei arvestata.

Kaua püsis kõige lõunapoolsema talimängude paigana Squaw Valley, ent 1998. aastal sai selleks Nagano. 2018. aastal asub teisele kohale Pyeongchang Lõuna-Koreas. Euroopas on lõunapoolseim taliolümpia-areen Sarajevo ja 2014. aastast alates Sotši. Kõige põhjapoolsem linn selles geograafias on seni Lillehammer. Taliolümpiat on ühtekokku korraldanud vaid kümme riiki, kellele sel kümnendil lisandub veel kaks uut. Osalevaid riike on enim olnud 82 (2010).

Taliolümpiamängude alad

Tänapäeval kavase kuuluvad olümpiaalad

Vaata ka

Mall:Link FA Mall:Link GA Mall:Link GA Mall:Link GA