Hüpoksia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 36 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Mariina (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel| on hapnikuvaeguse kohta; hapniku vähesuse kohta keskkonnas vaata artiklit [[Hüpoksia (keskkond)|Hüpoksia]]}}
{{ravi}}
{{ToimetaAeg|kuu=märts|aasta=2010}}
{{ToimetaAeg|kuu=märts|aasta=2010}}
{{pooleli}}
'''Hüpoksia''' on kas kogu organismi või üksikute organite või kudede [[hapnik]]u puudus. Põhjusteks võivad olla: alkoholi tarvitamine, suitsetamine, hinge kinni pidamine, tervise häired, väike kogus hapniku atmosfääris, organismi surm.
'''Hüpoksia''' ehk ''hapnikuvaegus'' on kas kogu organismi või üksikute organite või kudede [[hapnikuvaegus]] pro– ja [[eukarüoodid|eukarüootsetes]] [[organism]]ides.
Hapnikuvaegus<ref>Tõlkijad [[Katrin Rehemaa]], [[Sirje Ootsing]], [[Laine Trapido]]. ''[[Meditsiinisõnastik]]'', lk 283, 2004, ISBN 9985-829-55-7</ref> loetakse ka meditsiiniliselt oluliste haiguslike seisundite põhjuste hulka, mis põhjustavad inimestel mitmeid kroonilisi, patoloogilisi seisundeid, [[nekroos]]i aga ka surma.

==Inimene==
===Haiguslikud seisundid===
Põhjusteks võivad olla: alkoholi tarvitamine, suitsetamine, hinge kinni pidamine, tervise häired, väike kogus hapniku atmosfääris, organismi surm.

* [[Hüpokseemia]] hapnikuvähesus [[veri|veres]] (näiteks [[kõrgusetekkene anoksia]])
* Üsasisene e [[intrauteriinne hüpoksia]] e hapnikuvaegus (''Hypoxia intrauterina''): RHK-10 [P20]
* Sünniasfüksia e -lämbus (''Asphyxia intra partum''): RHK-10 [P21]
* [[Tserebraalne hüpoksia]] ka peaaju anoksia (kudede hapnikuvaegus) jpt.



== Vaata ka ==
== Vaata ka ==
*[[Asfüksia]]
*[[Hapnikravi]]
*[[Hapnikravi]]
*[[Hapniku homöostaas]]
*[[Rakkude hingamisahel]]
*[[Oksüdatiivne stress]]
*[[Anoksia]]
*[[Anoksia]]

== Viited ==
{{Viited|}}

==Välisallikad==
*Manish K Aghi, Ta-Chiang Liu, Samuel Rabkin, Robert L Martuza, ''[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2823294/ Hypoxia Enhances the Replication of Oncolytic Herpes Simplex Virus]'', Mol Ther. 2009 January; 17(1): 51–56, doi: 10.1038/mt.2008.232, PMCID: PMC2823294, NIHMSID: NIHMS173926 veebiversioon (vaadatud 27.09.2013)<small> (inglise keeles)</small>
*Jeffrey G. Richards, Anthony P. Farrell, Colin J. Brauner, ''[http://books.google.ee/books?id=cVZ92lXwNu4C&pg=PA463&dq=hypoxia+in+eukaryotes&hl=en&sa=X&ei=zSpFUpKKCIiShgfH_YG4BA&redir_esc=y#v=onepage&q=hypoxia%20in%20eukaryotes&f=falseFish Physiology: Hypoxia: Hypoxia]'', 2009, Elsevier, ISBN 978 0 12 374632 0 Google'i raamat veebiversioon (vaadatud 27.09.2013)<small> (inglise keeles)</small>

[[Kategooria:Bioloogia]]
[[Kategooria:Keskkond]]
[[Kategooria:Kliiniline meditsiin]]

Redaktsioon: 27. september 2013, kell 11:18

 See artikkel on hapnikuvaeguse kohta; hapniku vähesuse kohta keskkonnas vaata artiklit Hüpoksia

Siin tutvustatakse ravimit või ravimeetodit, kuid kirjutatu pole arstlik nõuanne ja see ei asenda arsti konsultatsiooni. Vikipeedia ei vastuta iseravimise tagajärgede eest.

Hüpoksia ehk hapnikuvaegus on kas kogu organismi või üksikute organite või kudede hapnikuvaegus pro– ja eukarüootsetes organismides. Hapnikuvaegus[1] loetakse ka meditsiiniliselt oluliste haiguslike seisundite põhjuste hulka, mis põhjustavad inimestel mitmeid kroonilisi, patoloogilisi seisundeid, nekroosi aga ka surma.

Inimene

Haiguslikud seisundid

Põhjusteks võivad olla: alkoholi tarvitamine, suitsetamine, hinge kinni pidamine, tervise häired, väike kogus hapniku atmosfääris, organismi surm.


Vaata ka

Viited

Välisallikad