Dispersioon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Epp (arutelu | kaastöö)
P Tühistati kasutaja 88.196.188.228 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Legobot.
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel| räägib matemaatika mõistest; dispersioonist füüsikas vaata [[Dispersioon (füüsika)]]; dispersioonist hüdrogeoloogias vaata [[Dispersioon (hüdrogeoloogia)]]}}
{{See artikkel| räägib matemaatika mõistest; dispersioonist füüsikas vaata [[Dispersioon (füüsika)]]; dispersioonist hüdrogeoloogias vaata [[Dispersioon (hüdrogeoloogia)]]}}
'''Dispersioon''' on [[juhuslik suurus|juhusliku suuruse]] varieeruvuse [[mõõt]], ta näitab, kui palju uuritav suurus varieerub. Näiteks kui katseseerias on kõigi katsete tulemus sama, siis katsete dispersioon on null. Mida suurem aga dispersioon on, seda enam erinevad katsete tulemused üksteisest erinevad.
'''Dispersioon''' on [[juhuslik suurus|juhusliku suuruse]] varieeruvuse [[mõõt]], ta näitab, kui palju uuritav suurus varieerub. Näiteks kui katseseerias on kõigi katsete tulemus sama, siis katsete dispersioon on null. Mida suurem aga dispersioon on, seda enam erinevad katsete tulemused üksteisest.


== Matemaatiline definitsioon ==
== Matemaatiline definitsioon ==

Redaktsioon: 18. mai 2013, kell 18:54

 See artikkel räägib matemaatika mõistest; dispersioonist füüsikas vaata Dispersioon (füüsika); dispersioonist hüdrogeoloogias vaata Dispersioon (hüdrogeoloogia)

Dispersioon on juhusliku suuruse varieeruvuse mõõt, ta näitab, kui palju uuritav suurus varieerub. Näiteks kui katseseerias on kõigi katsete tulemus sama, siis katsete dispersioon on null. Mida suurem aga dispersioon on, seda enam erinevad katsete tulemused üksteisest.

Matemaatiline definitsioon

Olgu juhusliku suuruse keskväärtus, siis suuruse dispersioon on defineeritud kui selle suuruse ja tema keskväärtuse vahe keskväärtusena:

.

Sageli, eriti ingliskeelses kirjanduses tähistatakse dispersiooni ka või .

Kuna (seda on lihtne näidata), siis tavaliselt kasutataksegi dispersiooni leidmiseks valemit

,

kus .

Vaata ka