Isik (keeleteadus): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ümbersuunamine lehele Öeldis
 
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
#suuna[[Öeldis]]'''Isik''' on üks öeldise grammatilistest kategooriatest.
'''Isik''' on üks öeldise grammatilistest kategooriatest.




5. rida: 5. rida:
== Eesti keel ==
== Eesti keel ==


#suuna[[Öeldis]]'''Isik''' on seotud kõnealuse olendi või asja osalusastmega kõnesituatsioonis. Isikut väljendamiseks kasutatakse isikulisi asesõnu ''mina'', ''sina'', ''tema'' või mitmuses ''meie'', ''teie'', ''nemad'', tegusõna pöördelisi vorme. Esimene isik on kõneleja, teine isik on see, kelle poole kõneleja pöördub ja kolmas isik see, kellest räägitakse.
'''Isik''' on seotud kõnealuse olendi või asja osalusastmega kõnesituatsioonis. Isikut väljendamiseks kasutatakse isikulisi asesõnu ''mina'', ''sina'', ''tema'' või mitmuses ''meie'', ''teie'', ''nemad'', tegusõna pöördelisi vorme. Esimene isik on kõneleja, teine isik on see, kelle poole kõneleja pöördub ja kolmas isik see, kellest räägitakse.


== Isik ja arv ==
== Isik ja arv ==

Redaktsioon: 21. november 2013, kell 15:17

Isik on üks öeldise grammatilistest kategooriatest.


Eesti keel

Isik on seotud kõnealuse olendi või asja osalusastmega kõnesituatsioonis. Isikut väljendamiseks kasutatakse isikulisi asesõnu mina, sina, tema või mitmuses meie, teie, nemad, tegusõna pöördelisi vorme. Esimene isik on kõneleja, teine isik on see, kelle poole kõneleja pöördub ja kolmas isik see, kellest räägitakse.

Isik ja arv

Grammatiline isiku-ja arvukategooria väljendub morfoloogilises pöördekategoorias, millel on on kolm ainsuslikku ja kolm mitmuslikku liiget ehk pööret.

Ainsus

1. Mina~ma 2. Sina~sa 3. Tema~ta

Mitmus

1. Meie~me 2. Teie~te 3. Nemad~nad

Isik on hästi määratletav pöördelõpu järgi siis, kui täisaluseks on a) mina~ma, b) sina~sa, c) meie~me või mina + substantiiv(id), d) teie~te või sina + substantiiv(id).

(Me) sööme. (Sa) harjutad. (Te) karjute.

Ülejäänud juhtudel on öeldis 3. pöördes ning isikut pole pöördelõpu järgi võimalik tuvastada.

Grupp turiste vaatleb monumenti. Külmetab.

Imperatiivi mitmuse 1. pöörde puhul on isiku ärajätmine lausa kohustuslilk.

Õppigem. Astugem. Laulgem.

Kasutatud kirjandus

Erelt, Mati, Reet Kasik, Helle Metslang, Henno Rajandi, Kristiina Ross, Henn Saari, Kaja Tael, Silvi Vare 1995. Eesti keele grammatika I. Morfoloogia. Sõnamoodustus. Tallinn: Eesti Teaduste Akadeemia Eesti Keele Instituut, lk 69-72.

Erelt, Mati, Reet Kasik, Helle Metslang, Henno Rajandi, Kristiina Ross, Henn Saari, Kaja Tael, Silvi Vare 1993. Eesti keele grammatika II. Süntaks. Lisa: Kiri. Tallinn: Eesti Teaduste Akadeemia Keele ja Kirjanduse Instituut, 27-29.