Minecraft: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
11. rida: 11. rida:
| meedia =
| meedia =
}}
}}
'''Minecraft''' on programmeerimiskeeles [[Java]] kirjutatud [[liivakastimäng|liivakastistiilis]] [[arvutimäng]]. Mängu arendab ettevõte [[Mojang]].

Mängu [[alfaversioon]] avaldati [[17. mai]]l [[2009]] ja [[beetaversioon]] [[20. detsember|20. detsembril]] [[2010]]. Mängu lõppversioon lasti välja [[18. november|18. novembril]] [[2011]]<ref>[http://www.techspot.com/news/43206-minecraft-officially-launching-on-11-11-11.html Minecraft Officially Launching on 11.11.11] (inglise keeles)</ref>. Mäng on avaldatud ka [[iOS]]il ja [[Android (operatsioonisüsteem)|Androidil]]<ref>[http://www.gamasutra.com/view/news/33130/Official_Minecraft_iPhone_and_iPad_Release_Coming_Later_This_Year.php Official Minecraft iPhone and iPad Release Coming Later This Year] (inglise keeles)</ref>.

Minecrafti maailm koosneb plokkidest, mida saab valmistada, hävitada ja liigutada. Mängus on story. Mängu põhimõte on jõuda Lõppu (The End). Minecrafti mängimiseks arvutil on kaks võimalust: tasuta classic versioon ja tasuline täisversioon. Kui klassikaline tasuta versioon keskendub ehitamisele ja mängijal on piiramatud varud mängus olevaid materjale, siis täisversioon annab mängijale rohkem võimalusi, näiteks Mitmikmäng, ja ka Creative mode, Survival mode ja Hardcore mode. Samuti saab ka täisversioonis mängida modidega ja samuti kasutada Custom mappe.

Arvuti poolt maailma pandavate loomade hulgas on nii neid, kes liiguvad päeval, on inimestele kahjutud ning keda saab tappa [[toit|toiduks]] ja muuks otstarbeks, kui ka neid, kes liiguvad öösel ja kujutavad endast inimestele ohtu.

Sellel, kui kõrgele ülespoole ja kui sügavale allapoole saab liikuda, on piirid, aga maapinna tasandil võib liikuda teoreetiliselt ükskõik kui kaugele. Praktikas tulevad küll piirid ette, sest kõik käidud kohad salvestatakse kettale 16×16×256 suuruste plokkide ehk chunkide kaupa ning lõpuks hakkavad koordinaatide arvutamisel ja andmete salvestamisel tekkima mitmesugused vead. Kümne miljoni sammu ulatuses lähtepositsioonist ühele ja teisele poole pole siiski puudusi täheldatud.

Kuigi Minecraft on põhiliselt liivakastimäng, on temas seiklusmängu elemente. Võimalik on jõuda teise mõõtmesse, mida nimetatakse Lõpuks (The End). Seal tuleb hävitada Lõpulohe (Enderdragon), kes lendab maailma kohal. Samuti tuleb kindlaks teha iidse [[tsivilisatsioon]]i maa-alused varemed, mis asuvad ülamaailmas. Teise mõõtmesse saab minna [[portaal]]i abil, mis kuvab mängu lõpuvideo ja -[[tiitrid]].

17. novembri 2013 seisuga on Minecrafti arvutiversiooni maailmas müüdud üle 12,7 miljoni korra<ref>http://www.minecraft.net/stats</ref> ja 41 miljonit inimest on end mängu kasutajaks registreerinud. Sellele lisanduvad mobiiliversiooni kasutajad.

Minecraft on saanud väga soodsad hinnangud. Kriitikute arvamusi koguvatest ja koondavatest veebisaitidest andis [[GameRankings]] talle 15 arvustuse põhjal 94,17% ja [[Metacritic]] 27 arvustuse põhjal 94/100. Mõnedki üksikväljaanded on talle andnud maksimaalse võimaliku hinde. Nii 2010. kui 2011. aasta parimate mängude valimisel nimetati Minecraft paljude auhindade kandidaadiks.Iga aasta ka toimub suur üritus nimega minecon kus tulevad kokku suured minecrafti mängijad ja teevad kõiksugu lõbusaid asju.

===Kangelased ''(Bosses)''===

''Wither'' - Kolme peaga Wither Luukere, keda tuleb ise "ehitada", ladudes Hingeliiva (Soul Sand) vertikaalselt T-tähe kujuliselt 4 liiva kasutades ning seades üles kolm Wither Luukere pealuud. Witheri tapmine ei ole võrreldes Lõpulohega suurem asi. Kõige mõistlikum oleks teda "tekitada" Netheris. Minecraftis 3 kasti kõrgune ja laiune.

Lõpulohe ''(Enderdragon)'' - Suur must elukas, kes elab Lõpus. Nad leiavad sind koheselt, kui sa Lõppu teleporteerud. Enne lohe hävitamist tuleb hävitada Lõpukristallid ''(End Crystals)'' , kust draakon endale "tervist kogub".

==Maailmad==

Maailm ''(The Overworld)'' - Kõige tavalisem maailm, kus sünnib mängija. Seal leidub maavarasid - [[raud]]a, [[kuld]]a, [[süsi|sütt]], [[teemant]]eid ja [[smaragd]]e.

Allmaailm ''(The Nether)'' - Põrgut kujutav maailm, kus voolab vee asemel laava, vett sinna panna ei saagi.

Lõpp ''(The End)'' - Pime maailm, kust tulevad Lõpumehed. Seal tuleb hävitada Lõpulohe (Ender Dragon).

==Mängu laadid==

Ellujäämine ''(Survival)'' - Laad, mis keskendub ellujäämisele ja koletistega võitlemisele. Surma võib saada mitut moodi - Saada koletistelt või kaasmängijatelt peksa, kukkuda kõrgelt alla, põleda surnuks jne. Mängija sünnib tühja seljakotiga ''(Inventory)'' ning peab materjale koguma.

Loominguline ''(Creative)'' - Laad, mis keskendub ehitamisele. Laadis on piiramatud ressursid ning koletised ei kujuta endast mängijale ohtu. Ainus võimalik surm Loomingulises on maailmast välja kukkumine, raiudes end läbi aluskivi ''(Bedrock)''.

Hardcore - praktiliselt sama mis Ellujäämine aga ühe eluga.

== Platvormid ==
=== Minecraft Pocket Edition ===
Minecraft Pocket Edition on mobiiliversioon Minecraftist, mis on avaldatakse 2014. aasta suvel Mojangi poolt. Sellest tuleb tasuta versioon ja tasuline versioon. Selle tulevane versioon on 0.7.2 alpha (4.Juuli 2014), mis on saadaval nii Android'ile kui ka iOS'ile.

===Minecraft Xbox 360 Edition===
Minecraft Xbox 360 Edition on saadaval Xbox'ile XBLA Marketplace'ist, mis avaldati 9. mail 2012.

===Minecraft Pi Edition===
Minecraft Pi Edition on [[Raspberry Pi]]'le mõeldud Minecrafti versioon, mis tuli välja 11.veebruaril 2013.

===Minecraft Xbox One Edition===
[[E3 2013]] ajal Microsoft näitas enda pressi konverentsil videot Minecraft: Xbox One Edition'st. Sisaldab suuremaid maailmu, paremat mitmikmängu toetust ja muid uuendusi mis [[Xbox One]] toob turule.

==Viited==
{{Viited}}

==Välislingid==
* [http://www.minecraft.net/ Minecrafti Ametlik veebilehekülg]


[[Kategooria:2009. aasta arvutimängud]]
[[Kategooria:2009. aasta arvutimängud]]

Redaktsioon: 24. jaanuar 2014, kell 10:37

Minecraft
Arendaja Mojang, 4J Studios (Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita)
Väljaandja Mojang
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One)
Platvorm Java, Android, iOS, Xbox 360, Xbox One, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Väljalaskeajad Täisversioon: 18. november 2011
Klassikaline: 17. mai 2009
Beeta: 20. detsember 2010
Alfa: 28. juuni 2010
Android: 7. oktoober 2011
iOS: 17. november 2011
Xbox 360: 9. mai 2012
Raspberry Pi: 11. veebruar 2013
Xbox One: TBA
PlayStation 4: 15. november 2013
Žanr Liivakastimäng, ellujäämine
Mänguviis Üksik- ja mitmikmäng