Nukitsamees: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Tühistati kasutaja 213.168.12.150 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi F.Oto.
20. rida: 20. rida:


== Sisu ==
== Sisu ==
"Nukitsamees" on lugu sellest, kuidas Kusti ja Iti metsas marjul olles ära eksivad. Metsamoor leiab lapsed ja viib nad endale koju ja paneb tööle – Kusti ja Iti peavad sigu toitma, hagu ja vett tassima, peenraid kitkuma ja väikest [[Nukitsamees (tegelane)|Nukitsameest]] hoidma. Metsamoori majakeses elavad veel ta pojad Mõhk ja Tölpa ning vanaätt.
"Nukitsamees" on lugu sellest, kuidas Kusti ja Laura Liisa metsas armastusega olles ära eksivad. Metsamoor leiab lapsed ja viib nad endale koju ja paneb tööle – Kusti ja laura liisa peavad sigu toitma, hagu ja vett tassima, peenraid kitkuma ja väikest [[Nukitsamees (tegelane)|Nukitsameest]] hoidma. Metsamoori majakeses elavad veel ta pojad Mõhk ja Tölpa ning vanaätt.


Lõpuks õnnestub Kustil ja Itil vanamoori juurest põgeneda. Nad võtavad Nukitsamehe endaga kaasa. Kusti ja Iti vanemad võtavad Nukitsamehe enese juurde. Väike metsaelanik harjub uue eluga, saab nimeks Ants ja läheb koos teiste lastega kooli.
Lõpuks õnnestub Kustil ja laura liisal vanamoori juurest põgeneda. Nad võtavad Nukitsamehe endaga kaasa. Kusti ja laura liisa vanemad võtavad Nukitsamehe enese juurde. Väike metsaelanik harjub uue eluga, saab nimeks Ants ja läheb koos teiste lastega kooli.


== Trükid ==
== Trükid ==

Redaktsioon: 9. oktoober 2013, kell 08:56

 See artikkel on lastejutust; filmi kohta vaata Nukitsamees (film); teiste tähenduste kohta vaata Nukitsamees (täpsustus).

Nukitsamees
Autor Oskar Luts
Päritolumaa Eesti
Keel eesti
Žanr Lastekirjandus
Kirjastaja Noor-Eesti
Ilmumisaeg 1920
Lehekülgi 67
ISBN 9985-55-050-1
(1997. a trükk)

"Nukitsamees" on Oskar Lutsu lastejutt, mis ilmus esmakordselt 1920. aastal.

Loo Nõukogude perioodil ilmunud trükkidest oli osa repliike välja jäetud ning selle lõpp oli ümberkirjutatud.

Teost on illustreerinud neli kunstnikku. – 1945. aastal Richard Kaljo, 1957. aasta trüki pildid pärinevad Vive Tollilt, 1973. aasta trüki illustreeris Edgar Valter ja 2007. aasta trüki Epp Marguste.

Sisu

"Nukitsamees" on lugu sellest, kuidas Kusti ja Laura Liisa metsas armastusega olles ära eksivad. Metsamoor leiab lapsed ja viib nad endale koju ja paneb tööle – Kusti ja laura liisa peavad sigu toitma, hagu ja vett tassima, peenraid kitkuma ja väikest Nukitsameest hoidma. Metsamoori majakeses elavad veel ta pojad Mõhk ja Tölpa ning vanaätt.

Lõpuks õnnestub Kustil ja laura liisal vanamoori juurest põgeneda. Nad võtavad Nukitsamehe endaga kaasa. Kusti ja laura liisa vanemad võtavad Nukitsamehe enese juurde. Väike metsaelanik harjub uue eluga, saab nimeks Ants ja läheb koos teiste lastega kooli.

Trükid

Dramatiseeringud

"Nukitsamehe" ainetel on lavastatud kaks filmi ja mitmeid teatritükke. Omakorda Olav Ehala muusikalis "Nukitsamees" on kasutatud valdavalt sama muusikat, mille helilooja kirjutas filmile "Nukitsamees".[1]

Filmid

Teatritükid

Pealkiri teistes keeltes

  • Мальчик с рожками (vene; 1978)
  • Der gehörnte Junge (saksa; 1987)
  • Bumpy (inglise; 1987)
  • Ragainitis (läti; 2003)

Viited

  1. *Tambet Kaugema. "Otsi lolli, kes ei kardaks kolli".(Film "Nukitsamees" kui algmaterjal ja sama muusikaga teatrietendus.)[1] – Postimees 28.01.1999

Välislingid

  • Alo Põldmäe. ""Nukitsamees" Vanemuises. Muljeid ootamatu järeldusega." [2] – Sirp 26.03.2010