Ameerika Ühendriikide Rahandusministeerium: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: hr:Ministarstvo financija SAD
Makecat-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.5) (Robot: lisatud id:Departemen Keuangan Amerika Serikat
20. rida: 20. rida:
[[Kategooria:Majanduspoliitika]]
[[Kategooria:Majanduspoliitika]]


[[id:Departemen Keuangan Amerika Serikat]]
[[bg:Министерство на финансите на САЩ]]
[[bg:Министерство на финансите на САЩ]]
[[de:Finanzministerium der Vereinigten Staaten]]
[[de:Finanzministerium der Vereinigten Staaten]]

Redaktsioon: 18. veebruar 2013, kell 18:40

Ameerika Ühendriikide Rahandusministeerium (inglise keeles United States Department of the Treasury) on Ameerika Ühendriikide valitsuskabineti tasemel ministeerium, mis tegeleb eelarveküsimustega. Eesti kontekstis vastaks sellele Rahandusministeerium.

Asutati ja alustas tööd 1789. aastal Kongressi otsuse alusel. Ühendriikide esimene rahandusminister Alexander Hamilton andis ametivande 11. septembril 1789. Hamiltoni palus ametisse astuda president George Washington pärast seda, kui esialgne kandidaat Robert Morris keeldus ning soovitas enda asemel Hamiltoni. Hamilton töötas peaaegu üksi välja USA esialgse rahandussüsteemi ning kuulus aastaid Washingtoni administratsiooni. Tema portree on USA kümnedollarisel rahatähel, mille tagumine külg kujutab rahandusministeeriumi hoonet.

Rahandusministri kõrval on üks rahandusministeeriumi tuntumaid ametnikke Ameerika Ühendriikide laekur, kes võtab vastu ja hoiab Ühendriikide raha. Rahandusministri ja laekuri allkirjade koopiad on kõigil tänapäevastel USA rahatähtedel.

Rahandusministeerium trükib ja mündib käibivat paber- ja metallraha Graveerimis- ja Trükibüroos ning Ameerika Ühendriikide Rahapajas. Samuti kogub rahandusministeeriumile alluv Ühendriikide Maksuamet föderaalmakse ning haldab riigi võlakirju.

Praegune rahandusminister on Timothy F. Geithner, laekur Rosa Gumataotao Rios.

Vaata ka

Välislink