Soul Militia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 13 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
97. rida: 97. rida:


{{Eurovisiooni lauluvõistluse võitjad}}
{{Eurovisiooni lauluvõistluse võitjad}}

[[de:Soul Militia]]
[[en:Soul Militia]]
[[es:2XL]]
[[fr:Soul Militia]]
[[hu:Soul Militia]]
[[nl:2XL]]
[[pl:Soul Militia]]
[[pt:Soul Militia]]
[[ro:Soul Militia]]
[[ru:Soul Militia]]
[[sl:Soul Militia]]
[[fi:Soul Militia]]
[[tr:Soul Militia]]

Redaktsioon: 11. märts 2013, kell 16:19

Soul Militia (kuni 2004 2XL) (1997 –) on Eesti pop/ R&B bänd, kuhu kuulub kolm liiget — Sergei Morgun (aka Semy), Kaido Põldma ja Lauri Pihlap (aka Lowry) .

Soul Militia, 2012 (Kaido Põldma, Semy Morgun & Lauri Pihlap)

Bändi ajalugu

Soul Militia (kuni 2002. aastani 2XL) on Eesti bänd, mis saavutas suurema tuntuse kui osaleti 2001. aasta Eurovisioonil Dave Bentoni ja Tanel Padari taustalauljatena. Bänd koosneb Lauri Pihlapist ("Lowry"), Sergei Morgunist ("Semy") ja Kaido Põldmast ("Craig"). Neljas liige Indrek Soom ("Ince"), lahkus bändist 2004. 2XL asutati algselt Morguni and Soomi poolt 1997. aastal.

1997-2002: 2XL, Eurovisioon 2001, Downtown Records

Ansambli algkoosseis asutati 1997. aastal. Toona oli tegemist duoga. Kaks meest, Semy Morgun ja Indrek Soom lõid duo, mis sai nimeks 2XL (mehed armastasid käia suurte ja laiade riietega, mistõttu selline nimevalik.). Semy ja Indrek olid selleks ajaks kogemustega tantsijad, kelle põhilisteks stiilideks street dance, hip hop ja break. Kuid lisaks tantsule (aastate jooksul oldi erinevates hip hop tantsutruppides) oli meestel soov end muusikaliselt proovile panna. Kirjutati esimesed lood ning alustati tööd lavashow kallal (millele Soul Militia paneb rõhku tänase päevani). Esimesed teosed olid tugevate funky/hip hop mõjutustega (näiteks 90-ndate menugrupp C&C Music Factory). Meeste suurimateks toetajateks ja suunajateks oli 90-ndate teise poole üks populaarsemaid ansambleid Eestis, Noisy Nation. Selle bändi liider, Arthur Abdull oli ise hiljem ka lühikest aega 2XL-i ridades. Noisy Nation’is laulis ja tantsis ka Sergei vanem vend, Tony.

2XL kirjutatas lugusid eesti ja inglise keeles, tehti koostööd mõningate tuntud eesti produtsentidega (näiteks Glen Pilvre), treeniti oma lavalist liikumist. Ent 2000. aasta kevadeks, peale mõneaastast konarlikku teed eesti muusikaäris (mingil määral ka väljaspool), oli Sergeil ja Indrekul selge, et miski ei sobi. Kuna ka bändi maitse ja stiil olid muutunud järjest enam r&b-likumaks ning duona oli poiste vokaalne eneseväljendamine pisut piiratud, otsustati ansamblisse leida kolmas liige. Läbi sõprade jõuti Kaido Põldmani.

Kaido Põldma, oli väikesest peale kooris laulnud ja kooriga välismaal käinud Pakkumine ühineda 2XL-iga tuli Kaidole positiivse üllatusena, sest mees oli r&b ja hip hop’i fänn. Algul asjasse siiski pisut skeptiliselt suhtunud (eelkõige bändi koreograafilise poole pärast, sest Kaidol puudus eelnev tantsukogemus) Põldma „räägiti ära“ ning Kaido Põldma otsustas 2XLiga liituda. Pärast Kaido liitumist kirjutati uued lood, salvestati hulgaliselt demosid, anti kontserte. Mehed otsustasid, et vokaalne koosseis polnud endiselt veel täielik. Grupp hakkas otsima neljandat liiget. Neljandaks liikmeks sai tollal 18-aastane Lauri, kes oli 2XLile silma jäänud konkursilt „Kaks takti ette“.

Lauri Pihlap tegutses samuti vaikselt eesti muusikas- eksperimenteeris, salvestas lugusid ja tegi kaasa erinevates projektides. Olles kuulnud teda laulmas ning saanud aimu ka tema muusikalistest mõjutajatest (Michael Jackson, Boyz II Men, Usher), oli Semyl, Indrekul ja Kaidol selge, et Lauri on bändi sobiv. Lauri onutütar ja Kaido olid head sõbrad ja endised koolikaaslased. Läbi tema Laurile pakkumine tehtigi ja kuna mees oli 2XL-i tegemistega kursis ning projekt talle meeldis, võttis ta pakkumise vastu.

Nelja bändi liikme omavaheline klapp oli suurepärane. Möödus kaks aastat, millal anti kontserte (Eestis, Lätis, Soomes ja Taanis). 2001. aastal osaleti koos Dave Bentoni ja Tanel Padariga 2001. aasta Eurovisioonil Kopenhaagenis. Mehed võtsid pakkumise osaleda Eurovisioonil vastu tänu tiimi lubadusele, et „saab pulli“. 2002. aasta kevadeks oli kvartetil kogunenud piisavalt materjali, et kokku panna oma esimene album. Plaadi andis välja plaadifirma Downtown Records. Downtown’i meeskonnaga tekkinud sõprussuhe (ja ka ärisuhe) võimaldas neil esmakordselt korralikus stuudios tööd alustada.

2002-2004: Soul Militia, On the Rise, Indrek lahkub bändist

2002. aasta septembris otsustasid Semy, Kaido, Indrek ja Lauri jätta 2XL-i eksperimenteerimisperioodi seljataha ning alustada puhtalt lehelt. Kindel muusikaline suund oli leitud ning töötati esikalbumiga. Kui siiani oli bänd pidanud hakkama saama mänedžerita, stuudiota, produtsentideta ja plaadifirmata, siis nüüdseks olid need leitud. Sümboliseerimaks hingestatust, millega kutid oma lugusid kirjutasid, produtseerisid ja esitasid ning erinevaid katsumusi, mida esikplaadini jõudmiseks oli tulnud läbi teha, otsustasid noored mehed võtta bändile uue nime Soul Militia (inglise keeles: Hinge Armee). 2002. aasta novembris kandis pooleaastane stuudiotöö vilja ning ilmus Soul Militia esimene album „On The Rise“.

Albumi promomiseks tuuritati Eestis 2003. aasta sügiseni. 2003. aasta mais andis Soul Militia välja oma kolmanda singli, milleks oli remix versioon albumilt „On The Rise“ pärinevast loost „Freak In Me“ (mai, 2003). Loole valmis ka video, mida loetakse üheks läbi aegade kalleimaks eesti muusikavideoks ning mis sai 2004. aasta „Kuldse Plaadi“ auhinnagaalal 2003. aasta parima muusikavideo auhinna. Novembris 2003 anti välja uus singel pealkirjaga „Hey Mami“.

2004 aasta möödus meestel peamiselt stuudios tööd tehes. Anti kontserte ja 2004. aasta augustis avaldati viies singel „Say It“. 2004. aasta sügisel teatas bändi vanim ja asutajaliige Indrek, et teeb muusikaäriga lõpparve ning lahkub Soul Militiast. Põhjenduseks tõi Indrek muutused isiklikus elus ja töös ning fakti, et ta on lihtsalt muusikaärist väsinud ja tüdinud. Lauri, Kaido ja Semy otsustasid jätkata triona.

2004-2005: Silence Before the Storm, Lenny Kravitz Electric Church Tour

2004. aasta novembrikuus andis Soul Militia välja oma teise albumi pealkirjaga „Silence Before The Storm“. Plaadil oli ka Soul Militia esimene eestikeelne eksperiment „Tõmbab Käima“, peolugu, milles lõi kaasa Chalice.

2005. aasta suvel oli ansambel USA muusiku, Lenny Kravitzi soojendusesinejaks, tema „Electric Church“ maailmaturnee raames toimunud kontserdil, Tallinnas,A. Le Coq Arenal. Bänd harjutas esinemise jaoks pikka aega. Soul Militia live bändi värvati Reigo Ahven (trummid), Erki Pärnoja (kitarr), Marti Tärn (bass), Raun Juurikas (klahvpillid) ja taustalauljad Bert Pringi, Maiken, Susan Lilleväli, Sandra Ashilevi. A. Le Coq Arenal toimunud esinemine sai positiivset vastukaja (kaasaarvatud Kravitzi taustalauljatelt).

2005-2007: Tule kui leebe tuul, My Face, Eurolaul 2007

Pärast A. Le Coq Arena esinemist jätkas Soul Militia kontsertitega ning 2006. aasta märtsikuus (Lauri 24. sünnipäeval) avaldas ansambel oma uue singli „Tule kui leebe tuul“. Henry Laksi kirjutatud, 80ndate hiti uusversioon, ilmus kogumikplaadil „Uues kuues“, kus Eesti popmuusikud tõlgendasid vanu hitte omas võtmes.

Soul Militiat kritiseeriti sest lõviosa nende repertuaarist oli inglisekeelne, ette heideti liigseid mõjutusi USA urban-muusikast (muusikaliselt ja imagoloogiliselt), kritiseeriti lauluoskust jne.

2006. aasta sügisel otsustati uuesti pääseda „Eurolaulu“ konkursile. 2004. aasta finaalist jäeti bänd napilt välja. Kaido, Semy ning Lauri olid valmis publikut pisut šokeerima. Stuudios kirjutati lugu „My Face“, mis pääses „Eurolaul 2007“ 10 finalisti hulka. Palju kära tekitasid aga uue pala sõnad. Tegemist oli suhteliselt otsekohese looga ning konkursi peaprodutsent palus ansamblil sõnu pisut „kohendada“. Saavutati kompromiss, teksti pisut muudeti, kuid loo mõte jäi samaks. Lugu „My Place“ saavutas võistlusel 5. koha.

2007-2011: Soul Militia puhkab 5 aastat, individuaalsed projektid, Lowry soolokarjäär- Split Personality

„Eurolalul 2007“ jäi laiema avalikkuse jaoks Soul Militia viimaseks ülesastumiseks. Mehed võtsid aja maha ning igaüks keskendus oma projektidele ning erinevatele väljakutsetele. Semy pühendas end „Semiir Dance Company“ ülestöötamisele ning produtseeris muusikat erinevatele artistidele (Rolf Roosalu, Def Räädu, Lowry), Kaido kirjutas ning produtseeris muusikat teistele artistidele (Snipe, 372, Lowry) ning Lauri alustas soolokarjääri, andes 2007. aasta talvel välja debüütalbumi „Split Personality“. Lauri on ajavahemikus 2007-2012 välja andnud 11 singlit ning 4 muusikavideot.

2011- ...: The Future Is Now, Eesti Laul 2012, uus muusikaline materjal

Soul Militia

2011. aasta detsembrikuus, peale 5. aastast pausi, taasühinesid Soul Militia 3 liiget stuudioseinte vahel, et salvestada uut materjali. Mehed olid uue muusika loomisest rääkinud juba pikka aega, kuid tihedate ajakavade tõttu, oli ettevõtmine aina edasi lükkunud.

Bändi uue singli, „The Future Is Now“ kirjutas Lauri. Pala valiti 2011. aasta detsembris „Eesti Laul 2012“ 20 poolfinalisti hulka.

Autasud

2004. ja 2005. aasta "Kuldse Plaadi" auhinnagalal sai loo Freak In Me video aasta parima muusikavideo autasu.

Albumid

  • 2002 On The Rise (Downtown Records)
  • 2004 Silence Before The Storm (Downtown Records)

Singlid

2XL

  • 2001 mai Everybody (Tanel Padar, Dave Benton & 2XL) (muusika: Ivar Must, sõnad: Maian Kärmas)
  • 2001 juuli Got To Get Down (Edel Records; muusika & sõnad: 2XL)

Soul Militia

  • 2002 september Whutcha Want (muusika & sõnad: Kaido Põldma)
  • 2002 november Mind Made Up (muusika: Lauri Pihlap, sõnad: Lauri Pihlap & Kaido Põldma)
  • 2003 mai Freak In Me (muusika & sõnad: Kaido Põldma)
  • 2003 november Hey Mami (muusika & sõnad: Kaido Põldma & Lauri Pihlap)
  • 2004 august Say It (muusika & sõnad: Kaido Põldma & Fred Krieger)
  • 2004 detsember Tõmbab Käima feat.Chalice (muusika: Lauri Pihlap & Semy Morgun, sõnad: Lauri Pihlap & Jarek Kasar)
  • 2005 mai Never Go Away (muusika: Lauri Pihlap & Kaido Põldma, sõnad: Lauri Pihlap)
  • 2006 märts Tule Kui Leebe Tuul (muusika & sõnad: Henry Laks)
  • 2007 jaanuar My Face (muusika & sõnad: Kaido Põldma & Lauri Pihlap)
  • 2012 jaanuar The Future Is Now (muusika & sõnad: Lauri Pihlap)
  • 2012 aprill "Gotta Do It" (muusika & sõnad: Soul Militia)

Muusikavideod

  • Freak In Me (2003 mai, režissöör — Ove Musting, produktsioon — Downtown Productions)

Koostööd teiste artistidega

  • 2006 1 Love (albumilt Succiety) — Def Räädu & J.O.C. featuring Plookie & Soul Militia
  • 2012 Ausus" (singel, Billy Joel "Honesty" kaver) - Helen Adamson feat. Soul Militia