Kliima: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: eemaldatud sk:Podnebie (strong connection between (2) et:Kliima and sk:Podnebie (klíma))
101. rida: 101. rida:
[[scn:Clima]]
[[scn:Clima]]
[[simple:Climate]]
[[simple:Climate]]
[[sk:Podnebie]]
[[sl:Podnebje]]
[[sl:Podnebje]]
[[sr:Клима]]
[[sr:Клима]]

Redaktsioon: 7. märts 2013, kell 08:12

 See artikkel räägib ilmade režiimist; küla kohta vaata artiklit Kliima küla

Kliima ehk ilmastu on teatud piirkonnale omane pikaajaline keskmistatud ilmade režiim.

Kliimat iseloomustatakse erinevate pikaajaliselt instrumentaalselt mõõdetavate näitajatega: õhutemperatuur, niiskus, õhurõhk, tuul, sademed ja muud meteoroloogilised elemendid. Kliima kirjeldab teatud piirkonnale tüüpilist ilma aastate lõikes. Kliimat iseloomustavad näitajad on ka erinevad ilmarekordid ja muud äärmused.

Kliima uurimisega tegelevat teadusharu nimetatakse klimatoloogiaks.

Konkreetse piirkonna kliimat mõjutavad selle geograafiline asukoht (laiuskraad), maapinna reljeef, kõrgus merepinnast ning veekogude lähedus ja hoovused. Kliimatüüpe klassifitseeritakse enamasti temperatuuri ja/või sademete mõõdetud väärtuste keskmiste ning tüüpiliste vahemike põhjal. Kõige laiemalt kasutatav kliimaklassifikatsioon maailmas on Köppeni kliimaklassifikatsioon. Thornthwaite`i süsteem,[1] mis on kasutusel aastast 1948, võtab lisaks temperatuuri ja sademete hulga arvesse ka aurumist ning seda kasutatakse loomade liigirikkuse ja kliimamuutuste mõju uurimiseks.


Paleoklimatoloogia on teadusharu, mis uurib paleokliimat. Kuna klimaelementide andmeread on olemas vaid alates 19. sajandist, siis tehakse paleoklimatoloogias järeldusi kaudsete elutu loodusega seotud muutujate järgi nagu näiteks järvede ja jäässe aastatuhandete jooksul külmunud setted ning elusloodusest saadavate andmete järgi puurõngastest ja korallidest. Kliimamudelid on mineviku, oleviku ja tuleviku matemaatilised mudelid. Kliimamuutused toimuvad erinevate pikkustega ajaperioodide jooksul mitmete faktorite tõttu.

Vaata ka

Viited

  1. C. W. Thornthwaite (1948). "An Approach Toward a Rational Classification of Climate" (PDF). Geographical Review. 38 (1): 55–94. DOI:10.2307/210739. JSTOR 210739.

Välislingid