Olev Mikiver: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Parandasin tiitel, ta ei olnud stenograaf, vaid scenograaf.
PResümee puudub
23. rida: 23. rida:
'''Olev Mikiver''' ([[11. juuli]] [[1922]] [[Loksa]] – [[3. august]] [[1994]] [[Malmö]]) oli väliseesti [[maalikunstnik|maali]]- ja [[teatrikunstnik]] ning [[graafik (kunstnik)|graafik]].
'''Olev Mikiver''' ([[11. juuli]] [[1922]] [[Loksa]] – [[3. august]] [[1994]] [[Malmö]]) oli väliseesti [[maalikunstnik|maali]]- ja [[teatrikunstnik]] ning [[graafik (kunstnik)|graafik]].


Õppis [[1941]] [[EKA|Tallinna Kujutava ja Rakenduskunsti Kool]]is graafikat ja [[1942]]–[[1943]] [[Kõrgemad Kujutava Kunsti Kursused|Tartus Kõrgematel Kujutava Kunsti Kursustel]] maalieriala (Pallas). Põgenes [[1944]]. aastal [[Rootsi]]. Töötanud [[Stockholm]]is vaateaknadekoreerijana. Jätkas õpinguid [[1947]]–[[1948]] sealses ''Academie Libre'''s ja [[1951]] [[Pariis]]is [[Academie de la Grande Chaumiere]]`is. Töötas klaasplastikavalmistajana ja filmiateljees dekoratsioonimaalijana. [[1954]] abiellus [[Marju Mikiver|Marju Mägistega]] ja asus Malmösse, kus töötas linnateatri dekoratsioonimaalijana ja scenograafijana.
Õppis [[1941]] [[EKA|Tallinna Kujutava ja Rakenduskunsti Kool]]is graafikat ja [[1942]]–[[1943]] [[Kõrgemad Kujutava Kunsti Kursused|Tartus Kõrgematel Kujutava Kunsti Kursustel]] maalieriala (Pallas). Põgenes [[1944]]. aastal [[Rootsi]]. Töötanud [[Stockholm]]is vaateaknadekoreerijana. Jätkas õpinguid [[1947]]–[[1948]] sealses [[Académie Libre]]s ja [[1951]] [[Pariis]]is [[Academie de la Grande Chaumiere]]'is. Töötas klaasplastikavalmistajana ja filmiateljees dekoratsioonimaalijana. [[1954]] abiellus [[Marju Mikiver|Marju Mägistega]] ja asus Malmösse, kus töötas linnateatri dekoratsioonimaalijana ja [[stsenograafia|stsenograafina]].


Varast maaliloomingut on mõjutanud [[sürrealism]]. Fantaasiaküllus on omane ka hilisematele maalidele, milles lapsepõlvemälestused põimuvad müüdimotiividega. 1960-ndatel kujunes Mikiverist eesti kunsti avangardist, kelle loomingus liituvad omapäraselt sürrealism ja [[abstraktsionism]].
Varast maaliloomingut on mõjutanud [[sürrealism]]. Fantaasiaküllus on omane ka hilisematele maalidele, milles lapsepõlvemälestused põimuvad müüdimotiividega. 1960ndatel kujunes Mikiverist eesti kunsti avangardist, kelle loomingus liituvad omapäraselt sürrealism ja [[abstraktsionism]].


On teinud kaanekujundusi [[Eesti Kirjanike Kooperatiiv]]i väljaandeile ja ajakirjale [[Mana (ajakiri)|"Mana"]]. Loonud vabagraafikat. Kavandanud koos E. Pütsepaga [[mosaiik]]e. Avaldas ajalehe "Teataja" kaastöölisena ülevaateid eesti kunstnike näitustest ja mälestusi.
On teinud kaanekujundusi [[Eesti Kirjanike Kooperatiiv]]i väljaandeile ja ajakirjale [[Mana (ajakiri)|Mana]]. Loonud vabagraafikat. Kavandanud koos [[Ervin Pütsep]]aga [[mosaiik]]e. Avaldas ajalehe [[Teataja (Stockholm)|Teataja]] kaastöölisena ülevaateid eesti kunstnike näitustest ja mälestusi.


{{JÄRJESTA:Mikiver, Olev}}
{{JÄRJESTA:Mikiver, Olev}}

Redaktsioon: 8. detsember 2013, kell 23:27

Olev Mikiver
Sündinud 11. juuli 1922
Loksa, Eesti
Surnud 3. juuli 1994
Malmö, Rootsi
Rahvus Eestlane
Tegevusala Maal, teater, graafika
Kunstivool sürrealism, abstraktsionism

Olev Mikiver (11. juuli 1922 Loksa3. august 1994 Malmö) oli väliseesti maali- ja teatrikunstnik ning graafik.

Õppis 1941 Tallinna Kujutava ja Rakenduskunsti Koolis graafikat ja 19421943 Tartus Kõrgematel Kujutava Kunsti Kursustel maalieriala (Pallas). Põgenes 1944. aastal Rootsi. Töötanud Stockholmis vaateaknadekoreerijana. Jätkas õpinguid 19471948 sealses Académie Libres ja 1951 Pariisis Academie de la Grande Chaumiere'is. Töötas klaasplastikavalmistajana ja filmiateljees dekoratsioonimaalijana. 1954 abiellus Marju Mägistega ja asus Malmösse, kus töötas linnateatri dekoratsioonimaalijana ja stsenograafina.

Varast maaliloomingut on mõjutanud sürrealism. Fantaasiaküllus on omane ka hilisematele maalidele, milles lapsepõlvemälestused põimuvad müüdimotiividega. 1960ndatel kujunes Mikiverist eesti kunsti avangardist, kelle loomingus liituvad omapäraselt sürrealism ja abstraktsionism.

On teinud kaanekujundusi Eesti Kirjanike Kooperatiivi väljaandeile ja ajakirjale Mana. Loonud vabagraafikat. Kavandanud koos Ervin Pütsepaga mosaiike. Avaldas ajalehe Teataja kaastöölisena ülevaateid eesti kunstnike näitustest ja mälestusi.