Dari keel: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
KamikazeBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud la:Lingua Dari
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: lisatud pnb:دری بولی
76. rida: 76. rida:
[[no:Dari]]
[[no:Dari]]
[[nn:Dari]]
[[nn:Dari]]
[[pnb:دری بولی]]
[[pt:Língua dari]]
[[pt:Língua dari]]
[[ru:Дари]]
[[ru:Дари]]

Redaktsioon: 16. veebruar 2013, kell 13:05

Dari keele kõnelejad Afganistanis (rohelisega)

Dari (pärsia keeles دری, Darī, hääldus [dæˈɾi]) või Fārsī-ye Darī (pärsia keeles فارسی دری, [fɒːɾsije dæˈɾi]) on iraani keelte edela-allrühma kuuluv keel. Ajaloolises mõttes viitab see pärsia keelele, mida kasutati Sassaniidide õukonnas.[1] Kaasaegses kasutuses viitab see modernse pärsia keele dialektidele, mida räägitakse Afganistanis ja Pakistanis ning on seetõttu tuntud ka kui Afgani pärsia keel.[2][3] Afganistani põhiseaduse kohaselt on tegemist ühega kahest riigi ametlikust keelest. Teiseks ametlikuks keeleks on puštu.[4] Dari keel on kõige laiema levikuga keel Afganistanis ning umbes poolte riigi elanike emakeel.[2][5][6][7][8]See teeb dari keelest ka riigi lingua franca.[6] Pärsia keele Iraani ja Afganistani dialektid on vastastikku hästi mõistetavad ning nende esinevus seisneb peamiselt sõnavaras ning fonoloogias. Afganistanis ja Pakistanis räägitavat dari keelt ei tohiks segamini ajada Iraani keskosas elavate zoroastristide poolt räägitava dari keelega. [9][10]

Ajalugu

Dari on uus-pärsia keelele antud nimetus, mis oli araabia ja pärsia tekstides kasutuses juba väga varasest ajast (nt. Al-Estakhri, Al-Muqaddasi ja Ibn Hawqal).[11] Ühtne seisukoht sõna dari pärinemisest puudub. Enamik teadlasi usub, et dari viitab pärsia keelsele sõnale dar või darbār ( دربار), mis tähistab "õukonda", kuna oli sassaniidide dünastia ametlikuks keeleks. Shia õpetlane ja bibliograaf Ibn al-Nadim oma tekstis Al-Fehrest [12] viitab Ibn al-Muqaffaʿle, kelle kohaselt "Pārsī oli keel, mida rääkisid preestrid, õpetlased ning teised sarnased, see oli Farsi keel." Ibn al-Muqaffa viitab sellega Farsi piirkonnale ning pahlavi keelele, mis sassaniidide valitsemise ajal (224-654 AD) levis Edela-Iraani piirkonnast ka teistesse provintsidesse. Dari keele kohta ütleb Ibn al-Muqaffa, et "see on Madā'en linnade keel, seda räägivad need, kes on kuninga õukonnas. [Selle nimi] on seotud kohaga õukonnas." [11]

Geograafiline jaotus

Dari keel on Afganistanis koos puštu keelega ametlik keel. Dari keelt kõneldakse Afganistani põhja- ja lääneosas ning pealinnas Kabulis, mis asub riigi idaosas. Riigi põhjaosas läheb dari keel üle tadžiki keeleks. Dari keelt oskab umbes 5 miljonit inimest: tadžikid, usbekid, türkmeenid, hazarad ja osa puštusid (eriti Iraani piiri lähedal). Afganistanis on levinud kakskeelsus. Tadžikkidel, hazaratel (keele variandis, mille nimi on hazara keel) ja aimakkidel on see emakeeleks. Dari keel on Afganistanis rahvastevahelise suhtlemise keel (lingua franca) ja kultuurikeel, mis on prestiižne ka puštude seas. Lisaks räägib dari keelt ühena peamistest keeltest ka umbes 2,5 miljonit inimest Pakistanis[13]

Dari keel on domineeriv Afganistani põhja, lääne ja keskosas. Lisaks on see üldkasutatavaks suhtlusvahendiks linnades nagu Kabul, Herat, Mazar-i-Sharif, Fayzabad, Panjshir ja Bamiyan. Väiksemad dari-keelsed kogukonnad eksisteerivad ka puštude poolt domineeritavas riigi lõuna osas, näiteks linnades nagu Kandahar, Laghman, Gardez, Farah ja Jalalabad. Dari keel on levinud ka Pakistani Khyber Pakhtunkhwa ja Balochistani provintsis ning mitmetes kogukondades Pandžabi piirkonna lääneosas.

Kultuurilised mõjud

Nii dari keel, pärsia keel kui ka tadžiki keel on kujunenud tadžiki-pärsia klassikalise kirjanduse keelest, mida nimetatakse ka klassikaliseks dari keeleks. Tänapäeva Afganistani territoorium kuulus koos Kesk-Aasia ja Loode-Indiaga uuspärsia keele leviala idaossa, kus on võrreldes Iraanis kujunenud kirjakeelega mitmeid eripärasid. Dari keel on Iraani pärsia keelest arhailisem ning lähedasem tadžiki keelele.

Iraani kultuuriline domineerimine piirkonnas (eriti meedias) on taganud, et Iraanis räägitava pärsia keele (farsi) spetsiifilised tunnused on mõistetavad ka enamikule dari pärsia keele oskajatele Afganistanis ning Pakistanis. Ka vastupidine on teatud ulatuses tõsi ning vähemalt ametlikult kujul on kirjutatav või räägitav dari keel mõistetav ka Iraani pärsia keele rääkijatele. Dari keele süntaks ei erine palju Iraanis kõneldava pärsia keele omast, kuid rõhk on vähem väljendunud. Dari keeles kasutatakse omistavat sufiksit -ra. Vokaalid ē ja ō ning ai ja aw on teistsugused ning on konsonante, mida Iraani pärsia keeles ei ole. Verbi vormide süsteem on keerukam ning ka sõnavaras on erinevusi.

Dari keelel on kaks murderühma:

Arvatavasti mongoli päritolu hazarate räägitavat hazara keelt peetakse samuti dari keele murdeks. Oma murded on ka poolpoolnomaadidest aimakkidel.

Dari keelt kirjutatakse araabia kirja baasil ning keeles on palju araabia keelest tulenevaid laene. Dari kirjakeel on kujunenud Kabuli murde baasil.

Iraani ja Afganistani pärsia keele erinevused

Foneetiliselt sarnaneb dari pärisa keele arhailisemale vormile. Kahe keele häälduslikud erinevused võivad olla märkimisväärsed, kuid haritud kasutajatel ei ole raskusi mõlema mõistmisel (välja arvatud teatud idiomaatiliste väljendite puhul).

Dialektid

Dari dialektidel, mida räägitakse Afganistani põhja, kesk ja idaosas, näiteks Kabulis, Mazaris ja Badakhshanis, on iseloomulikke tunnusjooni võrreldes Iraani pärsia keelega. Samas, Lääne-Afganistanis räägitav dari dialekt asub Afganistani ja Iraani keelte vahepeal. Herati dialekt jagab sõnavara ja fonoloogilisi tunnuseid nii dari kui Iraani pärsia keelega. Sarnasel on Ida-Iraani dialekt, nt see, mida räägitakse Mashhadis üsnagi sarnane Herati dialektiga Afganistanis.

Kabuli dialektist on saanud dari keele standardne dialekt. Alates 1940ndatest on Afganistani Raadio edastanud saateid Kabuli dialektis. See on taganud Kabuli ja teiste Afganistanis räägitavate dialektide homogeniseerumise. Alates 2003. aastast on Afganistani meedia dari keelseid programme samuti edastanud Kabuli dialektis.

Poliitilised vaated

Dari keelt emakeelena rääkijad kutsuvad oma keelt enamasti „farsi“. Termin „dari“ on aga poliitilistel põhjustel Afganistani valitsuse poolt ametlikult propageeritud ning omab riigis puštu keelega võrdset seisundit. Pärisa keele kohalik nimetus muudeti „farsist“ ametlikult „dariks“ 1964. aastal.[14][15] Dari on ka peamine keel hariduse omandamisel ning puštu keelt õpetatakse teise keelena. Samuti peetakse dari prestiižemaks keeleks.

Viited

  1. Frye, R.N., "Darī", The Encylcopaedia of Islam, Brill Publications, CD version
  2. 2,0 2,1 CIA – The World Factbook, "Afghanistan". Vaadatud 23.04.2012]
  3. Documentation for ISO 639 identifier: prs
  4. "The Afghans – Language Use". United States: Center for Applied Linguistics (CAL). 30. juuni 2002. Vaadatud 24. oktoobril 2010.
  5. "AFGHANISTAN v. Languages". Ch. M. Kieffer. Encyclopædia Iranica, online ed. Vaadatud 23.04.2012. Persian (2) is the language most spoken in Afghanistan. The native tongue of twenty five percent of the population ...
  6. 6,0 6,1 "Dari". UCLA International Institute: Center for World Languages. University of California, Los Angeles. Vaadatud 23.04.2012.
  7. "Languages of Afghanistan". SIL International. Ethnologue: Languages of the World. 2005. Vaadatud 23.04.2012.
  8. "Dari language". Encyclopædia Britannica Online. Vaadatud 23.04.2012.
  9. "Parsi-Dari" Ethnologue
  10. "Dari, Zoroastrian" Ethnologue
  11. 11,0 11,1 Iranica, "Afghanistan: v.Languages", Table 11. Vaadatud 23.04.2012
  12. Ebn al-Nadim, ed. Tajaddod, p. 15; Khjwārazmī, Mafātīh al-olum, pp. 116-17; Hamza Esfahānī, pp. 67-68; Yāqūt, Boldān IV, p. 846
  13. Omniglot. Vaadatud 23.04.2012.
  14. Willem Vogelsang, "The Afghans", Blackwell Publishing, 2002
  15. Declassified,

Välislingid