Saku Õlletehas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
IFrank (arutelu | kaastöö)
30. rida: 30. rida:


== Vaata ka ==
== Vaata ka ==
*[[Saku pruulikoda]]

*[[Saku Suurhall]]
*[[Saku Suurhall]]



Redaktsioon: 23. juuli 2013, kell 15:06

Fail:Saku Originaal.jpg
Saku Originaal õlleklaasis
Saku Originaal

Saku Õlletehase AS on Sakus asuv õlle- ja joogitootja.

Tehas on Eesti vanim järjepidevalt tegutsenud õlletehas. Tehase asutajaks oli 1820. aastal Saku mõisnik Krahv Karl Friedrich von Rehbinder.

Saku Õlletahase poolt toodetavad või toodetud õllemargid:

Ettevõte ekspordib oma tooteid Lätti, Leetu, Soome, Rootsi, Inglismaale, Saksamaale ja Tšehhi. Märtis 2009 sõlmis Saku Õlletehas Rootsi alkoholimonopoli Systembolagetiga lepingu, mille kohaselt hakatakse Rootsi eksportima Saku esindusõlut Saku Kulda.

Saku Õlletehas on ka Carlsbergi õlle edasimüüja Eestis ning alates 2007.a. Soome joogitootja Sinebrychoff'i edasimüüja.

Peale õlle toodetakse ka siidrisarja KISS ja siidrit Strongbow, long drink'i (SIN ja Saku ZIP Long Drink) ning lauaveesarja Vichy Classique ja gaseerimata maitsevett Vichy VivaFresh.

Saku Õlletehas oli börsiettevõte, mille aktsiad olid alates 27. jaanuarist 1998 vabalt kaubeldavad Tallinna Börsi lisanimekirjas, varem olid Saku Õlletehase aktsiad registreeritud börsi vabaturul, hiljem põhinimekirjas. Viimast päeva olid Saku Õlletehase aktsiad Tallinna börsil noteeritud 19. septembril 2008.[1]

Peale börsilt lahkumist on firma ainuomanikuks Carlsberg Estonia Holding OÜ ning Oy Sinebrychoff AB kaudu Carlsberg A/S.

2007.a. lõpu seisuga töötas Saku Õlletehases 300 inimest. Saku müüs 2006. aastal 92 miljonit liitrit jooke ning 2007. aastal 93 miljonit liitrit jooke. Ettevõtte juhatuse esimees oli alates 2006.a. septembrist kuni 2008.a. augustini Ireneusz Piotr Smaga ning alates 2008.a. augustist on juhatuse esimees Veli Pekka Tennilä.

Saku Õlletehas toetab korvpalliklubi Tartu Ülikool/Rock.

Vaata ka

Viited

Välislingid