Tsitraaditsükkel: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Urmash (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Urmash (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
6. rida: 6. rida:


'''TCA-tsükli summaarne reaktsioonivõrrand:'''<br />
'''TCA-tsükli summaarne reaktsioonivõrrand:'''<br />
[[Atsetüülkoensüüm A|AcCoA]] + 3NAD<sup>+</sup> + FAD + GDP + P<sub>i</sub> + 2H<sub>2</sub>O => 3NADH + FADH<sub>2</sub> + GTP + [[Koeensüüm A|CoA]] + 2CO<sub>2</sub> + 2H<sup>+</sup> + HSCoA
[[Atsetüülkoensüüm A|AcCoA]] + 3[[NAD]]<sup>+</sup> + [[FAD]] + [[GDP]] + [[P]]<sub>i</sub> + 2H<sub>2</sub>O => 3NADH + FADH<sub>2</sub> + GTP + [[Koeensüüm A|CoA]] + 2CO<sub>2</sub> + 2H<sup>+</sup> + HSCoA


TCA tsükkel algab [[atsetüülCoA|atsetüülCoAst]], mis saadakse kas [[Glükolüüs|glükolüüsist]] pärineva [[Püruvaat|püruvaadi]] oksüdatiivse [[Dekarboksüleerimine|dekarboksüleerimise]] või rasvhapete oksüdatiivse degradatsiooni tulemusel. Atsüülrühm atsetüülCoA koosseisust kondenseeritakse oksaalatsetaadiga nii, et tekib tsitraat.
TCA tsükkel algab atsetüülkoensüümist , mis saadakse kas [[Glükolüüs|glükolüüsist]] pärineva [[Püruvaat|püruvaadi]] oksüdatiivse [[Dekarboksüleerimine|dekarboksüleerimise]] või rasvhapete oksüdatiivse [[Degradatsioon|degradatsiooni]] tulemusel. Atsüülrühm atsetüülCoA koosseisust [[Kondensatsioon|kondenseeritakse]] [[Oksaalatsetaat|oksaalatsetaadiga]] nii, et tekib [[tsitraat]].


Reaktsioonide tsüklis, mille käigus toimub kaks dekarboksüleerimist ja neli oksüdatiivset reaktsiooni, tekib nelja süsinikuline [[malaat]], millest regenereeritakse oksaalatsetaat. Tsitraaditsükli reaktsioonide käigus sünteesitakse otseselt vaid üks molekul ATP-d. Enamus energiast akumuleeritakse redutseeritud koensüümide kujul NADH-na ja FADH2-na. Nende ühendite reoksüdatsioonil hingamisahela vahendusel vabaneb suur hulk energiat, mis salvestatakse ATP kujul.
Reaktsioonide tsüklis, mille käigus toimub kaks dekarboksüleerimist ja neli oksüdatiivset reaktsiooni, tekib nelja süsinikuline [[malaat]], millest regenereeritakse oksaalatsetaat. Tsitraaditsükli reaktsioonide käigus sünteesitakse otseselt vaid üks molekul [[ATP]]-d. Enamus energiast akumuleeritakse redutseeritud koensüümide kujul [[NADH]]-na ja [[FADH2]]-na. Nende ühendite reoksüdatsioonil hingamisahela vahendusel vabaneb suur hulk energiat, mis salvestatakse ATP kujul.


Mõned olulised biosünteetilised rajad algavad TCA tsükli intermediaatidest. Kui tsükli vaheühendeid kasutatakse biosünteesi lähteühenditena, tuleb nad asendada, et tsükli tööd
Mõned olulised biosünteetilised rajad algavad TCA tsükli intermediaatidest. Kui tsükli vaheühendeid kasutatakse biosünteesi lähteühenditena, tuleb nad asendada, et tsükli tööd mitte blokeerida. Antud juhul on olulisem [[anaplerootiline]] reaktsioon, kus TCA tsükli vaheühendite hulka suurendatakse, oksaalatsetaadi süntees, mis lähtub püruvaadist.
mitte blokeerida. Antud juhul on olulisem anaplerootiline reaktsioon, kus TCA tsükli vaheühendite hulka suurendatakse, oksaalatsetaadi süntees, mis lähtub püruvaadist.


Tsitraaditsükli peamised etapid ja vahereaktsioonid tõestasid [[Albert Szent-Györgyi]] ja [[Hans Adolf Krebs|Hans Krebs]].
Tsitraaditsükli peamised etapid ja vahereaktsioonid tõestasid [[Albert Szent-Györgyi]] ja [[Hans Adolf Krebs|Hans Krebs]].

Redaktsioon: 15. august 2013, kell 09:02

Tsitraaditsükkel (ka Krebsi tsükkel, TCA-tsükkel, di- ja trikarboksüülhapete tsükkel) on enamikul aeroobsetel organismidel toimuv ensüümide katalüüsitud biokeemiliste reaktsioonide tsükkel, mis toimumiseks vajab hapniku manulust. Tsitraaditsükkel on organismide ainevahetusraja keskne protsess, sest tsükli käigus oksüdeeritakse enamik sahhariide, rasvu ja valke CO2 ja veeks, kusjuures selle käigus vabaneb suur osa organismi elutegevuseks vajalikust energiast. Samuti on tsitraaditsükkel mitmete oluliste anabolismireaktsioonide eelduseks, näiteks teatud aminohapete süntees.

Eukarüootsetes organismides toimub tsükkel mitokondri maatriksis.

TCA-tsükli summaarne reaktsioonivõrrand:
AcCoA + 3NAD+ + FAD + GDP + Pi + 2H2O => 3NADH + FADH2 + GTP + CoA + 2CO2 + 2H+ + HSCoA

TCA tsükkel algab atsetüülkoensüümist , mis saadakse kas glükolüüsist pärineva püruvaadi oksüdatiivse dekarboksüleerimise või rasvhapete oksüdatiivse degradatsiooni tulemusel. Atsüülrühm atsetüülCoA koosseisust kondenseeritakse oksaalatsetaadiga nii, et tekib tsitraat.

Reaktsioonide tsüklis, mille käigus toimub kaks dekarboksüleerimist ja neli oksüdatiivset reaktsiooni, tekib nelja süsinikuline malaat, millest regenereeritakse oksaalatsetaat. Tsitraaditsükli reaktsioonide käigus sünteesitakse otseselt vaid üks molekul ATP-d. Enamus energiast akumuleeritakse redutseeritud koensüümide kujul NADH-na ja FADH2-na. Nende ühendite reoksüdatsioonil hingamisahela vahendusel vabaneb suur hulk energiat, mis salvestatakse ATP kujul.

Mõned olulised biosünteetilised rajad algavad TCA tsükli intermediaatidest. Kui tsükli vaheühendeid kasutatakse biosünteesi lähteühenditena, tuleb nad asendada, et tsükli tööd mitte blokeerida. Antud juhul on olulisem anaplerootiline reaktsioon, kus TCA tsükli vaheühendite hulka suurendatakse, oksaalatsetaadi süntees, mis lähtub püruvaadist.

Tsitraaditsükli peamised etapid ja vahereaktsioonid tõestasid Albert Szent-Györgyi ja Hans Krebs.

Vaata ka


Mall:Link FA Mall:Link FA