CMYK: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Bot: Migrating 46 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q166432 (translate me)
14. rida: 14. rida:
[[Kategooria:Värviõpetus]]
[[Kategooria:Värviõpetus]]
[[Kategooria:Trükindus]]
[[Kategooria:Trükindus]]

[[ar:النموذج اللوني سيان قرمزي أصفر أسود]]
[[id:Cyan Magenta Yellow Key]]
[[ms:Cyan Magenta Yellow Key]]
[[bn:সিএমওয়াইকে রঙ মডেল]]
[[be:CMYK]]
[[br:CMYK]]
[[bg:CMYK]]
[[ca:Model de color CMYK]]
[[cs:CMYK]]
[[da:CMYK]]
[[de:CMYK-Farbmodell]]
[[el:CMYK]]
[[en:CMYK color model]]
[[es:Modelo de color CMYK]]
[[eo:CMFN (kolormodelo)]]
[[eu:CMYK kolore-eredua]]
[[fa:مد رنگی سی‌ام‌وای‌کی]]
[[fr:Quadrichromie]]
[[gl:CMYK]]
[[ko:CMYK 감산혼합]]
[[hi:सी एम वाई के वर्ण प्रतिरूप]]
[[is:CMYK]]
[[it:CMYK]]
[[he:CMYK]]
[[ku:CMYK]]
[[lv:CMYK]]
[[lt:CMYK]]
[[hu:CMYK színtér]]
[[mk:CMYK]]
[[nl:CMYK]]
[[ja:CMYK]]
[[no:CMYK]]
[[mhr:CMYK-тӱсмодель]]
[[pl:CMYK]]
[[pt:CMYK]]
[[ro:CMYK]]
[[ru:CMYK]]
[[sq:CMYK]]
[[sl:Barvni model CMYK]]
[[fi:CMYK]]
[[sv:CMYK]]
[[th:ระบบสี CMYK]]
[[vi:Mô hình màu CMYK]]
[[tr:CMYK renk uzayı]]
[[uk:CMYK]]
[[zh:印刷四分色模式]]

Redaktsioon: 9. märts 2013, kell 11:25

Cyan, Magenta, Yellow, Key

CMYK värvimudel on neelduv ehk subtraktiivne värvimudel, mida kasutatakse nelja värvi trükis ning trükiettevalmistuse kirjeldamiseks. CMYK on akronüüm, mis viitab kolmele põhivärvi rastrile: Cyan (eresinine); Magenta (purpurviolett); Yellow (kollane) ja kontrastset trükijoonist kandvale mustale juhtplaadile - Key plate.

Neelduva värvimudeli tööpõhimõte on järgmine. Valge paberileht on inimsilmale nähtav tänu väliselt valgusallikalt lähtuva kiirguse peegeldumisele paberilehelt. Sealjuures neeldub valguskiirgusest valikutta umbes 40%. Mustal lehel neelduks valikutta üle 90% algsest kiirgusest. Värvilisel paberilehel on neeldumine valikuline st. punasena näiv paber neelab sinise, rohelise ja kollase spektriga kiiri ning peegeldab punase spektri kiirgust.

CMYK trükiseadmed reeglina ei sega põhivärve omavahel. Trükiprotsessis kantakse alusmaterjalile eraldi, valgusvirvenduste (moire) vältimiseks üksteise suhtes pööratud, põhivärvide rastrid ja kontrastsust korrigeeriv must joonis või raster. Kontrastsete mustade objektide trükkimisel on oluline kvalitatiivne vahe kas musta pinna saamiseks kasutatakse põhivärvide liitmist (tulemus porimust), ainult musta (tavaliselt tekstid) või põhivärvi ja musta liitmist (tulemus süga- või säravmust). Raster võimaldab kasutada pooltoonimist (halftoning), mis lubab segada põhitooni küllastumata variatsioone kasutades alusmaterjali loomulikku tooni. Näiteks roosa kujutise trükkimiseks valgel paberil kasutatakse purpurvioletse tindi 20% pooltoonimist, milles tillukeste purpurvioletsete täppide vahele jääv valge pind vähendab purpuri küllastatust ja muudab kujutise heledamaks.

Kuvaseadmed (kuvarid, projektorid, kaamerad, skännerid) töötavad RGB värvimudeli põhimõttel ja see tõttu ei ole CMYK värvimudelit neil võimalik kasutada. CMYK värviruumi on pilditöötluses võimalik kasutada tinglikult. Selline tinglik CMYK värviruumi kasutamine on mõttekas vaid trükikojale trükiettevalmistuse tegemisel, kus trükkal nõuab kujutise kirjeldamist CMYK mudeli abil. Fotode ja värviliste trükiste ettevalmistamisel väljatrükiks tindi-, ja laserprinteritel või fotolaboris tuleks kasutada töötlust RGB värviruumis, mille mudelit kasutavad sisendina kõik kaasaegsed kodu ja kontori trükiseadmed.

Vaata ka