Alexander Mackenzie: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
6. rida: 6. rida:
[[1820]]) oli [[Šotimaa|šoti]] [[maadeuurija]].
[[1820]]) oli [[Šotimaa|šoti]] [[maadeuurija]].


Alexander MacKenzie sündis [[Stornoway]]s [[Šotimaa]]le kuuluval [[Lewis]]e saarel [[Välis-Hebriidid]]es. Aastal 1774 kolis tema perekond [[New York]]i ja hiljem 1776. aastal [[Montréal]]i. Aastal 1779 ta said tööd [[North West Company]]s ja sooritas reisi [[Athabasca järv]]ele ning rajas aastal 1788 [[Fort Chipewyan]]i. Teda saadeti oma partnerit [[Peter Pond]]i asendada. Pondi käest sai Mackenzie teada, et põliselanikud said aru, et kohalikud jõed voolavad loodesuunas. Toetades selel infoga, ta avastas [[Mackenzie jõgi]] [[10. juuli]]l [[1789]] ja liikus selle suudmeni lootusega [[Loodeväil]]a [[Vaikne ookean|Vaikse ookeani]] avastada. Mackenzie lõpetas reisi [[Põhja-Jäämeri|Põhja-Jäämere]] jõudmas ja nimetas jõgi "Disappointment River" ("Pettumuse jõgi"), sest ei jõudnud ta [[Cooki laht]]e [[Alaska]]s nagu ootasid.<ref>[http://www.biographi.ca/009004-119.01-e.php?&id_nbr=2521&&PHPSESSID=dgr5pbd943jj9biceljtdooi73 Biography of Mackenzie, Sir Alexander at the ''Dictionary of Canadian Biography Online'']</ref> Hiljem nimetati jõgi ümber Mackenzie jõeks tema järgi.
Alexander MacKenzie sündis [[Stornoway]]s [[Šotimaa]]le kuuluval [[Lewise saar]]el [[Välis-Hebriidid]]es. Aastal 1774 kolis tema perekond [[New York]]i ja hiljem 1776. aastal [[Montréal]]i. Aastal 1779 ta said tööd [[North West Company]]s ja sooritas reisi [[Athabasca järv]]ele ning rajas aastal 1788 [[Fort Chipewyan]]i. Teda saadeti oma partnerit [[Peter Pond]]i asendada. Pondi käest sai Mackenzie teada, et põliselanikud said aru, et kohalikud jõed voolavad loodesuunas. Toetades selel infoga, ta avastas [[Mackenzie jõgi]] [[10. juuli]]l [[1789]] ja liikus selle suudmeni lootusega [[Loodeväil]]a [[Vaikne ookean|Vaikse ookeani]] avastada. Mackenzie lõpetas reisi [[Põhja-Jäämeri|Põhja-Jäämere]] jõudmas ja nimetas jõgi "Disappointment River" ("Pettumuse jõgi"), sest ei jõudnud ta [[Cooki laht]]e [[Alaska]]s nagu ootasid.<ref>[http://www.biographi.ca/009004-119.01-e.php?&id_nbr=2521&&PHPSESSID=dgr5pbd943jj9biceljtdooi73 Biography of Mackenzie, Sir Alexander at the ''Dictionary of Canadian Biography Online'']</ref> Hiljem nimetati jõgi ümber Mackenzie jõeks tema järgi.


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 31. jaanuar 2013, kell 22:42

 See artikkel on maadeavastaja kohta. Teiste inimeste sama nimega kohta vaata Alexander Mackenzie (täpsustus)

Sir Alexander MacKenzie (või Mackenzie, gaeli keeles Alasdair MacCoinnich, 176412. märts 1820) oli šoti maadeuurija.

Alexander MacKenzie sündis Stornoways Šotimaale kuuluval Lewise saarel Välis-Hebriidides. Aastal 1774 kolis tema perekond New Yorki ja hiljem 1776. aastal Montréali. Aastal 1779 ta said tööd North West Companys ja sooritas reisi Athabasca järvele ning rajas aastal 1788 Fort Chipewyani. Teda saadeti oma partnerit Peter Pondi asendada. Pondi käest sai Mackenzie teada, et põliselanikud said aru, et kohalikud jõed voolavad loodesuunas. Toetades selel infoga, ta avastas Mackenzie jõgi 10. juulil 1789 ja liikus selle suudmeni lootusega Loodeväila Vaikse ookeani avastada. Mackenzie lõpetas reisi Põhja-Jäämere jõudmas ja nimetas jõgi "Disappointment River" ("Pettumuse jõgi"), sest ei jõudnud ta Cooki lahte Alaskas nagu ootasid.[1] Hiljem nimetati jõgi ümber Mackenzie jõeks tema järgi.

Viited