Meteoorivool: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud intervikilink(i), mis on nüüd andmekogus Wikidata
11. rida: 11. rida:
[[Kategooria:Astronoomia]]
[[Kategooria:Astronoomia]]


[[ar:زخة شهب]]
[[no:Meteorsverm]]
[[no:Meteorsverm]]
[[simple:Meteor shower]]
[[simple:Meteor shower]]
[[uk:Метеорний потік]]

Redaktsioon: 21. august 2013, kell 19:14

Meteoorivool on mingi taevakehaga (näiteks komeedi või asteroidiga) seotud meteooride nähtavale ilmumine. Suurem osa nähtavatest meteooridest kuulub mõnda meteoorivoolu, enamik vooludest on väga nõrgad – tunni jooksul on neisse kuuluvatest meteooridest ideaaltingimustel näha vaid mõni üksik.

Leidub ka väike arv meteoorivoolusid, mida teatakse juba ammu ning mis paistavad silma oma suhteliselt suure tunniarvu poolest. Tuntuimad neist on perseiidid, drakoniidid, orioniidid, leoniidid, geminiidid, lüriidid ja kvadrantiidid. Tunniarv on neil vooludel tavaliselt vahemikus 10 kuni 120. Oma nimetuse saavad meteoorivoolud tähtkuju järgi, milles asub nende radiant ehk koht taevas, kus lõikuvad meteoorijälgede pikendused.

Tähesadu on rahvakeelne nimetus eriti tugevale meteoorivoolule, kui taevas on igal hetkel näha vähemalt kaks meteoorijälge. Sellisel juhul on meteoorivoolu tunniarv seniidis umbes 1000.

Tähesadusid tekitavaid meteoorivoole on vähe, leoniidide ja jakobiniidide ehk drakoniidide meteoorivoolud on põhjustanud korduvaid tähesadusid. Mõned ajaloolised tähesajud on tekkinud ka seni tundmatute meteoorkehade pilvede pool.