Ordulinnus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
151. rida: 151. rida:
*[http://zamki.net.pl/alfabetycznie.php Keskaegsed linnused Poolas]
*[http://zamki.net.pl/alfabetycznie.php Keskaegsed linnused Poolas]


[[Kategooria:Linnused]]
[[Kategooria:Linnused| ]]
[[Kategooria:Eesti keskaeg]]
[[Kategooria:Eesti keskaeg]]
[[Kategooria:Läti keskaeg]]
[[Kategooria:Läti keskaeg]]

Redaktsioon: 9. veebruar 2014, kell 11:59

Liivi ordu valdused aastatel 1346(1347)–1558
Marienburgi ordulinnus Malborkis

Ordulinnus oli Eestis ja Lätis Liivi ordule kuulunud sõjaline tugipunkt ja ordukonvendi asukoht, mida valitses komtuur või foogt. Laiemas mõttes tähendab see väljend ka teiste sõjaliste rüütliordude linnuseid väljaspool Eestit. Eriti tuleks Eesti kontekstis siin silmas pidada Saksa ordu linnuseid kunagisel Preisimaal (kaasajal jagatud Kaliningradi oblasti ja Poola vahel), sest Liivi ordu allus Saksa ordule ning vastastikused mõjud olid seetõttu väga suured.

Ükski ajalooline ordulinnus pole Eestis tervena säilinud. Kõige paremini on säilinud (ja taastatud) Narva ordulinnus, üsna palju on alles ka Rakvere ordulinnusest (mõlemad rekonstrueeritud muuseumiteks). Saksa ordu aladel on vaatamisväärseim Marienburgi ordulinnus (poola keeles Malbork), mis oli keskajal Saksa Ordumeistri residentsiks. Kaasajal asub ta Poola aladel ning on restaureerituna muutunud Poola üheks külastatavaimaks arhitektuurialaseks vaatamisväärsuseks.

Ordulinnuses oli korraldatud linnuse majanduse juhtimine, ametis olid majandusülemad, talliülemad, laekurid, veski- ja köögimeistrid. Posti ja kirjavahetuse eest hoolitses kirjamarssal, kelleks oli mõni vanem orduvend. Kirjakandjateks olid käskjalad, kelleks olid sageli vabatalupojad. Ordu teenistuses olid veel mitmesugused käsitöölised, nagu sepad, pagarid, kingsepad, rätsepad, keda nimetati poolvendadeks, riietuse järgi aga hallimantlimeesteks. Tähtsal kohale olid preestervennad, kes pidasid kiriklikke talitusi.

Viljandi ordulinnus oli kunagi võimsamaid linnuseid Liivimaal.

Keskaegsed ordulinnused Eestis

Linnused Olaus Magnuse kaardil Carta Marina aastast 1539.

Siia tuleks lisada veel Kursi ordulinnus (saksa Talkhof), mis tõenäoliselt ka olemas oli. Kursi linnuse asukoht ei ole erinevalt eelmistest aga täpselt teada ning selle varemeid ei ole leitud (arvatakse vaid, et ta asus hilisema Puurmani mõisasüdame asukohas Pedja jõe paremkaldal). Seetõttu kahtlevad mõned uurijad selle linnuse olemasolus.

Keskaegsed ordulinnused Lätis

Keskaegsed ordulinnused Preisimaal

Ordulinnused Preisimaal
Olsztyni (saksa Allenstein) ordulinnus
Kwidzyni (saksa Marienwerder) ordulinnus
Nidzica (saksa Nibork) ordulinnus
Radzyń Chełmiński (saksa Rehden) ordulinnuse varemed
Świecie (saksa Schwetz) ordulinnus

Ordulinnused Leedus

Ordulinnused Venemaal

Ordulinnused Kaliningradi oblastis:

Ordulinnused Poolas

Vaata ka

Kirjandus

  • Turnbull, Stephen (2003). Crusader Castles of the Teutonic Knights. Vol.1: The Red-Brick Castles of Prussia 1230–1466. Osprey Publishing. Lk 64 lk. ISBN 1841765570. {{cite book}}: eiran tundmatut parameetrit |coauthors=, kasuta parameetrit (|author=) (juhend)
  • Turnbull, Stephen (2004). Crusader Castles of the Teutonic Knights. Vol.2: The Stone Castles of Latvia and Estonia, 1185–1560. Osprey Publishing. Lk 64 lk. ISBN 1841767123. {{cite book}}: eiran tundmatut parameetrit |coauthors=, kasuta parameetrit (|author=) (juhend)
  • Livonijas piļu attēli no marķīza Pauluči albuma / Abbildungen der livländischen Burgen im Album des Marquis Paulucci. Rīga: Latvijas vēstures institūta apgāds (Läti Ajaloo Instituudi Kirjastus). 2008. Lk 319 lk. ISBN 9984824047. {{cite book}}: eiran tundmatut parameetrit |coauthors=, kasuta parameetrit (|author=) (juhend)

Välislingid