Windows 8: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ninatark (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
KamikazeBot (arutelu | kaastöö)
135. rida: 135. rida:
[[ko:윈도 8]]
[[ko:윈도 8]]
[[hy:Windows 8]]
[[hy:Windows 8]]
[[hi:विण्डोज़ ]]
[[hi:विंडोज़ 8]]
[[hr:Windows 8]]
[[hr:Windows 8]]
[[it:Windows 8]]
[[it:Windows 8]]

Redaktsioon: 26. jaanuar 2013, kell 18:36

Windows 8 on uusim operatsioonisüsteem Microsoftile, mille eelkäija Microsoft Windowsi reas on Windows 7 ja on mõeldud kasutamiseks PC-del. Windows 8 kasutajaliides näeb välja nagu Windows PhoneMetro disain. Suured otseülekande sisuga kastikesed, kirkad värvid, Helvetica kirjastiil jpm. Rakendused avanevad täisekraanil ning ekraaniäärne ala on puutetundlik.

Milestone lekked

32-bitine Milestone 1 ehitusega 7850, ehituse kuupäevaga 22. september 2010, lekkis BetaArchive’i, mis varsti levis edasi P2P/torrenti jagamise võrgustikku 12. aprillil 2011. Milestone 1 sisaldab Windows Explorer’i jaoks ribaliidest, PDF-lugejat nimega Modern Reader, uuendatud tegumihaldurit nimega Modern Task Manager ja ISO-failide monteerimisvõimalust.
32-bitine Milestone 2 ehitusega 7927, lekkis The Pirate Bay’sse 29. augustil 2011 kohe pärast piltide levimist BetaArchive'i. Funktsioonid on peaaegu samasugused nagu 7955 ehitusega Milestone 2-l.
32-bitine Milestone 2 ehitusega 7955, lekkis BetaArchive'i 25. aprillil 2011. Selle ehituse funktsioonid sisaldavad uue kujundusega sisselogimist ja uut failisüsteemi nimega Protogon.
64-bitine Milestone 3 ehitusega 7959, lekkis BetaArchive'i 1. mail 2011. See ehitus on üpris märkimisväärne, kuna ta oli esimene avalikustatud väljalase Windows Server 8 ehitusest, ühtlasi ka esimene väljastatud 64-bitine versioon.
Milestone 3 ehitusega 7971, lasti välja ainult lähedastele Microsofti partneritele 29. märtsil 2011 ning hoiti ülimas saladuses, kuid sellegipoolest mõned ekraanipildid levisid. Windows 7 Basic teema kasutab nüüd sarnaseid meetrikaid nagu Aero stiil, kuid säilitab oma mitte-riistvara kiirendatud kujundust ning toetab ka tegumiriba lõikepilte. Kaustadelt on eemaldatud „sulge, maksimeeri, minimeeri“ nupud, jäetud on ainult märgid.
64-bitine Milestone 3 ehitusega 7989, lekkis Win7vista'sse 18. juunil 2011, päev pärast ekraanipiltide levimist internetti. Selles ehituses ilmus SMS-i funktsioon, uus virtuaalne klaviatuur, uus buutimisekraan, läbipaistvus põhiteemas, geograafilise asukoha teenus, Hyper-V 3.0 ja PowerShell 3.0.

Uued omadused

Windows 8 sisaldab mitmeid uusi võimalusi, sealhulgas USB 3.0 toetust, Live ID ühendamist, Windows App Store, võimalust käivitada operatsioonisüsteemi USB mälupulgalt ning kergemaid süsteemi taastamisvõimalusi.

Windows 8 töötab nii X86 kui ka ARM arhitektuuril

Windows 8 ei ole loodud toimimaks ainult laua- ja sülearvutites, vaid ka tahvelarvutites. Varasemate Windowsi operatsioonisüsteemidega ei oleks see võimalik olnud, kuna need olid optimeeritud töötama ainult Inteli x86 arhitektuuril, kuid 90% mobiilsetest seadmetest nagu nutitelefonid, tahvelarvutid või pihuarvutid, töötavad aga ARM arhitektuuril. ARM arhitektuur lubab luua kompaktseid seadmeid vähese voolutarbimise ja seda ilma ventilaatoriteta, samuti muudab ARM-protsessorite kasutamine võimalikuks õhukesed ja energiasäästlikud seadmed. „Metro“ disain muudab puutetundliku ekraani kasutamise mugavaks, samas aga ei tasu karta, et järgmise Windowsiga surutakse kõigile peale „Metro“ kastikesed, kuna kasutajad saavad vabalt kasutada ka traditsioonilist tegumiribaga avaekraani ning seda siis ühe nupuvajutusega puutetundlikuks kasutamiseks sõbralikuma „Metro“ keskkonna peale ümber lülitada.

Piltsalasõna

Uus autentimise meetod võimaldab kasutajatel sisse logimisel parooli asemel visandada pildil kolm punkti.

USB 3.0

Windows 8-l saab olema sisseehitatud USB 3.0 tugi, et paremini reguleerida võimsust ning pikendada aku eluiga.

Windows Store

Microsoft on veendumusel, et sissejuhatus Windows Store'i Windows 8-s, sarnaselt Mac App Store'ile, võimaldab arendajatel avalikustada nende „Metro“ stiilis rakendusi Windows 8 seadmetele. Windows Store võib samuti arendajatel ka võimaldada avalikustada nende Win32 või „traditsioonilise töölaua“ rakendusi, kuigi Store võimaldab anda ainult viiteid rakenduste veebilehtedele. Ted Dworkin (Program Management Partner Director) rõhutas, et Windows Store võib olla ainus põhjus jaotamaks „Metro“ stiilis rakendusi kasutajatele, võimaldamaks Microsoftil skaneerida rakendusi turvaaukude ja pahavara leidmiseks. Siiani ei ole veel litsentsimine ja tulu jaotamine läbi Windows Store kinnitatud.

Windows To Go

Windows 8-l on tulemas uus funktsioon nimega Windows To Go. Windows To Go võimaldab Windows 8-t käima panna ka USB mälupulgalt. See töötab mõlema, nii USB 2.0 kui ka USB 3.0-ga. Lisaks sellele süsteem külmutatakse, kui USB mälupulk eemaldatakse, ning jätkab operatsiooni, kui USB mälupulk sisestatakse 60 sekundi jooksul tagasi.

Tegumiriba

Windows 8 hoolitseb konfigureeritava tegumiriba eest traditsionaalses Windowsi töölaual, mis hõlmab mitut monitori. Mitme monitori tegumiriba on kasutusel, et kuvada minimeeritud aknaid ning seda saab nii sisse kui ka välja lülitada. Windows 8 võimaldab kasutajal kuvada erinevaid taustapilte erinevatel monitoridel või siis sama taustapilti, mis on venitatud üle mitme monitori.

Uus lihtsam taastamine

The Developer Preview'l on kaasas kaks taastamisfunktsiooni - värskenda ja lähtesta, ning mõlemad taastavad lihtsamini, kui uuesti installimine. Vormija hoiab kõik kasutajaseaded ja failid puutumatuna ning tühistab ainult kõik Windows failide muudatused uute originaalsete vastu, samal ajal kui eemaldab kõik installitud programmid ja rakendused. Viimane kustutab kõik failid ja installib efektiivselt Windows'i uuesti, aga seda ilma igasuguse tavalise kasutaja sisendita, nagu näiteks nõustumine litsentsi lepinguga. Pärast nullistamise lõppu küsitakse kasutaja käest tootekoodi, peale mida jätkub kasutaja loomine.

Windows Live ID integratsioon

Üheks suureks muutuseks võib nimetada ka seda, et kasutajakontod ei pea enam olema ainult kohalikud (või Active Directori domeenist), vaid võivad olla seotud Windows Live ID kaudu. Selle eeliseks on, et kasutajad ei kaota oma sätteid ja faile, kui nad liiguvad oma koduarvutist tööarvutisse või mõnda teise arvutisse, kus on operatsioonisüsteemiks Windows 8.

Tegumihaldur

Uus tegumihaldur asendab varasemat Windows’ i tegumihaldurit (kuigi vana versioon on ka kaasa arvatud). On tehtud järgnevad muudatused:

  • Vahekaart on vaikimisi peidetud. Selline vaade näitab ainult rakendusi.
  • Allikate kasutamine protsessi aknas on näidatud erinevate kollaste varjunditega, tumedamad värvid esindavad suuremat kasutust.
  • Jõudluse aken on jagatud CPU, mälu, ketta, kohtvõrgu ja juhtmeta võrgustiku (kui kasutatav) sektsioonideks. Seal on üleüldine graafika kõigi jaoks ning ühe peale klikkides toob esile selle allika üksikasjad.
  • CPU aken ei too enam vaikimisi esile individuaalset graafikat iga loogilise protsessori kohta süsteemis. See näitab nüüd NUMA sõlme andmeid.
  • CPU aken näitab nüüd lihtsaid protsente soojust kaardistavate paanidega, et kuvada süsteemi kasutamist paljude (64 või rohkem, kuni 640-i) loogiliste protsessoritega. Kasutatav värv selle jaoks on sinine, tumedamad värvid tähendavad taaskord suuremat kasutust.
  • Kursori viimine üle igasuguse loogilise protsessori andmestiku näitab nüüd selle protsessori NUMA sõlme ja tema ID'd.
  • Lisatud on uus käivitamise aken, mis loetleb käivitamise rakendusi.
  • Protsesside aken loetleb nüüd rakenduste nimesid, rakenduste staatusi ning üleüldist andmestiku kasutamist CPU, mälu, ketta ning võrgustiku allikate kohta iga protsessi jaoks.
  • Uus tegumihaldur tunneb ära WinRT rakenduse „kahtlase” staatuse.
  • Vanas tegumihalduris asuv normaalse protsessi informatsioon on leitav nüüd uues detailide aknas.

Aktiveerimine

Mike Angiulo oli veendunud Computex 2011-l, et Windows 8 võib kasutada OEM Activation 2.1 (kasutati Windows 7-s) asemel kasutada OEM Activation 3.0, mis arvatavasti muudab Windows 8 raskemini kräkitavaks.

Virtualiseerimine

Windows 8 sisaldab ka Microsoft'i Hyper-V virtualiseerimistarkvara. Varasemalt on seda pakutud ainult Windows Server'is, kuid nüüd on Hyper-V saadaval esimest korda ka Windows'i kliendiversioonis. Süsteemi tingimused Hyper-V kohta on 64-bit protsessor, 64-bit versioon Windows 8-st ja minimaalselt 4 GB RAM'i. Hyper-V nõuab veel 64-bit süsteemi, millel on SLAT (tunnus, mis tõhustab mälu haldamist). Paljud Inteli ja AMD praegustest protsessoritest toetavad seda tunnust, sisaldades palju Inteli I-Seeria protsessoreid ja AMD 10h family protsessoreid.

Kiiremini käivitumine

8. septembril 2011 avaldas Microsoft, et Windows 8 käivitub kiiremini tänu Kerneli mälu talletamisele kõvakettale väljalülitamisel ning laeb selle uuesti arvuti käivitamisel (sarnane olemasolevale talveune võimalusele).

Buutimise turvalisus

Windows 8 toetab UEFI buutimise turvalisust. See võimaldab uutel asutustel neutraalset lähenemist programmide ning püsivara kaitsele. See põhineb Public Key Infrastructure (PKI) protsessil, mis kinnitab püsivara kujundeid, enne kui on nende talitlemine lubatud. Kaitstud buutimine aitab vähendada buutimise laadimisel tekkivate ründamiste riske.

Protogoni failisüsteem

Windows 8 arvatavasti toetab uut failisüsteemi koodnimega Protogon. Sellest failisüsteemist pole väga palju avalikustatud. Kindlad Windows 8 ehitused lubavad arvatavasti kasutajatel partitatsioone vormindada Protogoni failisüsteemiga.

„Metro“ disain

Windows 8 üheks iseloomulikuks tunnuseks on ulatuslikult uuesti disainitud „Metro“ stiilis kasutajaliides, optimeeritud puuteekraanile, nagu ka hiir ja klaviatuur. Uus avaekraan, sarnane Windows Phone ühele avaekraanile, sisaldab rakenduste otseülekande paane. Avaekraan asendab Start menüüd, mis käivitatakse Start nupu või Windows võtme kaudu ja on ka esimene ekraan, mis käivitamisel avaneb. Kasutaja saab minna regulaarsele töölauale kui valib “töölaua” paani või traditsioonilise töölauale põhineva rakenduse. Avaekraan näitab ka kasutajanime ning pilti.

[[Windows 8] uueks tunnuseks on ka uus sisselogimise/lukustuse ekraan, mis näitab kuupäeva ja aega ning teateid koos kohandatud taustaga.

Riistvaralised nõuded

Süsteemi nõuded Windows Developer Preview'l (Windows 8 prooviversioon) on sarnased Windows 7-ga.

Minimaalsed riistava tingimused Windows Developer Preview'l
Arhitektuur 32-bit 64-bit
Protsessor 1 GHz x86-64 1 GHz x64
RAM 1 GB 2 GB
Graafikakaart DirectX 9 graafika protsessor (Aero jaoks vajalik ka WDDM draiveri mudeliga 1.0)
HDD vaba ruumi 16 GB vaba ruumi 20 GB vaba ruumi


Windows 8 toetab ka puuteekraani. „Metro“ rakenduste jaoks on nõutav ekraani resolutsioon 1024x768 või kõrgem.

Microsoft võib nõuda ka, et uutel arvutitel oleks UEFI turvalise buutimise funktsioon vaikimisi lubatud, et saada Windows 8 sertifikaati. Sellega on väga palju tegeldud. Tootjal on voli valida, millised tunnusmärgid on aktsepteeritavad funktsioonide poolt ja pakkuda võimalust selle turvalise buutimise funktsiooni väljalülitamist. Microsoft on adresseerinud selle probleemi oma blogis.

Microsoft avalikustas maksimaalselt toetatud riistvara spetsifikatsioone Windows Server 8 kohta BUILD konverentsil.

Kasutatud materjal