Sõjaväeluure: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
EmausBot (arutelu | kaastöö)
31. rida: 31. rida:
[[Kategooria:Sõjandus]]
[[Kategooria:Sõjandus]]


[[ar:استخبارات عسكرية]]
[[ar:مخابرات حربية]]
[[ast:Intelixencia Militar]]
[[ast:Intelixencia Militar]]
[[id:Intelijen militer]]
[[id:Intelijen militer]]

Redaktsioon: 2. märts 2013, kell 01:41

Sõjaväeluure on riikide sõjalise juhtkonna poolt läbiviidav teabehankeprotsess, mille eesmärk on erinevatel tasemetel ja viisidel riikide võimalike vastase kohta informatsiooni ja teabe kogumine.

Sõjaväelise iseloomuga salajase informatsiooni kogumine seisneb riigi ja sõjalise juhtkonna ning selle juhtorgani staabi poolses luuretöö organiseerimises, mis viiakse läbi koostöös riigi luureühenduse sõjaliste luureotstarbeliste allüksuste poolt võimaliku ja reaalse vaenlase kohta info kogumisel ja selle töötlusel (analüüsil), kogutud teabe edastamisel otsuste vastuvõtmiseks sellest huvitatud isikutele ja asutustele. Sõjaväeluuret viiakse läbi nii sõjategevuse eelsel (rahuajal), kui ka sõjategevuse ajal.

 Pikemalt artiklis Teabehankeprotsess

Sõjaväeluure eesmärgiks on sõjategevuse ettevalmistetapil hankida selliseid vajalikke luureandmeid, mis välistaks tõenäolise vaenlase poolt ootamatu tegevuse ja kindlustaks oma kaitseresursside õigeaegse ja efektiivse kasutamise.

Sõjaväeluuret viiakse läbi komel erineval tasandil:

  • Strateegiline luure, mida viiakse läbi sõjajõudude ülemjuhatuse ehk kindralstaabi poolt, nii sõja kui ka rahuajal oma riigi huvides ja kaitsevõime kindlustamiseks.
  • Operatiivluure, mida viidake läbi sõjaväeringkondade, väegruppide, rinnete(laevastike), armeede (flotillide) juhtkonna ning staabi poolt ja viiakse läbi nii sõja kui ka rahuajal eesmärgiga kindlustada tegevuseks vajaliku teabe hankimine, ette valmistatavate ja läbiviidavate operatsioonide läbiviimiseks.
  • Taktikaline luure, mida viiakse läbi üksikute väeliikide, väeosade ja allüksuste juhtide ja staabi poolt põhiliselt sõjategevuse käigus, eesmärgiga hankida informatsiooni lahingutegevuse läbiviimiseks vastase merejõudude, maismaa väeosade või kavandatavates sõjategevuse piirkondades. Taktikalise luure käigus kogutud teavet kasutatakse eduka lahingutegevuse ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks. Erandiks üldreeglitest võivad olla piiritsoonis või sõjategevuse käigus neutraalsete riikide territooriumil tegutsevad sõjaväeluurega tegelevad allüksused ja organisatsiooonid.

Sõjaväeluureametid on vastavalt erinevates riikides välja kujunenud tavadele, kas ühendasutused või jagunevad vastavalt sellele millise väeliigi kohta nad infot koguvad.

Sõjaväeluure Eestis

Eesti Vabariigis on sõjaväeluure keskasutuseks Kaitseväe Peastaabi Luureosakond J2 (Sõjaline luure ja vastuluure). Eesti sõjaväeluure tegevuse kohta aastatel 1918-1940 vaata Sõjavägede Staabi II osakond.

Sõjaväeluure Venemaal

Teisi sõjaväeluureorganisatsioone

  • DIA - Defence Intelligence Agency. USA Sõjaväeluure
  • SISMI - Itaalia sõjaväeluure
  • Sõjaväejulgeolekuteenistus, (Militärischer Abschirmdienst, MAD); - Saksa Liitvabariigi sõjaväeluure

Vaata ka