Budapest: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
CommonsDelinker (arutelu | kaastöö)
P Fail Budapestbridge100.jpg on eemaldatud, sest kasutaja Denniss kustutas selle Commonsist. Põhjus: Per commons:Commons:Deletion requests/Files uploaded by Uzo19.
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: fi:Budapest is a featured article
62. rida: 62. rida:
{{Link FA|eo}}
{{Link FA|eo}}
{{Link FA|mk}}
{{Link FA|mk}}
{{Link FA|fi}}

Redaktsioon: 27. jaanuar 2014, kell 23:44

Mall:Linn/Ungari Budapest on Ungari pealinn. Ta asub Doonau keskjooksul jõe mõlemal kaldal.

Budapest on Ungari suurim linn. See moodustati 1873. aastal Buda, Pesti ja Óbuda linnade liitmise teel.

1,734 miljoni elanikuga on Budapest Euroopa Liidu suuruselt 7. linn.

Haldusjaotus

Fail:Budapestmathiaschurch100.jpg


Linn on jaotatud 23 ringkonnaks (kerület), mida tähistatakse rooma numbritega (I–XXIII). Need omakorda jagunevad linnaosadeks (városrész).

Ajalugu

Aquincum

Budapesti ajalugu algab 89. aastal roomlaste rajatud Aquincumi sõjaväelaagriga, mis asus praeguse Óbuda linnaosa põhjaosas. Algselt oli see eraviskide asula. Aquincum sai 106 Rooma 2. leegioni asukohaks ja Alam-Pannoonia pealinnaks. Laagri ümber tekkis sõjaväelinn, selle kõrvale munitsiipium – tsiviillinn, millest suuri osi on säilinud.

Aquincum purustati Markomanni sõjas. Tema taastamine edenes eriti Septimius Severuse ajal; sõjaväelinnast sai koloonia. Umbes 400. aastal viidi sõjavägi Galliasse ja Aquincum jäeti hunnidele.

Süstemaatilisi väljakaevamisi Aquincumis on korraldatud 1854. aastast. Välja kaevati munitsiipium hulga era- ja avalike hoonete (termid, Mithra pühamud) jäänustega. Ehitisi olid kaunistanud maalid, mosaiigid, käsitöötooted jne, sealhulgas orel. Välja kaevati asehalduri palee, sõjaväelinna varemed ja mõlemad amfiteatrid. Üksikleide hoitakse praegu tsiviillinna maa-alal olevas muuseumis.

Ungari pealinn

Aastatel 13611541 oli Buda linn Ungari kuningriigi pealinn. 1541 vallutasid Buda türklased, kes aeti välja 1686. aastal. Sellest ajast on Budapest taas Ungari pealinn.

Vaata ka

Välislingid

Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA