Hüpersomnia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 23 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Wloawa (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}{{ToimetaAeg|kuu=juuli|aasta=2008}}
{{keeletoimeta}}{{ToimetaAeg|kuu=juuli|aasta=2008}}
'''Liigunisus''' ehk '''hüpersomnia''' on [[unehäire]], mille peamiseks vaevuseks on liigne unisus taotletud ärekvelolekuajal ning pikenenud uneperiood. Patsient ei saa magatud unest kosutust, kannatab päevase unisuse all ja tänu sellele halveneb tema elukvaliteet. Levimuselt ei ole see mõnede uuringute kohaselt nii laialdane kui unetus. Eestis, tudengite hulgas läbiviidud uuringust selgus, et unehärega üliõpilastest kannatas liigunisuse all 67.1% (Eller, Aluoja, Vasar, Veldi, 2006). Ameerika Ühendriikides kaebas küsitletutest liigunisust 5% täiskasvanuid ja 15% noori (Partonen, Lauerma, 2006). Uuritud on unehäirete sümptomatoloogia ja vaimsete häirete seost. Uuringu tulemusena selgus, et 51.5%-l unehäiretega inimestest on täpselt defineeritud vaimne häire ning vaid 4.5% unehäiretega inimestest ei omanud kaebusi vaimse tervise osas.
'''Liigunisus''' ehk '''hüpersomnia''' on [[unehäire]], mille peamiseks vaevuseks on liigne unisus taotletud ärkvelolekuajal ning pikenenud uneperiood. Patsient ei saa magatud unest kosutust, kannatab päevase unisuse all ja tänu sellele halveneb tema elukvaliteet. Levimuselt ei ole see mõnede uuringute kohaselt nii laialdane kui unetus. Eestis, tudengite hulgas läbiviidud uuringust selgus, et unehärega üliõpilastest kannatas liigunisuse all 67.1% (Eller, Aluoja, Vasar, Veldi, 2006). Ameerika Ühendriikides kaebas küsitletutest liigunisust 5% täiskasvanuid ja 15% noori (Partonen, Lauerma, 2006). Uuritud on unehäirete sümptomatoloogia ja vaimsete häirete seost. Uuringu tulemusena selgus, et 51.5%-l unehäiretega inimestest on täpselt defineeritud vaimne häire ning vaid 4.5% unehäiretega inimestest ei omanud kaebusi vaimse tervise osas.

Redaktsioon: 29. märts 2013, kell 00:18

Liigunisus ehk hüpersomnia on unehäire, mille peamiseks vaevuseks on liigne unisus taotletud ärkvelolekuajal ning pikenenud uneperiood. Patsient ei saa magatud unest kosutust, kannatab päevase unisuse all ja tänu sellele halveneb tema elukvaliteet. Levimuselt ei ole see mõnede uuringute kohaselt nii laialdane kui unetus. Eestis, tudengite hulgas läbiviidud uuringust selgus, et unehärega üliõpilastest kannatas liigunisuse all 67.1% (Eller, Aluoja, Vasar, Veldi, 2006). Ameerika Ühendriikides kaebas küsitletutest liigunisust 5% täiskasvanuid ja 15% noori (Partonen, Lauerma, 2006). Uuritud on unehäirete sümptomatoloogia ja vaimsete häirete seost. Uuringu tulemusena selgus, et 51.5%-l unehäiretega inimestest on täpselt defineeritud vaimne häire ning vaid 4.5% unehäiretega inimestest ei omanud kaebusi vaimse tervise osas.