Vallisaare vaherahu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
22. rida: 22. rida:
[[Kategooria:Eesti varauusaeg]]
[[Kategooria:Eesti varauusaeg]]
[[Kategooria:Rahulepingud]]
[[Kategooria:Rahulepingud]]
[[Kategooria:Rootsi ajalugu]]
[[Kategooria:Rootsi uusaeg]]
[[Kategooria:Moskva tsaaririik]]
[[Kategooria:Moskva tsaaririik]]
[[Kategooria:1658]]
[[Kategooria:1658]]

Redaktsioon: 13. detsember 2013, kell 23:06

Vallisaare vaherahu oli Rootsi ja Moskva tsaaririigi (Venemaa) vahel 1658. aastal Vallisaare mõisas (Usnowa) Vaivara kihelkonnas Virumaal sõlmitud kokkulepe, millega katkestati osapoolte vaheline sõjategevus kolmeks aastaks.

Vallisaare rahu peatas 1656.–1658. aasta Vene-Rootsi sõja, mille Moskva suurvürstiriik oli alustanud. Vallisaare vaherahuga jäid Venemaale Liivimaal vallutatud alad, sealhulgas Tartu.

Läbirääkimistest osavõtnud

Vaherahu sõlmimise Rootsi poolseks komissariks oli Rootsi Riiginõukogu liige, Tartu õuekohtu president vabahärra Gustaf Bielke ja delegatsiooni kuulusid veel Bengt Horn, Johan Silfverstierna ja Filip von Krusenstierna.[1], Moskva suurvürstiriiki esindas Afanassi Lavrentjevitš Ordin-Naroškin.

Vaherahu tulemused

Sõlmitud vaherahu tulemusena jäi Moskva suurvürstiriigi valdusse juba hõivatud Eesti- ja Liivimaa linnad, Rootsi valdusesse jäid aga rootsi poolt tagasi vallutatud Ingerimaa, koos Nöteburgi ja Nyeniga.

Rootsi ja Venemaa vahel taastati kaubandussuhted, mõlemad osapooled vabastasid vangid, kaasaarvatud need, kes olid ära viidud kõige kaugematesse piirkondadesse. Rootsi võttis ka kohustuse mitte toetada Poolat sõjas Venemaa vastu.

Lõpptulemused

1661. aastal sõlmitud Kärde rahu tühistas Vallisaare rahu ja taastas selle eelse Stolbovo rahuga määratletud piiri Rootsi kuningriigi ja Moskva suurvürstiriigi vahel.

Viited