Camp Nou: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TjBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud bn:ক্যাম্প ন্যু
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 53 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
25. rida: 25. rida:
[[Kategooria:Barcelona]]
[[Kategooria:Barcelona]]
[[Kategooria:Hispaania jalgpallistaadionid]]
[[Kategooria:Hispaania jalgpallistaadionid]]

[[ar:كامب نو]]
[[az:Camp Nou (stadion)]]
[[id:Camp Nou]]
[[bn:ক্যাম্প ন্যু]]
[[jv:Camp Nou]]
[[bg:Камп Ноу]]
[[ca:Camp Nou]]
[[cs:Camp Nou]]
[[da:Camp Nou]]
[[de:Camp Nou]]
[[el:Καμπ Νόου]]
[[en:Camp Nou]]
[[es:Camp Nou]]
[[eo:Camp Nou]]
[[eu:Camp Nou]]
[[fa:ورزشگاه نیوکمپ]]
[[fr:Camp Nou]]
[[fy:Camp Nou]]
[[ga:Camp Nou]]
[[gl:Camp Nou]]
[[ko:캄 노우]]
[[hy:Կամպ Նոու]]
[[hr:Camp Nou]]
[[is:Camp Nou]]
[[it:Camp Nou]]
[[he:קאמפ נואו]]
[[ka:კამპ ნოუ]]
[[lv:Camp Nou]]
[[lb:Camp Nou]]
[[lt:Camp Nou]]
[[hu:Camp Nou]]
[[mk:Камп ноу]]
[[ml:ക്യാമ്പ് നൂ]]
[[mr:कँप नोउ]]
[[nl:Camp Nou]]
[[ja:カンプ・ノウ]]
[[no:Camp Nou]]
[[pl:Camp Nou]]
[[pt:Camp Nou]]
[[ro:Camp Nou]]
[[ru:Камп Ноу]]
[[simple:Camp Nou]]
[[sk:Camp Nou]]
[[sl:Camp Nou]]
[[ckb:کامپ نۆ]]
[[sr:Камп ноу]]
[[fi:Camp Nou]]
[[sv:Camp Nou]]
[[th:กัมนอว์]]
[[vi:Sân vận động Nou Camp]]
[[tr:Nou Camp]]
[[uk:Камп Ноу]]
[[zh:魯營球場]]

Redaktsioon: 13. märts 2013, kell 08:00

Camp Nou tribüünilt
Camp Nou välisvaade

Camp Nou (staadioni nimi oli kuni aastani 2000 ametlikult Estadi del Futbol Club Barcelona) on Hispaanias Kataloonias asuv jalgpallistaadion. Camp Nou on FC Barcelona kodustaadion. Kui staadion ehitati, puudus sellel nimi. Rahvas hakkas sellest rääkima nimega camp nou (uus väljak). FC Barcelona juhtkond ei jõudnud nime valikul kokkuleppele ja see nimi jäigi püsivaks.

FC Barcelona mängis enne Camp Nou aega Les Corts-nimelisel staadionil, kuid 1950. aastatel Les Corts jäi liiga väikseks ja otsustati ehitada uus staadion. Camp Nou avati 24. septembril 1957. aastal. Esimeses mängus kodustaadionil FC Barcelona kohtus Varssavi Legiaga Poolast, mille nad võitsid 4:2

Camp Nou staadion mahutas 1982. aastal, kui seal peeti MM-võistluste mänge, 120 000 pealvaatajat, kuid uuenduste järel mahutab ta nüüd ligi 99 000 (98 787) pealtvaatajat, olles seega Euroopa suurim jalgpallistaadion. Camp Nou kuulub ka Euroopa jalgpalliliidu UEFA reitingus viie tärni jalgpallistaadionite nimistusse. Camp Noul on toimunud muide 1992. aasta Barcelona olümpiamängude jalgpallivõistlused ning ka 1999. aasta UEFA Meistrite Liiga finaalmäng, kus Manchester United võitis ajalukku läinud mängus Müncheni Bayernit 2:1

Camp Nou koosneb kolmest pealtvaatajate korrusest. Esimene korrus on laugjas ja seal asuvad tuntud fännide kohad. FC Barcelona suurima vastase Madridi Reali ridadesse siirtunud Luís Figo sai kogeda fännide fanaatilisust mängides Camp Noul Madridi Reali valges särgis esimest korda, kui põhjatribüünilt lendas väljakule sea pea tema nurgalõõki sooritades. Mängu jätkamist segas 10 minutiline vilekontsert, sest kohtuniku vilet oli võimatu kuulda.

Teisele korrusele mahub kõige rohkem pealtvaatajaid ja päikesepoolse teise korruse pingid moodustavad värvide paigutusest sõltuvalt lause "Més que un Club" (rohkem kui klubi), mis on Barcelona tunnuslause. Katusega kaetud peatribüünil teise korruse pingid moodustavad sõna FC Barcelona. Kolmas korrus on suhteliselt järsk ja kõrge, peatribüün lõpeb teise korrusega, kuid muu staadion on kolmekordse pealtvaatajate tribüüniga. Kolmanda korruse pealtvaatajate pingiridade vahele on paigutatud piirded, et järsust pealtvaatajate tribüünist ei kukuks keeegi, Kolmas pealvaatajate osa ehitati hiljem, kui kaks alumist korrust.

Camp Nou tribüünid jaotatakse kolme pearühma. Katusega peatribüüni kutsutakse tribunaliks ja seal asuvad presidendile ja tema külalistele möelgud kohad ning selle ülaosas meedia esindajad jälgivad väljakul toimuvat. Peatribüüni vastas asuva päiksepoolse osa nimi on lateral, kui jälle staadioni väravatagused osad on nime järgi gol sud (lõuna värav) ja gol nord (põhja värav).

Camp Noul asub FC Barcelona muuseum. Camp Nou kõrvale jääb FC Barcelona B-koondise kasutada ja treeninguteks mõeldud Miniestadi, ametlik fännide kauplus FCBotiga ja Barcelona korvpallimeeskonna koduväljak Palau Blaugrana.

Camp Nou asub neli kilomeetrit läänes Barcelona keskväljakult Plaça de Catalunyalt. Staadionile pääseb kergesti, kui kasutada metrood, kuna staadioni lähedal asuvad Collblanci ja Les Cortsi metroojaamad.

Välislingid