Kiud: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud ba:Сүстәр
EmausBot (arutelu | kaastöö)
53. rida: 53. rida:
[[pt:Fibra]]
[[pt:Fibra]]
[[qu:Q'aytucha]]
[[qu:Q'aytucha]]
[[ru:Текстильные волокна]]
[[ru:Волокно]]
[[sq:Fibrat]]
[[sq:Fibrat]]
[[simple:Fibre]]
[[simple:Fibre]]

Redaktsioon: 7. veebruar 2013, kell 10:57

Kiud on materjaliklass. Kiududest toodetakse kangaid, millest valmistatakse rõivaid, voodiriideid ja palju muud.[küsitav] Osa kiududest on looduslikud, teised on saadud keemiliste protsesside abil.

Looduslikud kiud

Looduslikke kiude saadakse loomadelt ja taimedelt.Neid kiude saab kedrata lõngaks,millest saab kangastelgedel kududa kangast.

Fail:Silkworm & cocoon.jpg
Siidiuss ja puuvill
Lammas

Vill,see on kõige tavalisem loomne kiud,saadakse lammaste karvkattest.Villa kvaliteet sõltub lamba tõust.

Puuvilla põld

Siidi toodavad siidiliblika röövikud,keda kutsutakse siidiussideks ja kes kerivad enda ümber kookoni,et selles nukkuda liblikaks. Siidifarmides kogutakse kookoni moodustamiseks kootud pikad kiud kokku. Palju kiude saadakse taimedest. Puuvill pärineb kiutombust,mis moodustab puuvillataimekupra ümber. Dźuut, sisal ja kanep annavad tugevaid taimseid kiude,mida kasutatakse köite ja puldanriide valmistamiseks. Linane pesu on tehtud linataime varrest saadud kiududest.


Mall:Link FA

Sünteetilised kiud

Esimesed sünteetilised kiud valmistati 20,saj alguses.Viskoossiidi tehakse tselluloosist,lahustades puupulp leelises.Seda segu töödeltakse seejärel kemikaaliga,mis muudab ta kleepjaks vedelikuks,mida kutsutakse viskoosiks.Viskoosi lahus surutakse seejärel läbi peenikeste aukude väävelhappe vanni.Hape muudab viskoosilahuse kõvaks ja moodustab kiud, mis sarnaneb siidile.Neid kiude saab kedrata lõngaks ja seejärel kududa siidikangaks. Sellised kiude nagu nailon,polüester ja akrüül valmistatakse naftast keemiliste protsesside abil.Nad sarnanevad plastmassidega. Sünteetilised kiud on sageli tugevamad kui looduslikud kiud.Neist saab kududa kortsumiskindlaid kangaid,aga samuti kasutatakse neid köite ja vaipade valmistamiseks.