Henry, Gloucesteri hertsog: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 18 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
32. rida: 32. rida:
[[Kategooria:Sündinud 1900]]
[[Kategooria:Sündinud 1900]]
[[Kategooria:Surnud 1974]]
[[Kategooria:Surnud 1974]]

[[ca:Enric del Regne Unit (duc de Gloucester)]]
[[da:Henry, hertug af Gloucester]]
[[de:Henry, Duke of Gloucester]]
[[en:Prince Henry, Duke of Gloucester]]
[[es:Enrique de Gloucester]]
[[fr:Henry de Gloucester]]
[[it:Henry, duca di Gloucester]]
[[hu:Henrik gloucesteri herceg]]
[[nl:Hendrik, hertog van Gloucester]]
[[ja:ヘンリー (グロスター公)]]
[[no:Henry, hertug av Gloucester]]
[[pl:Henryk Windsor, książę Gloucester]]
[[pt:Henrique, Duque de Gloucester]]
[[ro:Henric, Duce de Gloucester]]
[[ru:Генри, герцог Глостерский]]
[[sv:Prins Henry, hertig av Gloucester]]
[[th:เจ้าชายเฮนรี ดยุกแห่งกลอสเตอร์]]
[[zh:亨利王子 (格洛斯特公爵)]]

Redaktsioon: 11. märts 2013, kell 08:37

Prints Henry

Prints Henry, Gloucesteri hertsog (Henry William Frederick Albert) (31. märts 1900 Sandringham10. juuni 1974) oli Briti kuningliku perekonna liige, kuningas George V ja kuninganna Mary kolmas poeg.

1898. aastal oli kuninganna Victoria andnud välja seaduse, mis andis Yorki hertsogi ja hertsoginna lastele tiitli Tema Kuninglik Kõrgus. Henry isa oli poja sünni ajal Yorki hertsog, seega sai Henry sündides tiitli Tema Kuninglik Kõrgus Yorki prints Henry.

Ta ristiti Windsori lossis 17. mail 1900. Tema ristivanemad olid kuninganna Victoria, Taani printsess Thyra, Norra kuninganna Maud, Kreeka prints George, Athlone'i krahv ja Robertsi krahv.

Sõjaväeteenistus

Erinevalt oma vendadest liitus Henry kuningliku mereväe asemel Briti armeega. Ta astus 1919. aastal Sandhursti Sõjaväeakadeemiasse ning teenis hiljem erinevates rügementides, enne kui 1937. aastal tegevteenistusest erru läks. Teise maailmasõja ajaks liitus ta taas armeega.

1928. aastal sai temast Gloucesteri krahv.

Abielu

6. novembril 1935 abiellus Henry leedi Alice Christabel Montagu-Douglas-Scottiga. Laulatus pidi algselt toimuma Westminster Abbeys, kuid printsess Alice'i isa surma tõttu korraldati vaikne laulatus St. James'i palees.

Abielu järel sai Alice'ist Tema Kuninglik Kõrgus Gloucesteri hertsoginna. Paaril oli kaks last:

Austraalia kindralkuberner

1944. aastal sai hertsogist ootamatult Austraalia kindralkuberner. Teise maailmasõja tingimustes soovis Suurbritannia peaminister kindlustada trooni huvi Austraalia kaitsmise vastu ning näidata, et Austraalia on Suurbritannia ja mitte Ameerika Ühendriikide mõju all. Henry Gloucester loobus kohast 1947. aastal

Hilisem elu

Pärast kodumaale naasmist ostis hertsogipaar Barnwelli mõisa Northamptonshire's. 1953. aastal osales hertsog oma nõo, Elizabeth II kroonimisel ning hiljem täitsid abikaasad kuninganna eest mitmeid kuninglikke kohustusi.

1972. aastal sai hertsogi vanem poeg lennuõnnetuses surma ning pärija sai tema nooremast pojast. Kui hertsog ise 1974. aastal suri, sai Richardist järgmine Gloucesteri hertsog. Surma hetkel oli hertsog George V ja kuninganna Mary kõige kauem elanud laps. Tema lesk säilitas kuninganna loal nimetuse Printsess Alice, Gloucesteri hertsoginna ning 2004. aastal surres oli ta kuningakoja kõige kauem elanud liige läbi aegade.

Vaata ka