Timothy Leary: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
Timothy Francis Leary (22. oktoober 1920 - 31. mai 1996) oli [[ameerika]] [[psühholoog]], [[kirjanik]] ja [[psühhonaut]], kes on tuntud psühhotroopsete ainete alaste uuringute ja propageerimise tõttu ning oma tohutu mõju tõttu popkultuurile. Ajal, mil uimastid, näiteks [[LSD]] ja [[psilotsübiin]] olid seaduslikud, viis Leary [[Harvardi ülikool]]is [[Harvardi Psilotsübiini Projekt]]i (''Harvard Psilocybin Project'') raames läbi eksperimente , mille tulemuseks olid [[Concordi vangla eksperiment]] (''Concord Prison Experiment'') ja [[Marshi kiriku eksperiment]] (''Marsh Chapel Experiment''). Mõlemad uuringud andsid kasulikku teavet, kuid sellegipoolest vallandati Leary ja tema partner Richard Alpert ülikooli poolt.
Timothy Francis Leary (22. oktoober [[1920]], [[Springfield]] - 31. mai [[1996]], [[Beverly Hills]]) oli [[ameerika]] [[psühholoog]], [[kirjanik]], [[filosoof|mõtleja]]oma ja [[psühhonaut]], kes on tuntud [[Psühhotroopsed ained|psühhotroopsete ainete]] alaste uuringute ja propageerimise tõttu ning oma tohutu mõju tõttu popkultuurile. Ajal, mil uimastid, näiteks [[LSD]] ja [[psilotsübiin]] olid seaduslikud, viis Leary [[Harvardi ülikool]]is [[Harvardi Psilotsübiini Projekt]]i (''Harvard Psilocybin Project'') raames läbi eksperimente , mille tulemuseks olid [[Concordi vangla eksperiment]] (''Concord Prison Experiment'') ja [[Marshi kiriku eksperiment]] (''Marsh Chapel Experiment''). Mõlemad uuringud andsid kasulikku teavet, kuid sellegipoolest vallandati Leary ja tema partner [[Richard Alpert]] ülikooli poolt.
Leary arvas, et [[LSD]]'l on psühhiaatrias ravipotentsiaali. Ta kirjutas ja pidas loenguid transhumanistlikest ideedest, mis hõlmasid kosmosemigratsiooni, intelligentsuse kasvu ja elu pikendamist (SMI ² LE) ja arendas oma raamatus Exo-Psychology (1977) välja 8-ringilise teadvusemudeli. Ta arreteeriti 1960ndatel ja 1970ndatel pidevalt eri maades, mille tõttu ta nägi seestpoolt 29 vanglat üle maailma. President Richard Nixon on nimetanud Leary't "kõige ohtlikumaks meheks Ameerikas".
Leary arvas, et [[LSD]]'l on psühhiaatrias ravipotentsiaali. Ta kirjutas ja pidas loenguid [[transhumanism|transhumanistlikest]] ideedest, mis hõlmasid [[kosmosemigratsioon]]i, [[intelligentsus]]e kasvu ja elu pikendamist (SMI ² LE) ja arendas oma raamatus Exo-Psychology (1977) välja 8-ringilise [[teadvus]]emudeli. Ta arreteeriti 1960ndatel ja 1970ndatel pidevalt eri maades, mille tõttu ta nägi seestpoolt 29 vanglat üle maailma. President [[Richard Nixon]] on nimetanud Leary't "kõige ohtlikumaks meheks Ameerikas".

Redaktsioon: 20. veebruar 2013, kell 22:13

Timothy Francis Leary (22. oktoober 1920, Springfield - 31. mai 1996, Beverly Hills) oli ameerika psühholoog, kirjanik, mõtlejaoma ja psühhonaut, kes on tuntud psühhotroopsete ainete alaste uuringute ja propageerimise tõttu ning oma tohutu mõju tõttu popkultuurile. Ajal, mil uimastid, näiteks LSD ja psilotsübiin olid seaduslikud, viis Leary Harvardi ülikoolis Harvardi Psilotsübiini Projekti (Harvard Psilocybin Project) raames läbi eksperimente , mille tulemuseks olid Concordi vangla eksperiment (Concord Prison Experiment) ja Marshi kiriku eksperiment (Marsh Chapel Experiment). Mõlemad uuringud andsid kasulikku teavet, kuid sellegipoolest vallandati Leary ja tema partner Richard Alpert ülikooli poolt. Leary arvas, et LSD'l on psühhiaatrias ravipotentsiaali. Ta kirjutas ja pidas loenguid transhumanistlikest ideedest, mis hõlmasid kosmosemigratsiooni, intelligentsuse kasvu ja elu pikendamist (SMI ² LE) ja arendas oma raamatus Exo-Psychology (1977) välja 8-ringilise teadvusemudeli. Ta arreteeriti 1960ndatel ja 1970ndatel pidevalt eri maades, mille tõttu ta nägi seestpoolt 29 vanglat üle maailma. President Richard Nixon on nimetanud Leary't "kõige ohtlikumaks meheks Ameerikas".