Matthew Bryza: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P .
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Matthew Bryza.jpg|pisi|{{PAGENAME}}]]
[[Pilt:Matthew Bryza.jpg|pisi|{{PAGENAME}}]]
'''Matthew Bryza''' (sündinud [[16. veebruar]]il [[1964]]) on [[USA]] [[diplomaat]].
'''Matthew Bryza''' (sündinud [[16. veebruar]]il [[1964]]) on endine [[USA]] [[diplomaat]], [[Tallinna Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus|Tallinna Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse]] juht.


Bryza astus [[USA välisteenistus]]se [[1988]]. aasta augustis. Seejärel töötas ta [[1989]]–1991 [[Poola]]s [[Poznań]]i konsulaadis ja [[Varssavi]] saatkonnas.
Bryza astus [[USA välisteenistus]]se [[1988]]. aasta augustis. Seejärel töötas ta [[1989]]–1991 [[Poola]]s [[Poznań]]i konsulaadis ja [[Varssavi]] saatkonnas.

Redaktsioon: 16. jaanuar 2013, kell 10:09

Matthew Bryza

Matthew Bryza (sündinud 16. veebruaril 1964) on endine USA diplomaat, Tallinna Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juht.

Bryza astus USA välisteenistusse 1988. aasta augustis. Seejärel töötas ta 1989–1991 Poolas Poznańi konsulaadis ja Varssavi saatkonnas.

1991–1995 töötas ta USA Riigidepartemangus Euroopa ja Venemaa teemadega.

1995–1997 töötas ta Moskvas USA saatkonnas algul suursaadiku Thomas Pickeringi eriabina ja seejärel poliitilise ametnikuna, kes tegeles Venemaa Riigiduuma, Venemaa Kommunistliku Partei ja Dagestani teemadega. Ta kutsuti Moskvast tagasi pärast seda, kui ta oma autoga jalakäijat riivas.

1997–1998 töötas ta Richard Morningstari nõunikuna. Morningstar oli USA suursaadik SRÜ äsja iseseisvunud riikides. Bryza kooskõlastas USA abiprogramme Taga-Kaukaasias ja Kesk-Aasias. Alates 1998. aasta juulist töötas ta USA presidendi ja riigisekretäri erinõuniku asetäitjana Kaspia mere äärsete maade energeetika alal, kooskõlastades USA ministeeriumide ja muude ametkondade tegevust nafta- ja gaasijuhtmete võrgu väljatöötamise alal.

2001. aasta aprillis hakkas Bryza tööle USA Riikliku Julgeoleku Nõukogus Euraasia asjade direktorina. Ta vastutas USA energeetikapoliitika kooskõlastamise eest selles piirkonnas, mis ulatub Kreekast Kesk-Aasiani.

20052009 oli Bryza Euroopa ja Euraasia asjade abiriigisekretäri asetäitja. Selles ametis vastutas ta USA suhete eest Kaukaasia ja Lõuna-Euroopa riikidega, juhtis USA diplomaatilisi jõupingutusi Abhaasia, Lõuna-Osseetia ja Mägi-Karabahhi konfliktide lahendamiseks ning kooskõlastas USA energiapoliitikat Musta ja Kaspia mere piirkonnas.

2010. aasta mais määrati ta suursaadikuks Aserbaidžaanis. 21. septembril kiitis määramise kahe vastuhäälega heaks Senati väliskomisjon. Vastuhääletanud olid kriitilised Bryza väljaütlemiste suhtes Armeenia kohta. Määramise peab kinnitama ka Senat. Senat seda ei teinud ja sellepärast kinnitas Senati puhkuse ajal 29. detsembril 2010 president Barack Obama ta ise ametisse. Presidendil on õigus Senati talvepuhkuse ajal selliseid määramisi teha, kuid enne järgmist, 2011. aasta lõpus toimuvat talvepuhkust peab Senat siiski Bryza kinnitama, vastasel juhul muutub tema ametissemääramine õigustühiseks.

2012. aasta jaanuaris lahkus ta suursaadiku kohalt, et asuda juhtima Tallinna Rahvusvahelist Kaitseuuringute Keskust.

Bryzat on autasustatud Gruusia Kuldvillaku ordeniga 2009. aastal ja Eesti Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärgiga 2010. aastal.

Isiklikku

Matthew Bryza on 2007. aastast abielus Türgi päritolu välispoliitikaanalüütiku Zeyno Baraniga. See on tema teine abielu. Esimene abielu lõppes lahutusega.

Bryza räägib vabalt hispaania, poola, saksa ja vene keelt ning suhtlustasandil aseri keelt.

Ta on poola päritolu.

Välislingid