Merepiirita riik: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud lv:Iekšzemes valsts
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud ur:زمین بند ملک
133. rida: 133. rida:
[[tr:Denize kıyısı olmayan ülkeler]]
[[tr:Denize kıyısı olmayan ülkeler]]
[[uk:Країни, що не мають виходу до моря]]
[[uk:Країни, що не мають виходу до моря]]
[[ur:زمین بند ملک]]
[[yi:לאנד איינגעשלאסן]]
[[yi:לאנד איינגעשלאסן]]
[[zh:內陸國家]]
[[zh:內陸國家]]

Redaktsioon: 18. veebruar 2013, kell 17:47

Merepiirita riigid

Merepiirita riik on riik, mis asub mandri siseosas ja millel puuduvad merepiirid.

Praegu on maailmas 43 merepiirira riiki. Kõige rohkem neid Aafrikas (15 riiki) ja Euroopas (14 tunnustatud riiki ja 2 osaliselt tunnustatud riiki). Aasias on 12 ja Ameerikas 2.

Kaks merepiirita riiki – Usbekistan ja Liechtenstein – piirnevad ainult merepiirita riikidega.

Kolme riiki ümbritseb ainult ühe riigi territoorium, nad on enklaavid. Need on San Marino ja Vatikan, mille naaberriik on Itaalia, ning Lesoto, mille ümbritseb Lõuna-Aafrika Vabariigi territoorium. Kaheksal merepiirita riigil on kaks naaberriiki: Mongoolial, Nepalil, Bhutanil, Svaasimaal, Liechtensteinil, Andorral, Moldoval ning tunnustamata riikidel Lõuna-Osseetial ja Transnistrial.

Suurimad merepiirita riigid rahvaarvu järgi on Etioopia (75 miljonit elanikku, 2005), Nepal (27,6 miljonit), Uganda (27,3 miljonit) ja Usbekistan (26,8 miljonit).

Suurimad merepiirita riigid pindala järgi on Kasahstan (2 724 900 km²), Mongoolia (1 566 500 km²), Tšaad (1 284 000 km²), Niger (1 276 000 km²), Mali (1 240 000 km²), Etioopia (1 104 300 km²) ja Boliivia (1 098 581 km²).

Merepiirita on suurem osa Nõukogude Liidu lagunemisel tekkinud riikidest (9 15-st). Armeenia, Aserbaidžaani, Türkmenistani ja Usbekistani territoorium on täies ulatuses äravooluta piirkondade territooriumil.

Tavaliselt seondub merepiiri puudumine majandusliku mahajäämusega, eriti kui riik paikneb väga kaugel mererannikust ning on kõrgemägise pinnamoega, sest see ei võimalda merekaubandust ja kalapüüki ning pärsib teiste riikidega suhete arendamist. Niisugused riigid on näiteks Afganistan, Nepal ja Bhutan.

Kui aga riik paikneb keset majanduslikult arenenud piirkonda, võib selle arengutase olla kõrge. Niisugused riigid on näiteks Šveits, Liechtenstein ja Andorra.

Merepiirita riikide loend

Euroopa

Aasia

Aafrika

Ameerika

Viited

  1. SMNO > Swiss Maritime Navigation Office > Commercial ships , Federal Administration admin.ch, Federal Department of Foreign Affairs