2012. aasta Aurora kinotulistamine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
EmausBot (arutelu | kaastöö)
78. rida: 78. rida:
[[th:เหตุยิงกันในออโรรา ค.ศ. 2012]]
[[th:เหตุยิงกันในออโรรา ค.ศ. 2012]]
[[vi:Nổ súng tại Aurora 2012]]
[[vi:Nổ súng tại Aurora 2012]]
[[uk:Стрілянина в Аврорі 2012]]
[[uk:Стрілянина в Орорі 2012]]
[[ur:2012 اورورا حملہ]]
[[ur:2012 اورورا حملہ]]
[[zh:2012年奥罗拉枪击事件]]
[[zh:2012年奥罗拉枪击事件]]

Redaktsioon: 20. jaanuar 2013, kell 12:43

2012. aasta Aurora kinotulistamine toimus 20. juulil 2012, kui raskerelvastuses mees avas Auroras, Colorados Century 16 kinos, filmi "Pimeduse rüütli taastulek" kesköise esilinastuse ajal tule, tappes vähemalt 12 ja vigastades vähemalt 58 inimest. Tulistaja oli musta riietatud, kandis kuulikindlat vesti ja gaasimaski ja oli relvastatud mitme tulirelvaga. Politsei pidas tulistaja kinoparklas kinni. Tulistajaks osutus James Eagan Holmes ja politsei arvab, et ta tegutses üksi. Hetkel üritatakse kahjutuks teha pomme kahtlusaluse korteris, mille ta oli mineerinud. Tulistamine oli ohvrite arvult suurim USA ajaloos.

Tulistamine

Tulistamine leidis aset Century 16 kino 9. kinosaalis. Tulistaja ostis seansile pileti ja sisenes kinno. Seejärel lahkus ta varuväljapääsu kaudu, jättes selle lahti ja naasis raskerelvastuses. Aurora politseiülema Dan Oatesi sõnul oli tulistaja musta riietatud ja kandis kiivrit, vesti, jalakaitsmeid, kõrikaitset, kubemekaitset ja musti kindaid.

Tulistaja viskas saali pisargaasi- või suitsupommi ja avas saalis viibinud inimeste pihta tule. Inimesed ei arvanud alguses, et isik on ohtlik. Mees kandis kostüümi, aga filmi vaadanud inimesed olid esilinastuse jaoks samuti kostümeeritud. Alles siis, kui kanistrid saali lendasid ja inimeste pihta tuli avati, saadi olukorra tõsidusest aru.

Mees avas inimeste pihta valimatult tule, peatudes ainult, et relva laadida. Mõned kuulid lendasid kõrvalsaali, kus inimesed samuti pihta said. Politsei sai esimesed teated tulistamisest 0:39 ja esimesed patrullid saabusid minutitega. Tulistajaks osutunud John Eagan Holmes oli mõni kuu enne tulistamist ostnud 6 000 padrunit. Relvad ja laskemoon olid hangitud seaduslikult.

Pärast tulistamist

John Eagan Holmes peeti kino taga parklas kinni ja ta ei osutanud kinnipidamisel vastupanu. Politseinikud leidsid kinost ja tema autost mitu tulirelva. Võimud teatasid hiljem, et mees oli oma juuksed punaseks värvinud ja kutsus ülekuulamisel ennast Jokkeriks.

Ohvrid

Tulistamises sai pihta või vigastada 70 inimest, kellest 10 suri sündmuskohal ja 2 haiglas. Ohvrite vanus varieerus 3 kuust 45 eluaastani.

Hukkunute nimekiri

  • Jonathan T. Blunk, 26
  • Alexander J. Boik, 18
  • Jesse E. Childress, 29
  • Gordon Cowden, 51
  • Jessica Ghawi (Redfield), 24
  • John T. Larimer, 27
  • Matthew McQuinn, 27
  • Micayla Medek, 23
  • Veronica Moser-Sullivan, 6
  • Alex M. Sullivan, 27
  • Alexander Teves, 24
  • Rebecca Wingo, 32

Kõik ohvrid surid kuulihaavadesse.

Kahtlusalune

James Eagan Holmes sündis 13. novembril 1987 ja kasvas üles San Diegos.

Holmesil polnud varasemaid tõsiseid rikkumisi. Ainuke rikkumine oli trahv kiiruseületamise eest, mille ta oli saanud 2011. aasta oktoobris.

Mees viidi pärast tabamist Arapahoe kinnipidamisasutusse, kus ta paigutati üksikkongi, sest kardeti, et kaasvangid võivad proovida teda tappa.