Karel Schwarzenberg: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: lisatud bg:Карел Шварценберг
26. rida: 26. rida:
[[be:Карэл Шварцэнберг]]
[[be:Карэл Шварцэнберг]]
[[be-x-old:Карэл Шварцэнбэрг]]
[[be-x-old:Карэл Шварцэнбэрг]]
[[bg:Карел Шварценберг]]
[[cs:Karel Schwarzenberg]]
[[cs:Karel Schwarzenberg]]
[[de:Karl zu Schwarzenberg]]
[[de:Karl zu Schwarzenberg]]

Redaktsioon: 16. jaanuar 2013, kell 13:30

Karel Schwarzenberg (sündinud 10. detsembril 1937 Prahas), täielik nimi saksakeelses kasutuses Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von Schwarzenberg, on Tšehhi poliitik, partei TOP 09 esimees.

Aadlipäritolu Schwarzenberg elab nii Šveitsis, Baierimaal, mitmel pool Tšehhis kui ka Viinis Schwarzenbergide palees, nimetades end Šveitsi passiga keskeurooplaseks (tal on nii Šveitsi kui ka Tšehhi Vabariigi kodakondsus).

Schwarzenberg sai keskhariduse Viinis ning õppis hiljem õigusteadust Viinis ja metsandust Münchenis. Õpingud jäid aga pooleli, sest ta pidi pärast kasuisa surma 1965. aastal hakkama haldama suguvõsa vara.

Juba nooruses toetas ta püüdlusi taastada Tšehhoslovakkias demokraatia. Pärast Praha kevade mahasurumist 1968. aastal hakkas ta toetama dissidente. 1989. aastal sai ta koos Lech Wałęsaga Euroopa Nõukogult Euroopa inimõiguste auhinna.

19901992 oli Schwarzenberg Václav Haveli kantsler. 2004. aastal valiti ta Praha 6. linnaosa esindajaks parlamendi ülemkojas. Mirek Topoláneki teises valitsuses oli ta 20072009 välisminister. Parteitu Schwarzenbergi nimetas valitsusse Roheline Partei, millele see ministrikoht vastavalt koalitsioonilepingule kuulus.

11. juuni 2009 sai Schwarzenberg uue partei TOP 09 esimeheks, saades 99,4% häältest ja jäädes ise hääletamisest kõrvale.

Välislingid