Juuksed: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: th:ผมth:เส้นผม
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: lisatud be:Валасы
23. rida: 23. rida:
[[jv:Rambut]]
[[jv:Rambut]]
[[su:Buuk]]
[[su:Buuk]]
[[be:Валасы]]
[[be-x-old:Валасы]]
[[be-x-old:Валасы]]
[[bg:Коса]]
[[bg:Коса]]

Redaktsioon: 17. jaanuar 2013, kell 05:01

Juuksed on inimese peas kasvavad karvad. Asukoha tõttu inimkeha ülemises otsas torkavad juuksed kergesti silma, seetõttu pööratakse neile paljudes kultuurides erilist tähelepanu: neid kärbitakse, eemaldatakse, värvitakse ja seatakse erilistesse soengutesse.

Mõningates olukordades võib juuste paljastamine või omamine olla tabu, näiteks peavad naised katma pea õigeusu kirikuisse sisenedes ning tihti on lõigatud ära sõjaväeteenistusse astujate või orjade juuksed. Samas on inimestel üldjuhul tavaks juukseid kanda, mistõttu võib nende puudumine eriliselt märgatav olla, näiteks noortel naistel. Samal põhjusel peetakse juuste hõrenemist tihtipeale probleemiks, tulenegu see siis inimese vanusest (see on levinum meestel) või keskkonnamõjudest (nagu haigused, radioaktiivne kiirgus ja keemiaravi).

Juuste lõikuse ja töötlemisega on eri kultuurides tegelenud mitmesugused spetsialistid. Tänapäeval pöördutakse soengute asjus eelkõige juuksuri poole, ajalooliselt on sellega tegelenud habemeajajad (kes täitsid Euroopas tihti ka kirurgi rolli).

Juuste puudumisel või varjamisel tarvitatakse parukaid, mis võivad olla valmistatud inimjuustest, loomakarvadest või kunstmaterjalidest. Ajalooliselt on ka neid valmistanud juuksurid, mistõttu näiteks vene keeles nimetatakse juuksurit tänini parukameistriks (парикмахер