Federico Fellini: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: lisatud ba:Федерико Феллини
P r2.7.2) (Robot: lisatud min:Federico Fellini
58. rida: 58. rida:
[[bn:ফেদেরিকো ফেলিনি]]
[[bn:ফেদেরিকো ফেলিনি]]
[[ba:Федерико Феллини]]
[[ba:Федерико Феллини]]
[[min:Federico Fellini]]
[[be:Федэрыка Феліні]]
[[be:Федэрыка Феліні]]
[[be-x-old:Фэдэрыка Фэліні]]
[[be-x-old:Фэдэрыка Фэліні]]

Redaktsioon: 23. veebruar 2013, kell 01:22

Federico Fellini, 1965

Federico Fellini (20. jaanuar 1920 Rimini31. oktoober 1993 Rooma) oli 20. sajandi üks mõjukamaid itaalia filmirežissööre.

1974. aastal pärjati teda Cannes'i filmifestivalil elutööauhinnaga, 1985. aastal Venezia filmifestivalil Kuldlõviga elutöö eest ja aastal 1993 pälvis ta elutöö eest Oscari, olles enne mitu korda nomineeritud. Tema filme on teiste auhindade seas premeeritud Oscarite, Kuldgloobuste, Kuldlõvide ja Kuldsete Palmioksadega.

Biograafia

Federico Fellini sündis 20. jaanuaril 1920 Ida-Itaalia väikelinnas Riminis keskklassi perre. Algkoolis õppides veetis ta oma vaba aja joonistades, nukuetendusi lavastades ja lugedes. Samal ajal vaimustus ta ka tsirkusest. 12-aastaselt hülgas ta kodu ning liitus rändtsirkuse trupiga.

Mussolini valitsusajal õppis ta Rooma ülikoolis, lisaraha teenimiseks töötas ta mitme ajalehe juures reporteri ja kunstnikuna.

Fellini leidis oma kutsumuse juba 20 aasta vanusena. Algselt mõjutas teda suuresti Itaalia neorealism, alates 1960-ndatest põimusid tema filmides irreaalne ja reaalne maailm. Aastal 1945 kirjutas ta stsenaariumi filmile "Roma, città aperta", mis kandideeris ka Oscarile.

Lavastajadebüüdi tegi ta 1950. aastal filmiga "Luci del varietà". Pärast Teist maailmasõda töötas ka koos Roberto Rosselliniga.

Federico Fellinil oli aastast 1943 kuni surmani abielus itaalia näitlejatari Giulietta Masinaga.

Filme

Välislingid