Lou Reed: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: 'pisi|Lou Reed 2011. aastal Hop Farm Music Festivalil. '''Lewis Allan "Lou" Reed''' (2. märts 1942, Brooklyn, New York, USA...'
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 27. oktoober 2013, kell 22:22

Lou Reed 2011. aastal Hop Farm Music Festivalil.

Lewis Allan "Lou" Reed (2. märts 1942, Brooklyn, New York, USA27. oktoober 2013) oli Ameerika rokkmuusik, avangardistlik helilooja ning fotograaf. Teda tunti ennekõike ansambli The Velvet Underground kitarristi, laulja ning põhilise laulukirjutajana, kuid ka tema soolokarjäär kestis mitu aastakümmet.

Ehkki The Velvet Underground 1960. aastate lõpul äriliselt läbi kukkus, kogus ansambel pärast laialiminekut märkimisväärse austajaskonna ning sellest on saanud oma aja üks enam viidatud ja mõjukamaid ansambleid. Velvet Undergroundi lauludes kirjutas Reed isiklikest kogemustest, mida rokiajaloos harva nii avatult käsitletud oli, sealhulgas seksuaalsusest ja narkokultuurist. Ta oli üks David Bowie eeskujusid ning avaldas tugevat mõju punkmuusika arengule.

Pärast ansamblist lahkumist 1972. aastal alustas Reed soolokarjääri. Järgmisel aastal kerkis edetabeleisse tema laul "Walk on the Wild Side", ehkki tabelikohale ei järgnenud kommertsedu. 1975. aastal avaldas Reed müramuusika topeltplaadi "Metal Machine Music", mida hiljem kommenteeris sõnadega "Keegi ei arva, et peaks pärast sellist asja ellu jääma". Reedi tunti eripärase hääle, poeetiliste laulusõnade ning erilise kitarrihäälestuse (nn Ostrich guitar).

2008. aastal abiellus Reed performance-kunstniku ja muusiku Laurie Andersoniga.

Samal aastal külastas Lou Reed ka Eestit, esinedes Tallinna linnahallis kontsertlavastusega "Berlin".

Välislingid