Navitrolla: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Epp (arutelu | kaastöö)
P Tühistati kasutaja 62.65.192.84 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Addbot.
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta|kuup=märts 2007}}
{{keeletoimeta|kuup=märts 2007}}


'''Navitrolla''' (kodanikunimega '''Heiki Trolla'''; sündinud [[10. august]]il [[1970]] [[Võru]]s) on Eesti maalikunstnik.
'''Navitrolla''' (kodanikunimega '''Heiki Trolla'''; sündinud [[10. august]]il [[1970]] [[Võru]]s) on eesti maalikunstnik.


Lapsepõlves elas ta [[Navi]] külas, millest tuleb ka tema kunstnikunimi. Noorena õppis ta kohaliku graafiku juures joonistamist ja maalimist.
Lapsepõlves elas ta [[Navi]] külas, millest tuleb ka tema kunstnikunimi. Noorena õppis ta kohaliku graafiku juures joonistamist ja maalimist.

Redaktsioon: 31. mai 2013, kell 01:59

Navitrolla (kodanikunimega Heiki Trolla; sündinud 10. augustil 1970 Võrus) on eesti maalikunstnik.

Lapsepõlves elas ta Navi külas, millest tuleb ka tema kunstnikunimi. Noorena õppis ta kohaliku graafiku juures joonistamist ja maalimist.

Aastal 1993 alustas ta tegevust professionaalse kunstnikuna. Ta sai kiiresti populaarseks oma naivistliku joonistamisstiili tõttu.

Aastail 19972001 tegeles Navitrolla aktiivselt galeriide pidamisega nii Tallinnas kui ka Tartus, hiljem aga tüdines sellest, kuna pidas paljuks bürokraatia ja ärimeestega tegemisi. Praegu asub ainuke ametlik Navitrolla galerii Tallinna vanalinnas, kus igaüks võib näha tema uuemat ja ka vanemat loomingut. Navitrolla ise elab ja töötab Lõuna-Eestis.

Haridus

  • Lõpetanud Viive Kuksi kolmeaastase Kunstistuudio.
  • Osales 1990. aastal rühmitise "Lüliti" asutamises.
  • Näitused aastast 1989 (Tallinn, Tartu, Tampere, Helsingi, London, Lissabon).
  • Ta õppis Tartu Ülikoolis geoloogiat, üritas astuda ka Kunstiakadeemiasse arhitektuuri ja maali õppima, kuid eksamitel põrus läbi.

Looming

Viljelenud maali, graafikat ja tegevuskunsti, rohkesti töid on avaldatud postkaartidel ja kalendrites, kujundanud ka Tallinki parvlaeva Galaxy.

Eelmise sajandivahetuse lihtne klassifitseerimine ei sobi tänapäeva ühiskonda, sest kunst on muutunud personaalsemaks ja ka vaataja soovib omada isiklikku arvamust.

Navitrolla kunsti on liigitatud küll naivismi, küll sürrealismi äärealadele. Nii nagu tänapäeval kõik seguneb ja nivelleerub, nii on ka Navitrolla kunst omapärane segu minevikust, tänasest ja üldisest globaliseerumisest. Sagedaseks motiiviks on mitmesugused loomad nende jaoks harjumatus keskkonnas ja unenäoliste maastike taustal (nt troopilisele Aafrikale omased loomad põhjamaises looduses).

Navitrolla on öelnud, et kõige suurem mõte, mida ta vaatajatele edastada tahab, on see, et maalides on ta õnnelik ja selle läbi on ta muutnud maailma ühe inimese võrra õnnelikumaks.


Kolm erinevatest allikatest pärit mõjutajat tema töödes

1. Visuaalselt ja maalitehniliselt meenutavad Navitrolla maalid omaaegset madalmaade talupojakunsti. Lihtsad olustikulised motiivid, peenelt väljatöötatud detailid ja miks ka mitte teataval määral kompositsiooni ülesehitus.

2. Zen-budistlik kunstikäsitlus. Piltide süžee vihjab, et kunstnik on selle mõtteviisiga kursis, sest piltidel tihti korduvaid stseenid, kus peamine idee, mis pildile mõtte ja ka pealkirja annab, on tavaliselt kusagil nurgas või esmapilgul märkamatu. Navitrolla piltide pealkirjad on orgaaniliselt kujutatuga seotud, et kui üks teisest eraldada, muutub kõik mõttetuks ja looja sõnum kaob (sama võtet on kasutanud jaapani kui hiina budistlikud maalijad).

3. Tänapäeva koomiksikunst – kuna koomiksikunst eeldab iseenesest lühikest lugu, mis lõpeb ootamatu puändiga. Navitrolla on koomiksirea lühendanud ühele pildile, samas on talle iseloomulik rahvastevahelisi piire murdev huumor endiselt alles.

Näitused

Navitrolla näituseid on toimunud hulgaliselt nii Eestis kui välismaal. 2008. aasta jaanuaris korraldas ta Tate Modernis näituse oma Londonis maalitud piltidest. Teadaolevalt oli see maailma esimene pop-up näitus.

Isiklikku

Navitrolla onu on eesti teadusfilosoof Enn Kasak.


Välisviited