Louisiana (kunstimuuseum): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Treff (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
47. rida: 47. rida:
Muuseumi ümbritseb spetsiaalselt kujundatud skulptuuride aed. Aed koosneb platoost ja [[Øresund|Sundi]] poole kulgevast nõlvadega maastikust, mida domineerivad iidsed suured puud ning hingemattev vaade merele.
Muuseumi ümbritseb spetsiaalselt kujundatud skulptuuride aed. Aed koosneb platoost ja [[Øresund|Sundi]] poole kulgevast nõlvadega maastikust, mida domineerivad iidsed suured puud ning hingemattev vaade merele.


Skulptoritest on seal töödega esindatud näiteks [[Jean Arp]], [[Max Ernst]], [[Max Bill]], [[Alexander Calder]], [[Henri Laurens]], [[Louise Bourgeois]], [[Joan Miró]] ja [[Henry Moore]]. Skulptuurid on aeda asetatud nii spetsiaalselt selleks ette nähtud skulptuuride aladesse kui ka üksikutena erinevatesse aia osadesse. Selle eesmärgiks on moodustada süntees aia, puude ja mere vahel.<ref name="Louisiana"/> Lisaks sellele on skulptuuride aias näiteid ekstra sealse aia tarbeks loodud teostelt, mida on loonud teiste hulgas ka [[Enzo Cucchi]], [[Dani Karavan]] ja [[George Trakas]].<ref>{{cite web|url=http://www.louisiana.dk/dk/Menu/Samlingen/Om+samlingen/Samlingens+udvikling|title=Louisiana|publisher=Louisiana|accessdate=03.06.2009}}</ref>
Skulptoritest on seal töödega esindatud näiteks [[Jean Arp]], [[Max Ernst]], [[Max Bill]], [[Alexander Calder]], [[Henri Laurens]], [[Louise Bourgeois]], [[Joan Miró]] ja [[Henry Moore]]. Skulptuurid on aeda asetatud nii spetsiaalselt selleks ette nähtud skulptuuride aladesse kui ka üksikutena erinevatesse aia osadesse. Selle eesmärgiks on moodustada süntees aia, puude ja mere vahel.<ref name="Louisiana"/> Lisaks sellele on skulptuuride aias näiteid ekstra sealse aia tarbeks loodud teostest, mida on loonud teiste hulgas ka [[Enzo Cucchi]], [[Dani Karavan]] ja [[George Trakas]].<ref>{{cite web|url=http://www.louisiana.dk/dk/Menu/Samlingen/Om+samlingen/Samlingens+udvikling|title=Louisiana|publisher=Louisiana|accessdate=03.06.2009}}</ref>


==Direktorid==
==Direktorid==

Redaktsioon: 10. mai 2013, kell 16:27

Louisiana Kaasaegse Kunsti Muuseum
Louisiana – museum for moderne kunst
Louisiana
Asutatud 1958
Asukoht Humlebæk, Taani
Liik Kunstimuuseum
Külastajaid 629,000 (2011)[1]
Direktor Poul Erik Tøjner

Louisiana Kaasaegse Kunsti Muuseum on kunstimuuseum, mis asub Sundi rannikul Humlebækis, 36 km Kopenhaagenist põhjas.

Tegu on Taani kõige külastatavama kunstimuuseumiga[2], millel on ulatuslik püsikollektsioon moodsa ja kaasaegse kunsti teostest, mis on valminud alates Teisest maailmasõjast kuni praeguse ajani, mida täiendavad põhjalikult koostatud eriväljapanekud. Muuseumi on tunnustatud kui verstaposti moodsas taani arhitektuuris ning eriti õnnestunuks peetakse muuseumi juures kunsti, arhitektuuri ning maastiku sünteesi.

Muuseum on näiteks mainitud ära Patricia Schultzi raamatus "1000 kohta, kus peaks enne surma käima" ning maailma enim külastatud kunstimuuseumide loendis asetseb Louisiana 90. kohal (2011).


Ajalugu

Muuseumi nimi pärineb hoone esimeselt omanikult Alexander Brunilt, kes nimetas villa oma kolme naise nime järgi, milleks oli kõigil Louise[3]. Muuseum ise loodi aastal 1958, asutajaks oli selleaegne omanik Knud W. Jensen. Muuseumi disainimiseks võttis ta appi arhitektid Vilhelm Wohlerti ja Jørgen Bo, kes kulutasid paar kuud valdustel ringi käimiseks, enne kui otsustasid, milline peab muuseum tulema, et ta maastikuga kõige paremini kokku sobiks. Sellise uuringu tulemuseks oli muuseumi esimene versioon, mis koosnes kolmest klaaskoridoridega ühendatud majast. Peale seda on muuseumi korduvalt laiendatud, enne kui jõuti praeguse ümmarguse kujuni 1991. aastal. [4]

2012. aasta novembri lõpus hakkas Louisiana Kaasaegse Kunsti Muuseum edastama veebipõhist kanalit kunstiteemaliste videote edastamiseks nimega Louisiana Channel, et panustada muuseumi jätkuvasse arengusse kultuuriplatvormina.


Kollektsioon

Modernne kunst

Muuseumis on lai valik modernseid maale, skulptuure ja videoid Teisest maailmasõjast tänapäevani, mille hulgas on tööd sellistelt kunstnikelt nagu Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Anselm Kiefer, Alberto Giacometti, Pablo Picasso, Yves Klein, Robert Rauschenberg ja Asger Jorn. Videoid näidatakse tihtipeale selleks eriliselt kujundatud ruumides, kus vaatajal tekib parem tunnetus esitatavast stseenist. Muuseumi kahe tiiva vahel on skulptuuride aed, kus on teiste seas töid ka sellistelt kunstnikelt nagu Henry Moore, Alexander Calder, and Jean Arp.

Wessel-Bagge kollektsioon

Lisaks modernse kunsti kollektsioonile näidatakse Louisianas ka Eel-Kolumbia stiilis kunstiteoseid. Selliste teoste kogu suurus muuseumis ületab 400t objekti - see kollektsioon saadi annetusena Wessel-Bagge Fondilt 2001. aastal. Annetatusena saadi isiklik kogu Taanist pärit Niels-Wessel Baggelt, kes oli tantsija, koreograaf ja kunsti koguja ja kes elas Californias, kus ta suri 1990. aastal.

Kontserdisaal

Kontserdisaal

Kontserdisaal ehitati aastal 1976 muuseumi läänetiiba, mis oli ehitatud aastatel 1966 kuni 1971. Saali akustika on eriti sobilik kammermuusikale, kuid saali kasutatakse ka teistsuguse muusika jaoks. Lisaks sellele on saali kasutatud paljudeks teistsugusteks üritusteks ja tegevusteks, nagu väitlused, loengud ja sümpoosiumid. Toolid on disaininud Poul Kjærholm ning saali tagumine sein on kaunistatud Sam Francise poolt ekstra selle tarbeks loodud joonistustega.[5]

Skulptuuride aed

Muuseumi ümbritseb spetsiaalselt kujundatud skulptuuride aed. Aed koosneb platoost ja Sundi poole kulgevast nõlvadega maastikust, mida domineerivad iidsed suured puud ning hingemattev vaade merele.

Skulptoritest on seal töödega esindatud näiteks Jean Arp, Max Ernst, Max Bill, Alexander Calder, Henri Laurens, Louise Bourgeois, Joan Miró ja Henry Moore. Skulptuurid on aeda asetatud nii spetsiaalselt selleks ette nähtud skulptuuride aladesse kui ka üksikutena erinevatesse aia osadesse. Selle eesmärgiks on moodustada süntees aia, puude ja mere vahel.[2] Lisaks sellele on skulptuuride aias näiteid ekstra sealse aia tarbeks loodud teostest, mida on loonud teiste hulgas ka Enzo Cucchi, Dani Karavan ja George Trakas.[6]

Direktorid

1958 —: Knud W. Jensen
1995 —: Lars Nittve
1998 —: Steingrim Laursen
2000 —: Poul Erik Tøjner

Viited

  1. "Aros udfordrer sin storebror i Humlebæk". Berlingske. Vaadatud 10.05.2013.
  2. 2,0 2,1 "Louisiana". AOK. Vaadatud 10.05.2013.
  3. Muuseumi Infoteenus(avalik teenus)Omstilling@louisiana.dk
  4. "Louisiana", Journal Mall:Da icon, Post Danmark Frimærker, nr 3/08, lk 2–5, mai 2008
  5. "Arkitekturen" (Danish). AOK. Vaadatud 18.10.2011.{{cite web}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  6. "Louisiana". Louisiana. Vaadatud 03.06.2009.

Välislingid

Mall Coord: sellist malli pole