Cambridge'i ülikooli raamatukogu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Estsiiri (arutelu | kaastöö)
Estsiiri (arutelu | kaastöö)
→‎Ülikooli teised raamatukogud: sõnajärg; korduva 'on' asendamine teiste sõnadega
16. rida: 16. rida:
Lisaks Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu viiele raamatukogule on igal teaduskonnal oma eriala raamatukogu, milles on keskmiselt 30–150 tuhat raamatut, näiteks [[Seeley Ajalooraamatukogu]]l on üle 100 000 raamatu.
Lisaks Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu viiele raamatukogule on igal teaduskonnal oma eriala raamatukogu, milles on keskmiselt 30–150 tuhat raamatut, näiteks [[Seeley Ajalooraamatukogu]]l on üle 100 000 raamatu.


Samuti on igal kolledžil oma raamatukogu. Näiteks [[Trinity kolledž]]i [[Wreni raamatukogu]]l on 200 tuhat raamatut, mis on trükitud enne aastat 1800. [[Corpus Christi kolledž]]i [[Parkeri raamatukogu]]l, on üks maailma suurematest varakeskaegsete Euroopa käsikirjade kogudest (üle 600 käsikirja).
Samuti on oma raamatukogu igal kolledžil. Näiteks [[Trinity kolledž]]i [[Wreni raamatukogu]]le kuulub 200 tuhat raamatut, mis on trükitud enne aastat 1800. [[Corpus Christi kolledž]]i [[Parkeri raamatukogu]]l omab ühte maailma suurematest varakeskaegsetest Euroopa käsikirjade kogudest (üle 600 käsikirja).


Kokku on ülikoolil umbes 15 miljonit raamatut.
Kokku on ülikoolil umbes 15 miljonit raamatut.


==Näitused==
==Näitused==

Redaktsioon: 16. aprill 2013, kell 22:07

Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu peahoone (2012)

Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu on Cambridge'i Ülikooli keskasutuse staatuses olev akadeemiline raamatukogu, mis asub Suurbritannias Cambridge'is. Asutus hõlmab 5 eri kohtades paiknevat raamatukogu:

  • raamatukogu peahoones asuv keskraamatukogu, mida tavakeeles nimetatakse lihtsalt ülikooli raamatukoguks (the UL)
  • meditsiiniraamatukogu (Medical Library)[1]
  • matemaatikaraamatukogu (Betty and Gordon Moore Library;[2] asukoht Centre for Mathematical Sciences)
  • loodusteaduste raamatukogu (Central Science Library,[3] varasema nimega Scientific Periodicals Library)
  • õigusraamatukogu (Squire Law Library)[4]

Cambridge'i Ülikooli Raamatukogus on kokku üle 7 miljoni köite[5] ja paljud neist on avariiulitel (erinevalt Bodleian Libraryst ja Briti Raamatukogust). See on üks 6 raamatukogust (ja 3 ülikooliraamatukogust) Suurbritannias ja Iirimaal, millel on õigus saada sundeksemplar mis tahes Suurbritannias ja Iirimaal avaldatud raamatust. Igal aastal uueneb raamatukogu ligikaudu 80 tuhande raamatuga (siia hulka ei ole arvestatud annetatud ja kingitud raamatuid).

Ülikooli teised raamatukogud

Cambridge'i ülikoolile kuulub 114 raamatukogu.

Lisaks Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu viiele raamatukogule on igal teaduskonnal oma eriala raamatukogu, milles on keskmiselt 30–150 tuhat raamatut, näiteks Seeley Ajalooraamatukogul on üle 100 000 raamatu.

Samuti on oma raamatukogu igal kolledžil. Näiteks Trinity kolledži Wreni raamatukogule kuulub 200 tuhat raamatut, mis on trükitud enne aastat 1800. Corpus Christi kolledži Parkeri raamatukogul omab ühte maailma suurematest varakeskaegsetest Euroopa käsikirjade kogudest (üle 600 käsikirja).

Kokku on ülikoolil umbes 15 miljonit raamatut.

Näitused

Cambridge'i Ülikooli Raamatukogus pannakse regulaarselt üles näitusi,[6] mis on publikule enamasti tasuta. Samuti pannakse välja erinevate kogude tähelepanuväärseid eksemplare.

Ajalugu

Vaade peahoonele Robinsoni kolledžist. Näha on juurdeehitus.

Raamatukogu eksisteeris juba 15. sajandi alguses. Esimesed kindlad viited sellele raamatukogule pärinevad 1416. aasta märtsist, ehkki juhuslikke viiteid on juba 1250. ja 1363. aastast[viide?]. 1416. aastal pärandas William Loring oma raamatud raamatukogule järgmiste sõnadega: "Item volo quod omnes libri mei juris civilis remaneant in communi libraria scolarium universitatis Cantebrigg' in perpetuum."

Kõige varasem kataloog on dateeritud umbes 1424. aastasse.

Alates 16. sajandist on raamatukogu saanud raamatuid heldetelt annetajatelt ja pärandajatelt ning kogu on seeläbi märkimisväärselt kasvanud.

Alates sellest ajast, kui raamatukogu hakkas saama sundeksemplare, on kogu pidev suurenemine tagatud.

Hooned

Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu peahoone torn

Raamatukogu on laiendatud mitmeid kordi. 19. sajandi lõpul asus raamatukogu Old Schoolsis Senate House'i lähedal. Kui ta sinna enam ära ei mahtunud, siis mõisteti, et tollase raamatukogu laiendamine või juurdeehitused on ainult ajutised lahendused. 1921. aastal otsustati, et raamatukogu tuleb kolida "äärelinna".

Peahoone praegune asukoht on Cambridge'i kesklinna lääneservas Robinsoni kolledži ning Clare'i kolledži Memorial Counti vahel. See ehitati 19311934. Selle arhitekt on Giles Gilbert Scott, kes kavandas ka Clare Memorial Counti. Tema kavand nägi ette avariiulitega raamatukogu, kus materjalidest moodustavad terviku vana (vanamoelised tammepuust raamatukapid) ning uus (koridoride põrandate geomeetriliste mustritega kaunistatud linoleum).

1934. aasta suve jooksul pakiti raamatukogu vallasvara 23 725 kasti ja transporditi kesklinnast uude hoonesse, kus raamatud paigutati metallriiulitele.[7]Hoone kuninglik avamine[viide?] toimus oktoobris, mil Cambridge'i Ülikoolis algab akadeemiline õppeaasta.

Scott on disaininud ka märgilise punase telefoniputka. Tema loomingu hulka kuuluvad veel näiteks Liverpooli katedraal, Waterloo sild ning Bankside'i elektrijaam, kus praegu asub Tate Moderni kunstimuuseum.[8] Raamatukoguhoone on sarnane Scotti tööstusarhitektuuriga.

Hoone torni kõrgus on 48 m (2 meetrit madalam St John'si kolledži kabelist ja 3 meetrit kõrgem King's College'i kabeli tipust. Kaasaegsete kinnitusel nimetas tollane varakantsler Neville Chamberlain seda avamisel "this magnificent erection"[viide?], kuigi pärimus omistab seda fraasi ka kuningas George V-le. "Tumedale tornile" C. S. Lewisele omistatavas romaanis "The Dark Tower" oli see ehitis prototüübist. Torni on paigutatud väheväärtuslikuks peetud kirjandus ning lugejaid sinna ei lasta. Seetõttu tekkis üliõpilastel ettekujutus, et seal hoitakse pornograafiat.[9]

Peahoonet on mitu korda laiendatud. Jaapani ja Hiina kogud on Tadao Aoi annetatud juurdeehituses Aoi paviljonis, mis avati 1998.

Sundeksemplarid

Cambridge' Ülikooli Raamatukogu on üks kuuest Suurbritannia ja Iirimaa sundeksemplare saavast raamatukogust (ning üks kolmest Suurbritannia ja Iirimaa ülikooliraamatukogust), millel on õigus saada sundeksemplar mis tahes raamatust, perioodilisest väljaandest, kaardist ja heliloomingu salvestisest, mis antakse välja Suurbritannias või Iirimaal. Need raamatukogud on:

Igal aastal lisandub Cambridge'i Ülikooli Raamatukogusse umbkaudu 120 tuhat raamatut. Suurbritannia teistest sundeksemplare saavast raamatukogust see raamatukogu selle poolest, et suur hulk raamatuid on avariiulitel. Osal raamatukogu lugejaskonnast (näiteks Cambridge'i Ülikooli akadeemilistel töötajatel ja kraadiõppuritel) on võimalik neid raamatuid koju laenutada.

Kohvik

Raamatukogu peahoones on kohvik, mida nimetatakse Tea Room. Seal pakutakse täisroogasid, suupisteid ja jooke. Ehkki sinna raamatukogu teavikutega siseneda ei või, on see populaarne ajaviitmiskoht, kuhu võib minna ka oma suupistete ja teetermosega.

Lugejateenindus

Raamatukogu on avatud kõigile Cambridge'i ülikooli liikmetele. Akadeemilised töötajad ja üliõpilased saavad raamatuid koju laenutada.

Teiste Suurbritannia ülikoolide akadeemilised töötajad ja kraadiõppurid saavad raamatukogu kohapeal kasutada.

Teised saavad raamatukogu kasutada soovituskirjaga ja maksu eest.

Kogud

Vaade peahoonele parkimisplatsilt. Juurdeehitust ei ole näha.

Raamatukogu kollektsiooni kuuluvad näiteks:

Digitaliseerimise projekt

Squire Law Library.

2010. aasta juunis tegi Cambridge'i Ülikool teatavaks, et 1,5 miljoni Suurbritannia naelsterlingi suurune annetus teeb nüüd võimalikuks alustada ülikooli raamatukogu mõnede kogude digitaliseerimist. Neile on ka interneti teel tasuta ligipääs Cambridge'i Digitaalse Raamatukogu saidi[17] kaudu.

See projekt keskendus algselt kahele kogule ("The Foundations of Faith", "The Foundations of Science"), mis sisaldavad Isaac Newtoni[18] ja tema kaasaegsete käsikirju ning religioosseid tekste raamatukogu arhiivist.

Töötajad

Raamatukogu praegune direktor on Anne Jarvis on selle raamatukogu esimene naisdirektor[19] ning peab seda ametit alates aastast 2009. Jarvis on õppinud Dublinis Trinity Kolledžis ajalugu ja kuulub juba aastatel 2000–2009 Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu töökollektiivi. Enne Jarvist oli 15 aastat raamatukogu direktoriks Peter Fox (1994–2009).

Varasematel aegadel on raamatukogus tööd juhtinud üle kahekümne viie aasta Augustus Theodore Bartholomew. Lisaks on sellel ametikohal olnud veel A. F. Scholfield (1923–1949), Eric Bertrand Ceadel (1967–1979), Frederick William Ratcliffe (1980–1994). 17. sajandil on raamatukogu juhatanud Abraham Wheelocke.

Ülikooli raamatukogus on töötanud ka Henry Bradshaw ja Charles Edward Sayle, kes koostas Cambridge'i Ülikooli Raamatukogu ajaloo 1278–1900.[15]

Viited

  1. Medical Library – School of Clinical Medicine. (Vaadatud 31.03.2013.)
  2. Betty and Gordon Moore Library. (Vaadatud 31.03.2013.)
  3. Central Science Library. (Vaadatud 31.03.2013.)
  4. Squire Law Library – University of Cambridge. (Vaadatud 31.03.2013.)
  5. Cambridge University Library. (Vaadatud 8.04.2013.)
  6. Cambridge University Library - Exhibitions Home. (Vaadatud 31.03.2013.)
  7. Speaking Volumes: 600 years of Cambridge University Library. (Vaadatud 29.03.2013.)
  8. Katrin Kivimaa. Tate Moderni õppetunnid. (Vaadatud 30.03.2013.)
  9. Nothing racy in ‘tower of porn’. Varsity, 22. veebruar 2008.
  10. THE BRITISH LIBRARY – The world's knowledge. (Vaadatud 30.03.2013.)
  11. Bodleian Library | Home. (Vaadatud 30.03.2013.)
  12. National Library of Scotland. (Vaadatud 30.03.2013.)
  13. Trinity College Library Dublin: Trinity College Dublin, The University of Dublin, Ireland. (Vaadatud 30.03.2013.)
  14. Llyfrgell Genedlaethol Cymru – National Library of Wales. (Vaadatud 30.03.2013.)
  15. 15,0 15,1 Charles Sayle. A Catalogue of the Bradshaw Collection of Irish Books in the University Library, Cambridge, 3 köidet. Cambridge: The University Library. 1916.
  16. Cairo Genizah. (Vaadatud 15.03.2013.)
  17. Cambridge Digital Library – University of Cambridge (Vaadatud 8.03.2013.)
  18. Newton Papers. (Vaadatud 15.03.2013.)
  19. Cambridge appoints first female University Librarian. (Vaadatud 13.03.2013.)


Kirjandus

  • Peter Fox. "Cambridge University Library: the great collections", Cambridge, UK; New York: Cambridge University Press, 1998. ISBN 0521626366.
  • J. C. T. Oates. "Cambridge University Library: a History; [Vol. 1]: From the beginnings to the Copyright Act of Queen Anne", Cambridge, UK; New York: Cambridge University Press, 1986. ISBN 0521306566.
  • David McKitterick. "Cambridge University Library: a History; [Vol. 2]: the eighteenth and nineteenth centuries", Cambridge, UK; New York: Cambridge University Press, 1986. ISBN 0521306558.


Välislingid