Kanalised: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: lisatud tl:Galliformes
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: lisatud ceb:Langgam nga adunay manok
63. rida: 63. rida:
[[bg:Кокошоподобни]]
[[bg:Кокошоподобни]]
[[ca:Gal·liforme]]
[[ca:Gal·liforme]]
[[ceb:Langgam nga adunay manok]]
[[cv:Чăх евĕрлисем]]
[[cv:Чăх евĕрлисем]]
[[cs:Hrabaví]]
[[cs:Hrabaví]]

Redaktsioon: 7. veebruar 2013, kell 23:53

Kanalised
Mikaadofaasan Tallinna loomaaias
Mikaadofaasan Tallinna loomaaias
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Kanalised Galliformes

Kanalised (Galliformes) on selts üle maailma levinud jässaka kehaehitusega linde.

Süstemaatika

Seltsi kuulub seitse sugukonda:

Enamik seltis kuuluvatest lindudest on kosmopoliitse levikuga jahi- või kodulinnud. Väiksem neist on ida-sinivutt, suurim metskalkun. Kanaliste 290-st liigist 111 kuuluvad IUCNi punasesse nimekirja.

Kirjeldus

Kanalised on tüsedad, väikse peaga ja enamasti suurte laiade tiibadega. Ehkki enamik suudab madalat ja kiiresti lennata, elab siiski enamus neist maapinnal. Kanalistel on tugevad jalad ja nad suudavad kiiresti joosta. Maapinnal elavate kanaliste pojad sibavad juba varsti pärast koorumist. Kuna nad on paljude kiskjade lemmiksaak, on nende värvus küllaltki tuhm. Erandiks on isafaasanid, kelle sulestik on suhteliselt kirev. Enamasti on kõigil selle seltsi lindudel jäigad suled ning hästi arenenud lisarood (välja arvatud tuttkanal. Nokk on lühike, tugev ja veidi konksja tipuga. Ülanoka servad ulatuvad üle alanoka servade. Pugu on suur, lihasmagu tugevasti arenenud. Kanaliste puhul kehtib suguline dimorfism (sugupoolte erinemine).

Isane metsis

Eluviis ja elupaigad

Kanalised elavad väga mitmesugustes biotoopides - metsades, põldudel, rohtlates. Nad elutsevad maapinnal ja neist enamik on paigalinnud. Kanalised on pesahülgajad linnud. Enamik kanalisi on polügaamsed, ei moodusta püsivamaid paare ning isased ei kanna järglaste eest hoolt. Vaid mõned liigid on monogaamsed ja moodustavad kindlamaid paare. Sel juhul kasvatavad poegi mõlemad vanalinnud. Polügaamsete liikide puhul on paaritumis-perioodil näha vaatemängulisi rühmamänge. Mängude eesmärk on saada endale ilus emane ja isalinnud võtavad selle nimel erinevaid poose, häälitsevad ja kaklevad ägedasti. Emaslind jälgib neid toiminguid ja mängude lõpedes valib tugevama. Suled vahetuvad järk-järgult: linnud ei kaota lennuvõimet, ehkki nende liikumisaktiivsus kahaneb märgatavalt.

Toitumine

Kanalised toituvad taimedest ja nende osadest ning putukatest, keda nad lehtede ja risu alt leiavad. Paljud kanalised, eriti nurmkana, hävitavad kahjurputukaid, tuues sellega olulist kasu.


Väljasurnud sugukonnad

Kanad