Suveaeg: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Jotterbot (arutelu | kaastöö)
113. rida: 113. rida:
[[fi:Kesäaika]]
[[fi:Kesäaika]]
[[sv:Sommartid]]
[[sv:Sommartid]]
[[tl:Daylight saving time]]
[[tl:Oras sa tag-init]]
[[ta:பகலொளி சேமிப்பு நேரம்]]
[[ta:பகலொளி சேமிப்பு நேரம்]]
[[th:เวลาออมแสง]]
[[th:เวลาออมแสง]]

Redaktsioon: 28. jaanuar 2013, kell 13:22

Kella keeramine suveaja kasutamisel
Kevadel: Üleminek suveajale Sügisel: Üleminek vööndiajale
Kevadel: Üleminek suveajale Sügisel: Üleminek vööndiajale

Suveaeg on vööndiajast ühe tunni võrra hilisemaks nihutatud kellaaeg. Suveajale minnakse Euroopas märtsi viimasel pühapäeval kell 01:00 UTC (Eestis 3:00) ja tagasi vööndiajale minnakse oktoobri viimasel pühapäeval kell 01:00 UTC (Eestis 4:00). Siis keeratakse ajanäitajad tund aega tagasi. Mitteametlikult nimetatakse vööndiaega ka talveajaks.

Suveaja kasutamist põhjendatakse loodusliku valguse ratsionaalsemast kasutamisest saadava elektrienergia kokkuhoiuga. Ekvatoriaalvöötmes suveaeg majanduslikku efekti ei anna ning seda seal ei kasutata.

Suveaja kasutamine maailmas

██ Piirkonnad, kus kasutatakse suveaega.

██ Piirkonnad. kus on suveaega kasutatud, kuid enam ei kasutata.

██ Piirkonnad, kus suveaega ei ole kunagi kasutatud.

Esimest korda kehtestati suveaeg Saksamaal 30. aprillil 1916. Eestis mindi esimest korda suveajale 14. juulil 1917 (hiljem veel mõlema Saksa okupatsiooni ajal ja siis üle hulga aja 1. aprillil 1981). Tänapäeval kasutavad suveaega põhjapoolkeral Kanada, Ameerika Ühendriigid ja Euroopa riigid ning lõunapoolkeral Austraalia, Uus-Meremaa, Paraguai, Tšiili ja Brasiilia. Venemaa loobus 2011. aastal talveajale üleminemisest.

Eesti läheb suveajale üle märtsi viimasel pühapäeval kell 03:00 (01:00 GMT) ning kellaosutid tuleb nihutada ühe tunni võrra edasi.

Suveajale lähevad üle kõik Euroopa Liidu liikmesriigid, kuna siseturu ühtse toimimise huvides kehtib kogu Euroopa Liidus ühine kuupäev ja kellaaeg suveaja alguse kohta.

Suveaeg lõpeb oktoobrikuu viimasel pühapäeval kell 04:00 öösel (01:00 GMT) ning siis tuleb kellaosutid nihutada ühe tunni võrra tagasi.[1]

Ameerika Ühendriikides ja Kanadas on osariike ja piirkondi, mis ei kasuta suveaega või kus elavad inimesed ignoreerivad kaks kord aastas toimuvat kellaaja muutmist.

Venemaal on suveaeg vööndiajast kaks tundi ees, sest Venemaa territooriumil kehtib dekreediaeg, mis lisab aastaringselt vööndiajale ühe tunni.

Viited

Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA