Anish Giri: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 9 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Pjahr (arutelu | kaastöö)
commons
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Anish Giri.jpg|pisi|Anish Giri (2009)]]
[[Pilt:Anish Giri 2013.jpg|pisi|Anish Giri (2013)]]
'''Anish Giri''' (sündinud [[28. juuni]]l [[1994]] [[Peterburi]]s) on [[Venemaa]]l sündinud [[nepallased|nepali]] päritolu [[Holland]]i [[male]]taja.
'''Anish Giri''' (sündinud [[28. juuni]]l [[1994]] [[Peterburi]]s) on [[Venemaa]]l sündinud [[nepallased|nepali]] päritolu [[Holland]]i [[male]]taja.



Redaktsioon: 19. november 2013, kell 12:19

Anish Giri (2013)

Anish Giri (sündinud 28. juunil 1994 Peterburis) on Venemaal sündinud nepali päritolu Hollandi maletaja.

Giri sai suurmeistriks 14 aasta, 7 kuu ja 2 päeva vanuselt. Ta on noorim malesuurmeister Venemaa ja Hollandi maleajaloos, kuigi 2011. aasta oktoobri seisuga on 14 inimest saanud males suurmeistriks veelgi nooremalt kui tema, esimesena neist Péter Lékó 1994. Siiski oli Giri suurmeistriks saamise päeval kõige noorem suurmeister. Suurmeistri nimetuse saamiseks vajaliku viimase kolmanda suurmeistrinormi täitis ta 2009 Wijk aan Zees peetud turniiril.

Anishi isa on nepallane Sanjay Giri ja ema venelane Olga Giri. Anishil on õed Natasha ja Ayusha. Lapsed sündisid Peterburis, kuid 2002. aastal asus perekond elama Jaapanisse ja 2008. aastal Hollandisse, kus elavad tänapäevani.

Erinevalt enamikust lapstähtedest käib Giri iga päev korralikult koolis. Seetõttu on male talle poole kohaga tegevus, mitte põhitegevus. Siiski peab ta koolist tähtsamate turniiride ajal puuduma. Giri lemmikõppeained on füüsika, matemaatika, geograafia ja ajalugu.

Lisaks vene, jaapani ja hollandi keelele räägib Giri vabalt inglise keelt ja natuke nepali keelt. Koolis on ta õppinud saksa keelt.

Viimasel ajal on Giri hakanud kirjutama artikleid maleajakirjadele ja -saitidele, sealhulgas omaenese partiide analüüse.

Giri osales Hollandi meeskonnas 2010. aasta maleolümpial Hantõ-Mansiiskis. Ta mängis neljandat lauda. Holland tuli 15. kohale, aga Giri saavutas oma laual kolmanda koha (esimeseks tuli kõigi aegade noorim suurmeister Sergi Karjakin), olles Hollandi ainus maletaja, kes oma laual esikolmikusse pääses.

2011. aasta jaanuaris oli ta Elo reiting 2686, millega ta oli maailma 52. mängija.

Välislingid