Ezra Pound: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
JYBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud pms:Ezra Weston Loomis Pound
64. rida: 64. rida:
[[nn:Ezra Pound]]
[[nn:Ezra Pound]]
[[oc:Ezra Pound]]
[[oc:Ezra Pound]]
[[pms:Ezra Weston Loomis Pound]]
[[pl:Ezra Pound]]
[[pl:Ezra Pound]]
[[pt:Ezra Pound]]
[[pt:Ezra Pound]]

Redaktsioon: 12. veebruar 2013, kell 00:19

Fail:Ezra Pound.jpg
Ezra Pound

Ezra Weston Loomis Pound (30. oktoober 1885 Hailey Idahos1. november 1972 Venezia) oli ameerika luuletaja, muusik ja kriitik.

Elukäik

Ezra Pound õppis Pennsylvanias, kus ta sai väga põhjaliku filoloogilise hariduse, mida ta hiljem täiendas provanssaali, itaalia, hiina, jaapani ja teiste vanade kultuurrahvaste kirjanduse uurimisega.

Teosed

  • "Cantos" (1911)
  • "Ripostes" (1912)
  • "Hugh Selvyn mauberly" (1920)

Tähtsus

Ezra Pound oli angloameerika moodsa luule üks kõige mõjukamaid esindajaid. Ta oli imažismi looja ja üks esimesi, kes vabavärssi õnnestunult pikkades luuleteostes kasutas.

Kriitiku ja toimetajana on ta palju kaasa aidanud William Butler Yeatsi, Thomas Elioti, Robert Frosti, Ernest Hemingway, James Joyce'i, David Herbert Lawrence'i ning paljude teiste kirjanike edule. Tugevalt on ta mõjutanud Allen Ginsbergi ja kogu biitnike põlvkonna luulet ning objektiviste. On arvatud, et tema mõjusid on kõikide 20. sajandi eksperimentaalsete luuletajate loomingus.

Ta tegi tõlkijana väga palju provanssaali ja hiina kirjanduse tutvustamiseks Euroopas, ehkki ta neid keeli arvatavasti väga hästi ei vallanud. Ta elustas huvi Kong Fuzi loomingu vastu ning tutvustas Läänes jaapani klassikalist draamat ja luulet. Samuti tõlkis ta inglise keelde kreeka, ladina ja anglosaksi klassikuid ajal, mil klassikalisele haridusele järjest vähem tähelepanu pöörati.

Muusikakriitikuna oli ta üks esimesi, kes hakkas 1920. aastatel Antonio Vivaldi loomingut ülistama (varem ei pööratud Vivaldile tähelepanu).

Pound äratas suurt tähelepanu oma fašistlike ja juudivaenulike vaadetega ning toetusega Benito Mussolinile. Sageli jäetakse tähele panemata, et umbes samavõrd kui antisemitismi leidub tema loomingus kiriku- ja budismivastasust.

Välislingid