Tallinna Vangla: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
2. rida: 2. rida:


==Ajalugu==
==Ajalugu==
Tallinna vangla sai alguse aastal 1919, kui [[Kaitsekasarm|Patarei merekindlus]] muudeti [[vangla]]ks [[Keskvangla]] nime all ja tegutses iseseisva vanglana kuni 2003 aastani. Peale seda ühendati Magasini tänaval asuva vanglaga, mis oli 1944–1949 tegutsenud sõjavangilaagri ja kuni 90´date al poolkinnise reziimiga koloonia nr.5´st loodud Tallinna Vanglaga. Liitmise põhjuaseks oli see, et 2000. aastateks olid kinnipidamistingimused muutunud kasutuskõlbmatuks ja osa vange sai üle viia vastvalminud Tartu Vanglasse. Magasini tänava vanglas (Tallinna Vangla)renoveeriti endised 2 tööstushoonet kambervangla hooneteks ja moodustatud kaks eelvangistusosakonda.
Tallinna vangla ( [[Magasini tänav]] ) sai alguse 1944–1949 tegutsenud sõjavangilaagrist ja kuni 90´date poolkinnise reziimiga kolooniast nr.5. 1990 aastate keskpaigas renoveeriti 2 endised tööstushoonet kambervangla hooneteks ja moodustatud kaks eelvangistusosakonda.


2003 Tallinna Vanglaga liideti [[Keskvangla]] sest 2000. aastateks olid kinnipidamistingimused muutunud seal kasutuskõlbmatuks ja osa vange sai üle viia vastvalminud [[Tartu Vangla]]sse, osa Tallinna Vanglasse (sellest tulenevalt peetakse Tallinna Vangla algusajaks [[Keskvangla]] avamise aastat 1919.
2004. aastal liideti Tallinna vanglaga Maardu vangla kuhu paigutati Keskvanglas paiknenud Vanglate keskhaigla. Endises Maardu vanglas asub nüüd Tallinna vangla tervishoiuosakond, kus osutatakse ka statsionaarset ravi. <ref>http://www.vangla.ee/tallinn</ref>

2004. aastal liideti Tallinna vanglaga [[Maardu vangla]] kuhu paigutati endises Keskvanglas paiknenud Vanglate keskhaigla ja moodustati Tallinna vangla tervishoiuosakond, kus osutatakse ka statsionaarset ravi.


==Kinnipeetavad==
==Kinnipeetavad==

Redaktsioon: 25. juuli 2013, kell 14:45

Tallinna Vangla on Justiitsministeeriumi valitsemisalas olev kinnine kamber-tüüpi vangla. [1]

Ajalugu

Tallinna vangla ( Magasini tänav ) sai alguse 1944–1949 tegutsenud sõjavangilaagrist ja kuni 90´date poolkinnise reziimiga kolooniast nr.5. 1990 aastate keskpaigas renoveeriti 2 endised tööstushoonet kambervangla hooneteks ja moodustatud kaks eelvangistusosakonda.

2003 Tallinna Vanglaga liideti Keskvangla sest 2000. aastateks olid kinnipidamistingimused muutunud seal kasutuskõlbmatuks ja osa vange sai üle viia vastvalminud Tartu Vanglasse, osa Tallinna Vanglasse (sellest tulenevalt peetakse Tallinna Vangla algusajaks Keskvangla avamise aastat 1919.

2004. aastal liideti Tallinna vanglaga Maardu vangla kuhu paigutati endises Keskvanglas paiknenud Vanglate keskhaigla ja moodustati Tallinna vangla tervishoiuosakond, kus osutatakse ka statsionaarset ravi.

Kinnipeetavad

Tallinna vanglas on vange 1188 (seisuga 21. mai 2012). Neist[2]:

  • Süüdimõistetud vange: 762
  • Vahistatuid: 426
  • Eluaegseid: 8

Uus vangla

1996. aastal kinnitati vanglateenistuse arengukava, millega nähti ette ehitada nüüdisaegsed piirkondlikud vanglad Ida-Viru-, Tartu- ja Harjumaal ning uus vanglate haigla. Uusi vanglaid on vaja selleks, et muuta vanglad kohast, kus inimesi lihtsalt teatud aeg kinni hoitakse, kohaks, kus vangidega tehakse sihipärast tööd, et nad vabadusse naastes oskaksid seaduskuulekalt toime tulla. Selline eesmärk sätestati ka Riigikogus vastu võetud "Kriminaalpoliitika arengusuundades aastani 2010".

Analüüs aga näitas, et riigi kriminaalpoliitika eesmärke ei ole võimalik saavutada, kui piirduda Tallinna vanglas pelga värskendamisega, sest kinnistu on liiga väike ja asub Tallinna kesklinnas. Sestap otsustati ehitada uus tänapäevane vangla.

Esialgu plaaniti ehitada uus vangla Maardu linna endise keemiakombinaadi territooriumile, aga see jäi ära naabruses asunud Vopak E.O.S-i vastuseisu tõttu.

Sobiv koht leiti Rae vallas Soodevahe külas ja Venekülas ning 8. juulil 2011 algatas Rae vallavolikogu detailplaneeringu, et rajada seal 50 hektarile uue Tallinna vangla hooned.

Uus vangla on kambervangla. Rajatakse ka arestimaja ja tervishoiuosakond, mis praegu asub Maardus. Pärast vangla valmimist suletakse Harku naistevangla ning sealsed vangid viiakse üle uue Tallinna vangla naisteosakonda. Vanglasse on plaanitud 1000 ja arestimajja 150 kohta. Avavangla kohti on 100, tervishoiuosakonnas 70.

Plaanide järgi valmib vanglakompleks 2015. aastal.

Viited