Eduard Rüga: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
23. rida: 23. rida:


==Elukäik==
==Elukäik==
Eduard Rüga lõpetas [[Võru]]s gümnaasiumi ja [[1928]]. sai temast kunstikooli "[[Pallas (kunstikool)|Pallas]] õpilane [[Jaan Vahtra]] ettevalmistusklassis. Majanduslikel põhjustel katkes õpingud mõne aasta pärast. Noor kunstnik jätkas iseseisvalt tööd ning osales [[1934]]. aastal Võru noorte kunstnike näitusel. Samal aastal naasis ta ka "Pallasesse", seekord [[Nikolai Triik|Nikolai Triigi]] maaliateljeesse. Samaaegselt õppis ta graafikat [[Arkadio Laigo]] juures.
Eduard Rüga lõpetas [[Võru]]s gümnaasiumi ja [[1928]]. sai temast kunstikooli "[[Pallas (kunstikool)|Pallas]] õpilane [[Jaan Vahtra]] ettevalmistusklassis. Majanduslikel põhjustel katkes õpingud mõne aasta pärast. Noor kunstnik jätkas iseseisvalt tööd ning osales [[1934]]. aastal Võru noorte kunstnike näitusel. Samal aastal naasis ta ka "Pallasesse", seekord [[Nikolai Triik|Nikolai Triigi]] maaliateljeesse. Samaaegselt õppis ta graafikat [[Arkadio Laigo]] juures. Kunstniku käekiri oli nii märgatavalt erinev eelkäijate omast, et graafikaateljee juhataja Laigo keeldus alla kirjutamast tema lõputunnitusele, väites, et Rüga pole lõpetamiseks küps. Konflikt lahenes ja Rüga lõpetas kooli ühes "Pallase" arvukaimas lennus koos [[Lepo Mikko]], [[Elmar Kits]]e, [[Erich Pehap]]i jt (kokku üheksa kunstnikku).


[[1944]] emigreerus Rüga [[Saksamaa]]le ja sealt [[1949]] [[USA]]-sse. Eduard Rüga oli aktiivne ka väliseesti kultuurielu organiseerimisel. Ta oli [[Eesti Kujutavkunstnike Keskus]]e laekur ning esimees. Tema eestvedamisel korraldati näitusi New Yorgi Eesti Majas ning mitmetes muuseumides ja galeriides.
Rüga osales edukalt [[Eesti Kunsti Sihtkapitali Valitsus]]e korraldatud rändnäitusel [[Itaalia]]s, [[Ungari]]s, [[Poola]]s, [[Belgia]]s. [[Antverpeni Kuninglik Muuseum]] ning [[Rooma Moodsa Kunsti Rahvusgalerii]] ostsid kaks kunstniku tööd. Eduard Rüga põhialaks kujunes [[puugravüür]], mis oli tollal pks populaarseim graafikatehnika. Kunstniku käekiri oli nii märgatavalt erinev eelkäijate omast, et graafikaateljee juhataja Laigo keeldus alla kirjutamast tema lõputunnitusele, väiteks, et Rüga pole lõpetamiseks küps. Konflikt lahenes ja Rüga lõpetas kooli ühes "Pallase" arvukaimas lennus koos [[Lepo Mikko]], [[Elmar Kits]]e, [[Erich Pehap]]i jt (kokku üheksa kunstnikku).


Eduard Rüga oli [[Üliõpilasselts Liivika]] liige.
Kodumaa-aastate loomingu tipphetkeks saam lugeda mappi "Lõuna-Eesti inimene ja loodus" (1942–1943), mille kavand pälvis Haridusministeeriumi preemia. Eduard Rüga viljeles mapi koostamisel tollal eesti ainulaadset mitmevärvilist kõrgtrükigraafikat.


==Looming==
[[1944]]. emigreerus Rüga [[Saksamaa]]le ja sealt [[1949]]. [[USA]]-sse. Ameerikas sattus kunstnik täiesti uude keskkonda nii ühiskondlikus kui kunstilises mõttes ning see tõi 50-ndate alguses kaasa pöörde Rüga loomingus. Ta teostas rea peaaegu abstraktseid figuraalkompositsioone. Puugravüür asendus [[linoollõige|linoollõikega]]. 60-ndatel asus Rüga viljelema puulõiget ning maalis.
Rüga osales edukalt [[Eesti Kunsti Sihtkapitali Valitsus]]e korraldatud rändnäitusel [[Itaalia]]s, [[Ungari]]s, [[Poola]]s, [[Belgia]]s. [[Antverpeni Kuninglik Muuseum]] ning [[Rooma Moodsa Kunsti Rahvusgalerii]] ostsid kaks kunstniku tööd.


Eduard Rüga põhialaks kujunes [[puugravüür]], mis oli tollal üks populaarseim graafikatehnika. Kodumaa-aastate loomingu tipphetkeks saabki lugeda mappi "Lõuna-Eesti inimene ja loodus" (1942–1943), mille kavand pälvis Haridusministeeriumi preemia. Eduard Rüga viljeles mapi koostamisel tollal eestis ainulaadset mitmevärvilist kõrgtrükigraafikat.
Eduard Rüga oli aktiivne ka väliseesti kultuurielu organiseerimisel. Ta oli [[Eesti Kujutavkunstnike Keskus]]e laekur ning esimees. Tema eestvedamisel korraldati näitusi New Yorgi Eesti Majas ning mitmetes muuseumides ja galeriides.


Ameerikas sattus kunstnik täiesti uude keskkonda nii ühiskondlikus kui kunstilises mõttes ning see tõi 50-ndate alguses kaasa pöörde Rüga loomingus. Ta teostas rea peaaegu abstraktseid figuraalkompositsioone. Puugravüür asendus [[linoollõige|linoollõikega]]. 60-ndatel asus Rüga viljelema puulõiget ning maalis. Rüga oli kunstnik, kes aastatel vältel ei kinnistunud kord leitud laadi juurde, vaid otsis vaheldusrikkust. Tema loomingupärandi hulka kuuluvad maalide ja graafika kõrval [[illustratsioon]]id ning [[eksliibris]]ed. Eestis teada olevate teoste arv ei ole kuigi suur, enamus neist kannab sõjaeelset daatumit.
Eduard Rüga oli [[Üliõpilasselts Liivika]] liige.


==Allikad==
==Allikad==

Redaktsioon: 18. jaanuar 2013, kell 15:44

Eduard Rüga
Sündinud 16. august 1903
Sangaste vald
Surnud 28. oktoober 1997
Elmwood Park, New Jersey, USA
Rahvus Eestlane
Haridus "Pallas
Tegevusala graafik ja maalikunstnik

Eduard Rüga (16. august 1903 Sangaste vald28. oktoober 1997 Elmwood Park, New Jersey, USA) oli eesti graafik ja maalikunstnik.

Elukäik

Eduard Rüga lõpetas Võrus gümnaasiumi ja 1928. sai temast kunstikooli "Pallas õpilane Jaan Vahtra ettevalmistusklassis. Majanduslikel põhjustel katkes õpingud mõne aasta pärast. Noor kunstnik jätkas iseseisvalt tööd ning osales 1934. aastal Võru noorte kunstnike näitusel. Samal aastal naasis ta ka "Pallasesse", seekord Nikolai Triigi maaliateljeesse. Samaaegselt õppis ta graafikat Arkadio Laigo juures. Kunstniku käekiri oli nii märgatavalt erinev eelkäijate omast, et graafikaateljee juhataja Laigo keeldus alla kirjutamast tema lõputunnitusele, väites, et Rüga pole lõpetamiseks küps. Konflikt lahenes ja Rüga lõpetas kooli ühes "Pallase" arvukaimas lennus koos Lepo Mikko, Elmar Kitse, Erich Pehapi jt (kokku üheksa kunstnikku).

1944 emigreerus Rüga Saksamaale ja sealt 1949 USA-sse. Eduard Rüga oli aktiivne ka väliseesti kultuurielu organiseerimisel. Ta oli Eesti Kujutavkunstnike Keskuse laekur ning esimees. Tema eestvedamisel korraldati näitusi New Yorgi Eesti Majas ning mitmetes muuseumides ja galeriides.

Eduard Rüga oli Üliõpilasselts Liivika liige.

Looming

Rüga osales edukalt Eesti Kunsti Sihtkapitali Valitsuse korraldatud rändnäitusel Itaalias, Ungaris, Poolas, Belgias. Antverpeni Kuninglik Muuseum ning Rooma Moodsa Kunsti Rahvusgalerii ostsid kaks kunstniku tööd.

Eduard Rüga põhialaks kujunes puugravüür, mis oli tollal üks populaarseim graafikatehnika. Kodumaa-aastate loomingu tipphetkeks saabki lugeda mappi "Lõuna-Eesti inimene ja loodus" (1942–1943), mille kavand pälvis Haridusministeeriumi preemia. Eduard Rüga viljeles mapi koostamisel tollal eestis ainulaadset mitmevärvilist kõrgtrükigraafikat.

Ameerikas sattus kunstnik täiesti uude keskkonda nii ühiskondlikus kui kunstilises mõttes ning see tõi 50-ndate alguses kaasa pöörde Rüga loomingus. Ta teostas rea peaaegu abstraktseid figuraalkompositsioone. Puugravüür asendus linoollõikega. 60-ndatel asus Rüga viljelema puulõiget ning maalis. Rüga oli kunstnik, kes aastatel vältel ei kinnistunud kord leitud laadi juurde, vaid otsis vaheldusrikkust. Tema loomingupärandi hulka kuuluvad maalide ja graafika kõrval illustratsioonid ning eksliibrised. Eestis teada olevate teoste arv ei ole kuigi suur, enamus neist kannab sõjaeelset daatumit.

Allikad

  • "Eduard Rüga värvidesse kätketud elurõõm", Õhtuleht, 1994