Evaristus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: lisatud ilo:Papa Evaristo
61. rida: 61. rida:
[[hy:Էվարիստիուս (Հռոմի պապ)]]
[[hy:Էվարիստիուս (Հռոմի պապ)]]
[[hr:Evarist]]
[[hr:Evarist]]
[[ilo:Papa Evaristo]]
[[is:Evaristus]]
[[is:Evaristus]]
[[it:Papa Evaristo]]
[[it:Papa Evaristo]]

Redaktsioon: 8. veebruar 2013, kell 19:22

Evaristus (kreeka keeles Ευάριστος, tähendab "hästi meeldiv") oli viies paavst.

Et tema valitsemisaja kohta pole säilinud ühtki kaasaegset dokumenti, siis annavad varasemad allikad tema valitsemisaja pikkuse kohta erinevaid andmeid. Eusebios väidab, et Evaristus valitses 8 või 9 aastat, Liber Pontificalis väidab samuti, et alla 10 aasta, kuid Liberiuse kataloog, kus teda nimetatakse Aristuseks, nimetab valitsemise kestuseks 13 aastat ja 10 kuud. Andmete erinevuse tõttu tunnustatakse Eusebiose antud lühimat valitsemisaega, seega 8 aastat.

Tema nimi osutab kreeka päritolule, kuid tema isa nimi oli Juuda, kes oli Petlemmast pärit juut. Evaristus oli pärit Antiookiast.

Traditsiooni järgi jagas Evaristus Rooma kogudused presbüterite vahel ja kohustas piiskopi saatjaskonnas osalema seitset diakonit. Talle omistatakse ka esimeste kardinalide määramine. Ta olevat sätestanud kirikute sissepühitsemise reeglid piiskoppide poolt. Evaristus pühitses oma ametiajal 15 piiskoppi, 7 preestrit ja 2 diakonit.

Traditsioon tunnustab ka tema märtrisurma ja matmist Püha Peetruse lähedale. Kuigi kirikuloos on tuntud kaks kirja ja kaks dekreeti, mis omistatakse Evaristusele, peetakse neid siiski apokrüüfilisteks.

Evaristust austatakse katoliku kirikus ja õigeusu kirikus märtri ja pühakuna, tema mälestuspäev on 26. oktoober.

Välislingid

Kirjandus

Eelnev
Clemens I
Rooma paavst
97/99-105/107
Järgnev
Aleksander I