Kudjape kalmistu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
11. rida: 11. rida:


== Kalmistu arhitektuurist ==
== Kalmistu arhitektuurist ==
[[Pilt:Kudjape kalmistu 1.JPG|pisi|Buxhoevdeni kabelid]]
[[Pilt:Kudjape kalmistu 2.JPG|pisi|Kalmistu väravad]]
Siinsed kabelid on ehitatud [[klassitsism|klassitsistlikus]] laadis ja [[arhitektuurimälestis]]ena kaitse all. Peaväravas asuvad [[1848]]. aastal ehitatud kreeka templeid jäljendavate sammastikfassaadidega kabelid.
Siinsed kabelid on ehitatud [[klassitsism|klassitsistlikus]] laadis ja [[arhitektuurimälestis]]ena kaitse all. Peaväravas asuvad [[1848]]. aastal ehitatud kreeka templeid jäljendavate sammastikfassaadidega kabelid.



Redaktsioon: 19. veebruar 2013, kell 21:37

Kudjape kalmistu asub Kudjape külas Kuressaare kirdepiiril alates 1780. aastast. Kalmistut nimetatakse ka Kuressaare linnakalmistuks. Kaugus 3 km Kuressaare linnakeskusest.

Teises maailmasõjas langenud sõduritele on vana kalmistu lääneküljel eraldi rahula: tammepuude all lebavad nii sakslaste, venelaste kui ka eestlaste luud. Saksa sõjaväekalmistu, kuhu on maetud ligi 700 sõjaväelast, taasavati 1996. aastal. Impulsi unarusse jäetud sõdurihaudade korrastamiseks andis Saksa Sõjahaudade Hoolde Rahvaliit.

Kalmistu uuemas osas on mälestusmärk küüditamise ja reisilaeva Estonia huku ohvritele.

  • 2002. aastal restaureeriti Schmidti kabeli fassaadid ja katus ning valmistati uus uks.
  • 2004. aastal restaureeriti Grosswaldi kabeli seinad ja interjöör.
  • 2011. aastal püstitati mälestusrist 1941. aastal toimunud Kuressaare kommunistliku massimõrva ohvritele.

Kalmistu juurest algab laialehise metsa ja loomännikuga Kudjape-Upa loodusrada (5 km).

Kalmistu arhitektuurist

Buxhoevdeni kabelid
Kalmistu väravad

Siinsed kabelid on ehitatud klassitsistlikus laadis ja arhitektuurimälestisena kaitse all. Peaväravas asuvad 1848. aastal ehitatud kreeka templeid jäljendavate sammastikfassaadidega kabelid.

1870. aastast pärineb neogooti stiilis perekond Grosswaldi kabel ning järgmisest aastakümnest Otto Wildenbergi neoklassitsistlik kabel.

Kalmistul leidub hulgaliselt 19. sajandi I poole raskete kiviplaatidega kaetud krüpthaudu ning meisterlikult viimistletud klassitsistlikke hauamonumente, millele sageli antud urni või vaasi kuju. Raiddekooris on esindatud kannelüürid, hammaslõige, rippuvaid rätikuid, vanikud ja teised klassitsistlikud motiivid.

Kalmistule maetud tuntuid inimesi

Kalmistu lõunapoolsesse ossa on maetud kultuuritegelased Johann Wilhelm Ludwig von Luce ja Jean Baptiste Holzmayer, kunstnik Friedrich Sigmund Stern. Martin Körberi haud asub kalmistu keskosas.

Veidi loode poole on maetud meditsiinidoktor akadeemik Aleksander Paldrok (1871–1944), kellel on suuri teeneid leepra ravimisel.

Kalmistul on ka Joosep Aaviku, Axel von Buxhoevedeni ja paljude teiste viimsed puhkepaigad.

Välislingid